Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har karret seg over grensepasseringer til en isbre opp i nord. Det er ingenting ressurssvakt ved det

Hadia Tajik (32) om innvandring, netthetsen og kampen mot Frp og Høyre.

- HØYRESIDEN STJELER: Ap-nestleder Hadia Tajik holdt 1. mai-tale i Verdalen. Hun mener høyresiden forsøker å tilrane seg Aps verdibegreper knytta til velferdssamfunnet, fellesskapsløsninger, og den norske modellen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- HØYRESIDEN STJELER: Ap-nestleder Hadia Tajik holdt 1. mai-tale i Verdalen. Hun mener høyresiden forsøker å tilrane seg Aps verdibegreper knytta til velferdssamfunnet, fellesskapsløsninger, og den norske modellen.Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TRØNDELAG (Dagbladet): - Jeg vil ikke ha på meg den Ap-pinsen. Men ikke si noe til Martin da, sier Hadia Tajik og ler.

Det er kvelden før 1. mai, og Ap-nestlederen sitter på bakrommet på kulturhuset i Hommelvik. Mannen som holder pinsen er hennes rådgiver Svein Tore Bergestuen. Martin er Martin Kolberg - partigeneral og partipisk, som markerer 1. mai et annet sted i landet.

Men ingen av dem skal fortelle Tajik hva hun skal ha på seg på scenen. I hånda har hun talerkortene som Bergestuen har laget. De er fulle av rettelser og utstrykninger.

- Jeg holder aldri en tale jeg ikke har et forhold til, sier Tajik.

500 dager til valget Denne helga skal hun holde tre av dem i løpet av 18 timer. Først i Hommelvik, så i Levanger og til slutt i Verdal. Mellom flyplassen og Hommelvik har hun allerede rukket å lange ut mot Listhaug. «Dersom innvandringsministeren pleier å rake løv på 1. mai, så burde hun holdt seg hjemme på gården i stedet for å holde tale i Drammen», uttaler Tajik i en artikkel i Dagbladet. Fra scenen i Hommelvik tar hun sats på nytt foran de litt over hundre oppmøtte.

- Gode forsamling, det er 500 dager til valget. Og det står noe på spill. Valget neste år, blir et valg om hvilken retning vi vil at samfunnet skal ta, sier Tajik.

- Økte forskjeller Regjeringskritikken som så kommer gir stående applaus i Hommelvik. Overfor Dagbladet beskriver hun Norge om 10 år med en fortsatt blåblå regjering.

- Jeg ser et Norge med større økonomiske og sosiale forskjeller. Det er resultatet i andre land som har åpnet for frislipp av private, kommersielle skoler, svakere rettigheter for arbeidstakere og nedbygging av velferdsstaten. Det er samfunnet man risikerer over tid med Høyre og Frp's politikk på skatt, arbeid, likestilling, skole og integrering. Enkelttiltakene er ikke nødvendigvis dramatiske, men summen blir et samfunn med større forskjeller hvor arbeidstakerne står alene.

- Hvordan syns du Erna Solberg og Siv Jensen forvalter ansvaret som partiledere og henholdsvis statsminister og finansminister?

HEKTISK: Mellom 1. mai-talene rakk Hadia Tajik et besøk hos Levangers Unge Sanitetsforening for å snakke om vold i nære relasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HEKTISK: Mellom 1. mai-talene rakk Hadia Tajik et besøk hos Levangers Unge Sanitetsforening for å snakke om vold i nære relasjoner. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Finansministerens svar på arbeidsledigheten er skattekutt, men hun svarer aldri på hvor mange arbeidsplasser kuttene skaper. Det vitner om at hun er ideologisk og ikke faglig drevet. Jensen er ikke en finansminister for landet, hun er en finansminister for Frp, og bidrar ikke til å løse en av dagens største utfordringer for landet.

- Erna er for svak Tajik mener Høyre har gitt Frp overraskende mye handlingsrom. For mye.

