- De har ikke mat, ikke vann, og drikker sin egen urin

Flere tusen flyktninger kjemper for livet utenfor Sørøst-Asia. Ingen vil ta dem imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det er desperate scener som utspiller seg på havet utenfor kysten av Sørøst-Asia.

I dag ble nesten 800 båtflyktninger i et synkende skip reddet av lokale fiskere i Indonesia. Men flere andre skip med flyktninger ble sendt til havs igjen - på tross av FNs bønn om hjelp for de flere tusen flyktningene som driver rundt på havet. Mens rasjonene med mat og vann blir stadig mindre.

Videobilder viser hvordan flyktningene kaster seg ut i vannet og svømmer etter matrasjoner som blir sluppet ned til dem.

- Drikker egen urin - De har ikke mat, ikke vann, og drikker sin egen urin, sier Joe Lowry, talsmann for Den Internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM), til nyhetsbyrået Reuters.

- Dette er et maritimt ping-pong-spill med menneskeliv. Vi forventer at myndighetene i regionen finner en løsning raskt, hvis ikke vil vi finne båtlaster med lik flytende rundt i Andamanhavet de kommende dagene, sier han.

Flyktningene er stort sett forfulgte Rohingya-muslimer fra Myanmar.

- Situasjonen er fortsatt uløst i Myanmar, og ikke alle grupper er kommet med i fredsprosessen ennå. Selv om dette er en tradisjonell migrasjonsrute, er det nå i høyeste grad en fluktrute for mennesker som trenger beskyttelse, sier seniorrådgiver Pål Nesse i Flyktninghjelpen til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.