De har knust Gjensidige med 31 millioner kroner

Bet ikke på forsikringsgigantens billige erstatningstilbud.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Gjensidige skiller seg ut blant selskapene. Selskapet kjører det tøffeste løpet mot de som skades. Blant virkemidlene er å tilby veldig lav erstatning når saken skal gjøres opp. Tilbudene kan virke veldig høye ved første øyekast. Derfor godtar mange summen de blir tilbudt, sier advokat Christian Lundin i Advokatfirmaet Ness & CO til Dagbladet.no.

Men det kan virke og være lurt å ta en ekstra titt på tallene som blir forespeilet.

En gjennomgang av fire store erstatningssaker som har gått for norske domstoler i år, viser millioner av kroner i forskjell i hva Gjensidige tilbyr og hva det norske rettssystemet mener erstatningen bør være.

Fikk 31 millioner mer enn tilbudet
Sakene som har gått for norske tingretter i år, gjelder menn i fra forskjellige aldre fra rundt om i landet med alvorlige trafikkskader:

* Øyvind Aarstad (27) fra Trøgstad. Gjensidiges tilbud: 5.825.000 kroner. Tilkjent i dom fra Heggen og Frøland tingrett av 30. januar 2008: 8.987.000 kroner.

* Jens Wigenstad (16) fra Lillehammer. Gjensidiges tilbud: 4.631.000 kroner. Tilkjent i dom fra Sør-Gudbrandsdal tingrett av 21. februar 2008: 11.645.000 kroner.

* Tage Patrick Flobakk (31) fra Oslo. Gjensidiges tilbud: 4.170.000 kroner. Tilkjent i dom fra Oslo tingrett av 15. april 2008: 15.110.000 kroner.

* Stig Kleiven (48) fra Lom. Gjensidiges tilbud: 4.925.000 kroner. Tilkjent i dom Nord-Gudbrandsdal tingrett av 9. mai 2008: 15.087.000 kroner.

SEIERHERRER: Jens Wigenstad (16) fra Lillehammer og Stig Kleiven (48) satt begge nye erstatningsrekorder da de vant over Gjensidige i retten. Begge sakene er anket og vil komme opp for lagmannsretten senere. Foto: NRK/Privat
SEIERHERRER: Jens Wigenstad (16) fra Lillehammer og Stig Kleiven (48) satt begge nye erstatningsrekorder da de vant over Gjensidige i retten. Begge sakene er anket og vil komme opp for lagmannsretten senere. Foto: NRK/Privat Vis mer

Til sammen har de fire mennene blitt tilkjent cirka 31 millioner kroner mer enn det Gjensidige tilbudte før de trafikkskadde valgte å saksøke dem.

- Ignorerer de skadde

- Det kan virke som Gjensidige spekulerer i dette. Gang etter gang tilbyr selskapet alt for lave tilbud. Det er ikke bare disse fire sakene. Jeg har selv vært advokat i mange andre saker tidligere der jeg har opplevd det samme, sier Lundin.

Han forteller at forsikringsselskapet ignorerer klagesvar på tilbudene fra ofrene. Selskapet engasjerer i stedet eksterne advokater som unnlater å svare, og som påberoper seg alt mulig for å unndra selskapet fra det lovpålagte ansvaret. Dermed ender flere saker i norske domstoler, mener advokaten.

- De få som orker og har økonomiske ressurser til å gå til retten viser seg å få mer enn det dobbelte av det de ble tilbudt, sier Lundin.

- Pengene skal vare livet ut

En av de som orket er 48 år gamle Stig Kleiven. Mannen fra Lom sitter med den foreløpige rekorden i antall erstatningskroner, men han tror ikke han vil holde på rekorden så veldig lenge.

- Dette er ikke den siste rekorden. Da de kom med tilbudet så matchet ikke det regnestykket vi hadde satt opp i det hele tatt. Det ble selvfølgelig ikke godtatt, sier Kleiven til Dagbladet.no.

