- De har krav på respekt

Bondevik mener at rusmisbrukere og narkomane må bli behandlet som alle andre: Med respekt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er min drøm at vi skal skape et samfunn der alle blir møtt med den samme respekt.

Det var hovedbudskapet fra statsminister Kjell Magne Bondevik da han onsdag møtte noen av Oslos mest nedkjørte rusmisbrukere.

Under en timelang seanse på kafeen «Møtestedet» lovet Bondevik flere tiltak for å hjelpe rusmisbrukere. Han forsikret at en rusmisbruker er like mye verdt for Gud som en statsminister.

Rå vold

Det gjorde åpenbart inntrykk på statsministeren å høre de mange utsagnene om den fornedrelse narkomane er utsatt for i Oslos gater.

Generalsekretær Helen Bjørnøy i Kirkens Bymisjon bekreftet at volden mot de narkomane og prostituerte blir stadig råere.

Gjestene i kafeen kom med sterke skildringer av hvordan de ble mishandlet av vektere. Bondevik lovet å ta dette konkrete spørsmålet opp med justisministeren, men ble møtt av tilrop som «Ikke la det bli med store ord denne gangen også».

For øvrig fikk statsministeren en hjertelig mottakelse, selv om den første han håndhilste på erklærte høylytt:

- Du er en bra kar, men du stemmer på feil parti.

Ønskeliste

Helen Bjørnøy ga både regjeringen og statsministeren ros for den innsats som er gjort for å hjelpe rusmisbrukere, men hun benyttet samtidig julens skikk med å ønske seg gaver.

I alt seks gaver sto på Bjørnøys ønskeliste. Øverst var et natthjem for menn. Deretter fulgte ønsket om en gatelege og et forbud mot rohypnol.

- I storbyen ser vi en økende tendens til at vanskeligstilte grupper jages fra sted til sted. De rusavhengige stenges ute fra kafeer, kjøpesentre og forretninger på grunn av utseendet og mistanke om tyveri. Statsministeren går i spissen for å stoppe mobbing. Vi ønsker at dette også må gjelde for dem som jages fra sted til sted på gatene, sa Bjørnøy.

Redningen

I all håpløsheten fikk Bondevik også noen klare meldinger om hva som skal til for å redusere narkotikamisbruket.

En av kafegjestene fortalte åpent og greit om hvordan hans 20 år lange heroinmisbruk tok slutt da han fikk Subutex. Etter noen uker gikk han over på Metadon.

- 20 års helvete er avløst av en tilværelse som jeg aldri tidligere har hatt, sa mannen.

En annen tidligere misbruker fortalte om hvordan mange av dem som var kommet enda et steg videre, faller tilbake til misbruket fordi de etter behandlingen fortsatt blir møtt med en kald skulder på sosialkontorene.

- Vi bruker hundre tusener på institusjonsplasser, men avslår å gi klientene noen hundrelapper når de skal klare seg på egen hånd uten rus, sa mannen.

Og Bondevik lovet også å se på dette problemet, men kommentaren fra den unge jenta som stumpet røyken bak i lokalet var lakonisk:

- Jeg tror ikke på noen av dere. Så applauderte hun sammen med de andre gjestene da Bondevik ønsket god jul og et noe bedre nytt år også for samfunnets mest utsatte.

(NTB)

MØTTE SJEFEN SJØL:</B> Jan Pedersen (43) fikk møte Bondevik.
KRITIKK:</B> Verken Jan Pedersen (43) eller Willy Roger (42) har noe mot Bondevik. Men denne gangen vil rusmisbrukerne at han ikke skal glemme dem.