Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har jo ordlagt seg helt spesielt. Vi setter stor pris på at de er litt mer ydmyke nå

Partene i Norwegian-streiken møtes til ny mekling klokka 13.

ANGRER PÅ ORDBRUK: Leder i Parat, Hans Erik Skjeggerud. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
ANGRER PÅ ORDBRUK: Leder i Parat, Hans Erik Skjeggerud. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Også i dag er nærmest alle innenriksruter med Norwegian kansellert på grunn av pilotstreiken. Opp mot 40 000 passasjerer blir rammet.

Da Bjørn Kjos kalte de streikende inn til et møte klokka 15.00 i går med beskjeden om at «nok er nok», reagerte Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud med følgende kommentar:

- Dette er en klar trussel. Det føles som å få en pistol mot hodet, hvor man skal leies inn i et rom for å signere noe som de har bestemt. Dette er totalt useriøs, sa Skjæggerud.

Angrer på ordbruken I dag tar han selvkritikk på den tøffe ordbruken.

- Det er aldri bra at en konflikt eskalerer mer enn det som er nødvendig, sier Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud til NRK Dagsnytt fredag morgen, og sier at han innser at det er nødvendig å jekke seg ned.

- Ting kunne sikkert blitt gjort annerledes, sier Skjæggerud.  

Nye forhandlinger Samtidig bekrefter nå Norwegian at det skal avholdes nye forhandlinger om den pågående pilot-streiken fredag.  

Ifølge riksmegler Nils Dalseide skal partene møtes til ny mekling klokka 13.00 i dag, melder NRK.

- Uholdbar situasjon Pressetalsmann i Norwegian, Karl Peter Gombrii mener situasjonen med flere titusener av passasjerer som er streikerammet er uholdbar, og er glad over å registrere at tonen fra Parat nå virker mer forsonlig.

- De har jo ordlagt seg helt spesielt. Det må man jo kunne si. Vi setter stor pris på at de er litt mer ydmyke nå, sier Norwegians pressetalsmann til Dagbladet.

Ett av problemene underveis i konflikten, mener Gombrii har vært den manglende viljen til å møtes. Sett fra deres ståsted har Parat kommet med det de oppfatter som svært spesifikke krav til hvordan møtene skulle foregå.

- Urimelige krav - I mangel på mer formelle møter burde det om ikke annet vært mulig å bare møtes til en kopp kaffe for å forsøke å opprette en dialog, uformelle samtaler er bedre enn ingen samtaler. I stedet har de vært veldig opptatt av formalia og krav til helt spesifikke møterammer. Mens ledelsen hos oss har sittet i nattlige møter og jobbet med tilbakemeldinger til Parat, har de gått hjem og lagt seg fordi de har vært trøtte. Da oppfatter vi dem som lite løsningsorienterte. Vi er naturligvis svært glade for at vi nå får satt oss ned med dem i dag.  

- Hva er det som gjør at de nå er villig til å møtes?  

- Vi mener at kravene de kommer med er urimelige og mangler rot i virkeligheten. Jeg antar de også ser at opinionen og de fleste bransjeeksperter støtter selskapet og at de nå tar det til etterretning, sier Karl Peter Gombrii til Dagbladet.

Ønsker løsning Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud sier ifølge NTB at viljen til reelle forhandlinger og derigjennom å finne løsninger som er akseptable for begge parter er stor.

Da i går ble kjent at Norwegian oppretter tre nye datterselskaper for pilotene i Norge, Sverige og Danmark, uttalte Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud følgende:

- Det som nå har skjedd endrer ingenting. Dette viser at det eneste faste vi kan forholde oss til er morselskapet Norwegian. Andre selskap i konsernet forandrer seg fra en dag til en annen, og uten at arbeidslivets spilleregler følges. I en slik virkelighet er det som dere forstår vanskelig for pilotene å vite hvem som er deres formelle arbeidsgiver.

NYE FORHANDLINGER: Forhandlingene fortsetter i dag mellom partene i pilotstreiken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
NYE FORHANDLINGER: Forhandlingene fortsetter i dag mellom partene i pilotstreiken. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart