PÅ FLYTTEFOT? Dette bildet fra 2012 viser en nilkrokodille i Homestead, Florida. Forskere ved universitetet i Florida publiserte nylig en forskningsrapport som viser at tre reptiler som ble fanget i delstaten i 2009, 2001 og 2014 faktisk er afrikanske nilkrokodiller. Foto: Joe Wasilewski via AP
PÅ FLYTTEFOT? Dette bildet fra 2012 viser en nilkrokodille i Homestead, Florida. Forskere ved universitetet i Florida publiserte nylig en forskningsrapport som viser at tre reptiler som ble fanget i delstaten i 2009, 2001 og 2014 faktisk er afrikanske nilkrokodiller. Foto: Joe Wasilewski via APVis mer

- De har i hvert fall ikke svømt hit fra Afrika

Vitenskapsmenn forbløffet over kjempekrokodiller i USA .

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Florida er allerede hjemmet til utallige dødelige dyr, som edderkopper, enorme pytonslanger og ikke minst godt over én million alligatorer. Ifølge amerikanske vitenskapsmenn kan man nå legge til den fryktede menneskeeteren nilkrokodillen til lista.

Funnet av tre nilkrokodiller i nasjonalparken Everglades i delstaten overrasker forskere, som nå forsøker å finne ut av hvordan dyrene har kommet seg fra hjemlandene til USA.

- De har i hvert fall ikke svømt hit fra Afrika. Men vi aner ikke hvordan de endte opp her, sier reptilekspert Kenneth Krysko ved Universitetet i Florida til nyhetsbyrået AP.

Krysko er en av vitenskapsmennene som nettopp publiserte en forskningsrapport som skal bevise at tre krokodiller som ble fanget i 2009, 2011 og 2014 er nilkrokodiller. De sier det trolig er flere nilkrokodiller som skjuler seg i nasjonalparken. 

Det vil ikke Allyson Grant, talsperson for Everglades Nasjonalpark, gå med på. Hun sier til AP at det ikke finnes flere nilkrokodiller i parken.

Dreper flere hundre hvert år Forskerne har DNA-testet dyrene for å kunne bekrefte at det er snakk om afrikanske nilkrokodiller. De samme DNA-testene viser at dyrene ikke er i familie med nilkrokodillene som lever i noen av delstatens fornøyelses- eller dyreparker. De har blant annet DNA-testet nilkrokodiller i Disney-parken Animal Kingdom for å utelukke at de kan ha rømt fra parken. 

Nilkrokodillen omtales som verdens nest største reptildyr, etter saltvannskrokodillen, og ansees som en av de mest aggressive og farligste dyreartene i Afrika.

Det finnes ingen eksakt statistikk, men eksperter har anslått at reptilene tar livet av mellom 200 og 300 mennesker i Afrika hvert eneste år. Til sammenligning rapporteres det i snitt seks dødelige haiangrep årlig, i hele verden.

Mens amerikaalligatoren, som man kan finne mange av i Florida, kan bli i overkant av fem meter lang, finnes det beretninger om nilkrokodiller på over sju meter.

Truer økosystemet Selv om en økende bestand av nilkrokodiller i Everglades vil kunne bidra til økt turisme, finnes det god grunn til bekymring. Nasjonalparken har de siste tiårene hatt et økende problem med invaderende dyrearter, som forskere frykter kan vippe det naturlige økosystemet helt av pinnen

Blant annet er det en reell frykt for at inntoget av nilkrokodiller kan true de mindre slektningene amerikanske krokodiller.

Dagbladet har også tidligere omtalt at Everglades nasjonalpark har et stadig voksende pyton-problem. De siste tiårene har folk satt utallige burmesiske pytonslanger fri i sumpene i parken. Det amerikanske parkvesenet har fjernet godt over 1000 pytonslanger fra området siden 2002, men forskere frykter at det finnes hundretusener av dem. 

En studie fra 2011, publisert i tidsskriftet PNAS, viser at bestanden av vaskebjørn og pungrotte har sunket med henholdsvis 99,3 og 98,9 prosent siden den burmesiske pytonslangen begynte å dukke opp i området. 

- Ville ikke trodd deg Og de burmesiske pytonslangene formerer seg raskt. Noe Krysko også bekrefter da han omtaler den mulige trusselen de nyoppdagede krokodillene kan utgjøre i framtiden:

- Jeg har to ord jeg vil si: Burmesisk pyton. Dersom du for 15 år siden hadde fortalt meg at vi kom til å ha en etablert bestand i Everglades, så ville jeg ikke ha trodd på deg, sier han til AP.

I 2012 skrev Dagbladet om at parkvesenet hadde fanget den hittil største pytonslangen i nasjonalparken. Det viste seg at det 5,3 meter lange og 75 kilo tunge beistet også bar på en annen rekord. I slangen ble det funnet intet mindre enn 87 pyton-egg.

REKORDSLANGE: 5,3 meter lang og 75 kilo tung er dette den største burmesiske pytonslangen som er funnet i nasjonalparken Everglades i Florida. Den gravide monsterslangen bar på 87 egg. Foto: Kristen Grace/Florida Museum of Natural History
REKORDSLANGE: 5,3 meter lang og 75 kilo tung er dette den største burmesiske pytonslangen som er funnet i nasjonalparken Everglades i Florida. Den gravide monsterslangen bar på 87 egg. Foto: Kristen Grace/Florida Museum of Natural History Vis mer