De har ham nå?

Navn: Åge Korsvold Alder: 54 Yrke: Konsernsjef

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Får man for mye penger, blir alt bare mer komplisert. Det er vanskelig å være rik, det fører ofte til uro og misunnelse...» Hvem som sa dette? Åge Korsvold, i et intervju like etter at han var blitt konsernsjef i UNI Storebrand for seks år siden.

Siden er Åge Korsvold blitt rik, svært rik. Ikke så rik som Røkke og Rimi-Hagen, men han har samlet i lader, ikke minst takket være opsjonsavtaler som gjorde at han bare i det første året etter at han var blitt konsernsjef, kunne registrere en papirgevinst på 10- 15 millioner kroner. Denne fikk han fordi hyra i forsikringskonsernet «bare» var 1,6 millioner. Siden er både den reelle gevinsten, og den som kan leses på papir, doblet svært mange ganger.

Skal man tro hans styreformann og tidligere kompanjong i kontorfellesskap, advokat Jon R. Gundersen - det bør man for øvrig gjøre med store forbehold - er det en menneskerett å ha opsjonsavtaler. Og siden Korsvold, som leder av konsernet, ikke kan kjøpe og selge aksjer privat så mye som han vil, så må det ifølge Gundersen kompenseres. Kompensasjonen kom fra Stein Erik Hagen, som solgte opsjoner på Storebrand-aksjer til en pris langt under markedsverdi. Etter bråket som oppsto etter at dette ble kjent, annullerte Korsvold i går avtalen. Men det endrer lite.

For det fins ryddige mennesker, i hvert fall i utkantene av miljøet. I forgårs krevde advokat Fabian Stang, medlem av Orklas bedriftsforsamling, en gransking av dette konsernets nye styreformann, Åge Korsvold, valgt for en drøy uke siden. Han får støtte av hovedtillitsvalgte Stein Stugu, som i Dagens Næringsliv karakteriserer Korsvolds handlemåte som «langt verre enn den kritikken som er rettet mot Jens P. Heyerdahl», fordi det her dreier seg om personlig vinning, og ikke som i Heyerdahls tilfelle, om Orkla-konsernets beste.

I Storebrand-konsernets hovedkvarter på Aker Brygge stanser ikke heisen mellom konserndirektørens kontor i 10. etasje og gatenivå. Fører granskingen til at det kan reises tvil om hans habilitet, vil det ikke gå lang tid før Korsvold tar denne heisen for siste gang.

Det gjør ikke saken så mye bedre at det i går ble avslørt at han bor gratis i Storebrands representasjonsbolig, på forsikringskundenes regning. Og vi finner et nytt sitat fra mannen som for seks år siden sa at «en leder skal være som et fyrtårn» (fritt etter Enver Hoxha).

- Jeg hadde ikke tatt denne jobben hvis mitt ønske var å tjene penger.