De har knust Gjensidige med 31 millioner kroner

I oktober 2000 kjørte han og en kamerat av veien. Kleiven ble lam fra brystet og ned. Kleiven knuste forsikringsselskapet og Nord-Gudbrandsdal tingrett tilkjente ham over 15 millioner kroner i erstatning.

- Pengene skal vare livet ut. Det skal dekke fremtidig tapt inntekt, sosiale behov som ferier og lignende og praktiske ting i huset, sier Kleiven, som legger årets ferie til Thailand.

På grunn av skaden trenger han blant annet ekstra varme i huset.

- I retten sa Gjensidiges advokat at jeg bare kunne kjøpe meg en ekstra jakke eller et par ekstra gensere til vinteren. Jeg mener det er smålig. Og det viser seg. De taper jo sak etter sak i retten. De forsøker å kjøre saken så hardt at vi skal gi opp og godta det alt for lave tilbudet, hevder Kleiven, som understreker at han aldri kommer til å gi opp kampen.

Gjensidige ønsker nytt system

Informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige mener summene i regnestykket Dagbladet.no presenterer er feil.

- Det hevdes alltid at vi tilbudte cirka fem millioner til Stig Kleiven, men vi tilbudte cirka ti millioner. Da blir regnestykket noe annerledes, hevder Thoresen til Dagbladet.no.

Han sier han ikke kjenner seg igjen i påstandene fra advokat Lundin, om at selskapet bevisst tilbyr lav erstatning og at de dermed håper at den andre part skal godta.

- Vi legger oss på nivået som vi mener er riktig og den rettspraksisen vi mener gjelder. Alternativet ville bli at vi bare blar opp, men vi ønsker å være sikrere på hva erstatningen bør være, sier Thoresen til Dagbladet.no.

Han synes dagens system ikke er godt nok. Gjensidige Forsikring ønsker seg et likebehandlingssystem i sakene.

- Slik det er i dag kan to personer som er i samme skadesituasjon ende opp med helt forskjellig erstatning. Dette uroer også oss, sier han.

- Med et slikt likebehandlingssystem vil nok advokatene, slike som advokat Lundin, få færre saker i retten også, legger informasjonsdirektøren til.

- Faktisk tap skal gjelde
- Sett i lys av disse dommene har Gjensidige et klart annet syn på gjeldende rettspraksis enn det vi har, sier rådgiver Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde til Dagbladet.no.

Han mener ikke at erstatningssummene til hardt trafikkskadde nødvendigvis skal heves, men at de skadde skal få en rettferdig erstatning der skadelidtes faktiske tap skal erstattes i trå med gjeldende rett.

- Hvorvidt lovverket er riktig eller ikke er et politisk spørsmål. Hvis selskapene mener loven bør endres må det taes opp med lovgiver. Rettssalen og hardt skadde mennesker skal ikke brukes som virkemiddel, sier rådgiveren.

Landsforeningen har tidligere gått sterkt ut mot forsikringsselskapet. Da Wigenstad-dommen ble avsagt gikk de ut i Dagbladet.no og advarte mot å kjøpe bil-forsikring i Gjensidige. Etter det har de hatt flere møter sammen og sier seg nå ha en god dialog.

- Vi opplever at vi blir hørt og at de tar våre synspunkt på alvor, sier han, som legger til at de har et veldig godt samarbeid i kampen mot å forhindre fremtidige trafikkulykker.

MANGLER IMPULSKONTROLL: Øyvind Aarstad (27) bor i en egen tilpasset bolig i Trøgstad i Østfold, men han trenger bistand nærmest 24 timer i døgnet for å klare seg gjennom hverdagen.
VAR MEKLERTALENT: Tage Patrick Flobakk (31) (til venstre) hadde en lysende karriere som valutamegler i London foran seg helt til han skled på asfalten med sin motorsykkel. Her fra rettssaken i Oslo tingrett med advokaten Christian Lundin og rådgiver Per Oretorp i Landsforeningen for Trafikkskadde.