- De har glemt miljøet

- Hadde vi gjennomført det vi ville i Rio for 20 år siden, ville vi vært et annet sted i dag, mener Gro Harlem Brundtland.

 RIO 2012:  Gro Harlem Brundtland hedersgjest på en middag i Rio de Janeiro tirsdag kveld foran det nye miljøtoppmøtet Rio+20 - her med Virgin-sjef Richard Branson og CNN-gründer Ted Turner (til høyre)  til bords. - Stemningen er svært forskjellig siden 1992, sier den tidligere norske statsministeren.
Foto: Svein Bæra, UD / NTB Scanpix.
RIO 2012: Gro Harlem Brundtland hedersgjest på en middag i Rio de Janeiro tirsdag kveld foran det nye miljøtoppmøtet Rio+20 - her med Virgin-sjef Richard Branson og CNN-gründer Ted Turner (til høyre) til bords. - Stemningen er svært forskjellig siden 1992, sier den tidligere norske statsministeren. Foto: Svein Bæra, UD / NTB Scanpix.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Behovet for økonomisk utvikling overkjører hensynet til miljøet på FN-toppmøtet i Rio de Janeiro, mener Gro Harlem Brundtland.

Hun ble hyllet for sin rolle i kampen for bærekraftig utvikling på en middag i den brasilianske storbyen tirsdag kveld.

Brundtland bidro til å knytte miljø- og utviklingsspørsmål sammen ved å sette begrepet bærekraftig utvikling på dagsordenen i forkant av FN-toppmøtet i Rio i 1992.

- Ikke klart og tydelig Men hun mener tyngdepunktet mellom de to delene av begrepet er blitt forskjøvet i utkastet til slutterklæring fra årets konferanse.

Her kan du lese hele teksten i slutterklæringen, som alle landene på konferansen er blitt enige om før Rio+20 starter i dag.

- Det jeg føler, er at de har glemt miljøet. Utkastet er så totalt dominert av utviklingsperspektivet, sa Brundtland til NTB på mottakelsen før gjestene satte seg til bords.

 RIO 1992:  Gro Harlem Brundtland blir ønsket velkommen til FNs konferanse for miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992. FOTO: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET.
RIO 1992: Gro Harlem Brundtland blir ønsket velkommen til FNs konferanse for miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992. FOTO: GEIR BØLSTAD/DAGBLADET. Vis mer

Hun mener også at utkastet er langt, og at det ikke gir et klart og tydelig bilde av hva landene på konferansen egentlig er blitt enige om.

I et intervju med Dagbladet, er miljøvernvernminister Bård Vegard Solhjell svært godt fornøyd med den internasjonale norske innsatsen i skogsektoren.

En annen stemning Stemningen på årets toppmøte, som markerer at det er gått 20 år siden 1992, er svært forskjellig fra den første konferansen, ifølge Brundtland.

- Forventningen den gangen var at man skulle oppnå et viktig gjennombrudd og en ny måte å tenke på, sier den tidligere statsministeren og lederen for Verdens helseorganisasjon.

Flere viktige avtaler ble vedtatt på den første Rio-konferansen, blant annet FN-konvensjonene om klima og biologisk mangfold.

- Hadde vi holdt oss til forståelsen vi hadde den gangen, og gjennomført det vi ville da, så ville vi ikke vært der vi er i dag, sier Brundtland, som mener den økonomiske krisen i Europa er én av grunnene til at det har vært vanskelig å gjøre store framskritt i forhandlingene denne gangen.

- Jeg tror det var mye optimisme knyttet til globalt samarbeid for å skape en bedre verden mellom 1990 og 1992. Vi hadde akkurat lagt den kalde krigen bak oss, påpeker Brundtland.

- Storartet lederskap Middagen hvor hun ble feiret, ble arrangert av organisasjonen United Nations Foundation på et hotell utenfor sentrum av Rio.

- Vi ønsker å hedre henne og takke henne for mange års storartet lederskap, sa organisasjonens leder og kveldens vert Timothy Wirth til NTB.

Under middagen satt Brundtland med milliardærene Ted Turner, grunnleggeren av United Nations Foundation, og Richard Branson på hver sin side.

- Bryr seg - Vi vil feire henne, også på vegne av det norske folk. Norge tjener som et eksempel for resten av verden når det gjelder å bry seg om andre land, sa Branson til NTB.

Han la til at Brundtland er en bemerkelsesverdig person som har jobbet utrettelig både med miljøspørsmål, helse og konfliktløsning.

Også den tidligere irske presidenten Mary Robinson og nobelprisvinneren Muhammad Yunus var til stede under middagen til ære for Gro Harlem Brundtland.

(NTB).


 AKTIV OGSÅ NÅ:  Gro Harlem Brundtland, nå FN-utsending i klimaspørsmål og Chiles tidligere president  Michelle Bachelet på en pressekonferanse i Rio mandag. FOTO: Silvia Izquierdo, AP/NTB SCANPIX.
AKTIV OGSÅ NÅ: Gro Harlem Brundtland, nå FN-utsending i klimaspørsmål og Chiles tidligere president Michelle Bachelet på en pressekonferanse i Rio mandag. FOTO: Silvia Izquierdo, AP/NTB SCANPIX. Vis mer
503 Service Unavailable

Error 503 Service Unavailable

Service Unavailable

Guru Meditation:

XID: 652972973


Varnish cache server