- For meg framstår Erna og Høyre som for svake i møte med Frp. Er man trygg på samarbeidet, så setter man klarere rammer. Når statsministeren gir Frp så stort spillerom, så kan man ta seg i å tenke at hun ikke har alternativ. At det å begrense Frp's spillerom ville har betydd at Høyre blir isolert. I tillegg er det ingen tvil om at Frp's statsråder framstår som synlige, mens Høyres statsråder står i bakgrunnen.

- Men dette kan også være en kalkulert strategi for å unngå at Frp går i SV-fella?

- I en slik situasjon vil man alltid spinne det som en strategi, men jeg tror sannheten er enklere enn som så. Det er et svakhetstegn.

- Tilraner begreper Ap's nestleder mener også at høyresiden stjeler fra venstresiden.

- I stadig større grad forsøker de å tilrane seg våre verdibegreper knytta til velferdssamfunnet, fellesskapsløsninger og den norske modellen, men uten at de følger opp med innholdet begrepene faktisk innebærer.

Når kirkeklokkene slår klokka 12 den 1. mai, har Tajik allerede rukket å snakke om vold i nære relasjoner med Levangers Unge Sanitetsforening. Nå står hun på scenen på torget i Levanger for å holde 1. mai-appell. Et nytt angrep på Høyre og Frp kommer raskt.

- Høy ledighet gjør at tusenvis av mennesker aldri kommer seg tilbake i jobb. Hele grupper av mennesker — unge og gamle — mister fotfestet, og næringslivet går glipp av arbeidskraft og kompetanse. Men Siv og Erna svarer fortsatt: God-dag-mann-skattekutt!

Leder programkomite Sammenlikningen med Asbjørnsen og Moe-eventyret er den røde tråden i talen. Men hva er Ap's svar på dagens og framtidens utfordringer? Flere av hovedpunktene i talen gjenspeiler det løpende arbeidet i Ap's programkomite. Som ledes av Tajik selv.

HISTORISK: Under besøket i Hommelvik var Hadia Tajik innom museet der Johan Nygaardsvoll bodde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HISTORISK: Under besøket i Hommelvik var Hadia Tajik innom museet der Johan Nygaardsvoll bodde. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Partiprogrammet skal svare på vår tids store utfordringer. De tre viktigste stolpene er arbeid, klima og ny grønn industri og en aktiv integreringspolitikk, sier hun til Dagbladet etterpå.

Men arbeid er viktigst akkurat nå, og programkomiteen vil gå inn for både en kompetansereform og en plan for aktivisering av unge. Historisk har Ap hatt sakseierskap på arbeid, og i en meningsmåling utført av Ipsos i starten av april svarte 34 prosent at Ap har den beste politikken på å skape arbeidsplasser, mot 28 prosent for Høyre.

-Hvordan skal dere overbevise velgerne om at dere sitter på den riktige totaloppskriften i 2017?

-For det første er det viktig å ikke ta noe for gitt. Det er ikke opplagt at det går vår vei i 2017. Vi må konkretisere politikken vår, og få budskapet ut. Det må vi jobbe med.

- Tungt ansvar Flere tidligere Ap-generaler gikk i helga ut i Dagbladet og etterlyste handling. De vil at den sittende ledelsen skal ta politikken ut av seminarrommene og inn i velgernes bevissthet. Tajik setter pris på utålmodigheten og den åpne debatten, men mener de allerede er godt i gang med dette. Hun peker på både industriutvalget og tiltakspakken mot arbeidsløshet.

- Likevel har det festet seg et inntrykk i både organisasjonen og opposisjonen av at dere driver mye seminarvirksomhet og lite politikk. Hva skal dere gjøre for å endre det?

- Nei, hva skal jeg si til det.

Tajik blir stille i 20 sekunder.

LEK OG MORO: I Hommelvik er det både politikk og lek og moro på programmet kvelden før 1. mai. her er Tajik sammen ordfører Ingrid Aune og rådgiver Svein Tore Bergestuen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
LEK OG MORO: I Hommelvik er det både politikk og lek og moro på programmet kvelden før 1. mai. her er Tajik sammen ordfører Ingrid Aune og rådgiver Svein Tore Bergestuen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg mener det er et sunnhetstegn med debatt. I politikkutvikling må man gå bredt ut og våge å ta de vanskelige diskusjonene. Det syns jeg Ap makter å gjøre, og det er et kompliment til vår organisasjon. Men ansvaret som nestleder er tungt, og det er ikke alltid gøy.

- Må behandle dem som folk Det blir ikke tid til 1. mai-tog i Levanger for Tajik. Hun må hoppe i bilen, og kjøres rett til Verdal.

Dagbladet spør om seperasjonen fra Høyre-politiker Stefan Heggelund, men det vil hun ikke snakke om. Heller ikke sine egne partilederambisjoner, eller om de i det hele tatt finnes. I Verdal venter en folkemengde, ny scene og enda en tale. Nestlederen understreker viktigheten av integrering, og at nordmenn må slutte å snakke om flyktninger som ressurssvake. Hun må rope for å overvinne vinden.

- De har klart å karre seg til en helt annen ende av verden, over en rekke grensepasseringer, til en isbre opp i nord. Det er ingenting ressurssvakt ved det. Det er ressurssterkt. Og det er slik vi skal omtale dem. Vi må behandle folk som folk, uansett hvem de er.

- Det kan høres ut som en selvfølge, men i dagens politiske klima med Fremskrittspartiet som skal lede an i innvandrings-, integrerings, og justispolitikken, - så er det ikke det.

- Landsforræder Og Tajik vet hva hun snakker om. Folk behandler ikke alltid nestlederen som folk. Hver dag kommer det hets eller trusler på epost og i sosiale medier. Hun var 23 år og rådgiveren til arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen første gang hun ble kalt landsforræder.

Dagbladet hadde fulgt Tajik på tur, og i kommentarfeltet under satt skjellsordene løst.

- Det gjorde inntrykk på meg at det fantes noen der ute som ville bruke betegnelsen landsforræder om en som hadde et verv med ansvar for å ivareta demokratiske oppgaver. Jeg husker det som overraskende og tyngende. Men et sted på veien mellom 2006 og 2016 har jeg lært meg å leve med det, sier Tajik til Dagbladet nå.

- Hvordan har du gjort det?

KVELDSTUR: Hadia Tajik fikk en omvisning i Hommelvik av ordfører i Malvik kommune, Ingrid Aune (til høyre). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KVELDSTUR: Hadia Tajik fikk en omvisning i Hommelvik av ordfører i Malvik kommune, Ingrid Aune (til høyre). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg har bestemt meg for at de som skriver dette ikke skal ha makt over meg. En ting er å si det til seg selv, en annen ting å praktisere det. Men det har kommet med tiden.

Galgenhumor - Har du søkt råd hos noen?

-Nei. Hvem skulle jeg ha søkt råd hos om hvordan det er å være kvinnelig muslimsk nestleder i landets største parti? Jeg kan be om råd på strategi, budskap og politikkutvikling. Men rollen må jeg utforme selv. Og jeg har lært meg å stole på mine egne vurderinger. Det er det som har brakt meg hit.

Mange politikere og andre profilerte personer opplever hets. Men for Tajik stopper det ikke der.

- Sekkebetegnelsen netthets rommer egentlig veldig ulike typer utsagn: Fra de som først og fremst er nedlatende, til sjikane, hat og trusler. I debatten om kongehuset var det ikke så mye hets som rene trusler om voldtekt og drap. Dette har liten effekt på meg. Men jeg bekymrer meg for hva dette kan ha å si for yngre samfunnsdebattanters ønske om å delta, sier Tajik.

Før hun lattermildt legger til:

- Uansett så har vi organisert det sånn at Svein Tore skal skrive minnetalen min hvis jeg dør.

HOLDER TALE: Hadia Tajik holder 1. mai-tale på torget i Levanger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
HOLDER TALE: Hadia Tajik holder 1. mai-tale på torget i Levanger. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
FANEBÆRER: Hadia Tajik på vei ned fra scenen i Levanger etter å ha holdt appell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FANEBÆRER: Hadia Tajik på vei ned fra scenen i Levanger etter å ha holdt appell. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart