Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har lagt igjen hjernene sine i Pakistan

Mohammed (43) håper at faren og to svogere nå havner i fengsel i mange år, og at neste generasjon får en bedre framtid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BIRKERØD (Dagbladet.no): Den røslige, fromme mannen lener seg fram i sofaen, hever stemmen og begynner å gestikulere.

- Jeg håper de får en svært hard straff. Folk skal lære nå, man skal ikke drepe sin egen datter. Det skal ikke skje igjen. I Norge, Sverige og Danmark - her skal lovene gjelde, vi er ikke i Pakistan lenger, sier Mohammed til Dagbladet.no, harmdirrende av et tema han har tenkt mye på de siste månedene.

- De er idioter, svin! Når pakistanere i Norge leser dette blir sikkert mange av dem sinte, men det bryr jeg meg ikke om. Det er bare de eldre, og de med dårlige holdninger. De skal ikke få ødelegge barnas framtid, tordner fembarnsfaren.

Dystert tilbakeblikk

Rettssaken som startet i Danmark denne uka er unik, men kaster alle danskers tanker tilbake til 23. september i fjor, da 18 år gamle Ghazala Khan ble skutt og drept midt i menneskemengden på Slagelse togstasjon - av sin egen bror.

- Den eneste forskjellen er at jeg ikke utførte drapet, sier Mohammed, som håper det kan være et eksempel til etterfølgelse.

Kona (41) sitter sammen med ham i leiligheten i idylliske Birkerød, og sammen med den eldste sønnen (21) supplerer hun den kraftige kritikken og anklagene mot deler av slekta og mot konservative pakistanske innvandrere generelt.

Niåringen i huset er lei av å overhøre intervjuer om familiedramaet, går for å leke, og blir avløst på sofaplassen av sin 10 år gamle søster, som lurer på hvordan far kan forstå det rare språket journalisten snakker.

image: - De har lagt igjen hjernene sine i Pakistan

- Det er din jobb

Det var i fjor at det 72 år gamle overhodet i storfamilien, med en samtykkende kone tilstede, innkalte Mohammed til møte ute på gata - for at barnebarna i huset ikke skulle høre samtalen. Der skal faren ha gitt det rystende oppdraget:

\'Hun vil skilles, det kan hun ikke gjøre. Du skal drepe henne. Du er min eldste sønn - det er din jobb. Du er en sterk, ung mann som driver med sport, du klarer 5-6 år i fengsel uten problemer.\'

- Han pumpet meg opp, \'dette skulle jeg klare\', og la ut om når søsteren min drar på arbeid, hvilken rute hun bruker dit, og hvordan jeg kunne gjøre det, forteller Mohammed, som har forklart til politiet at ett forslag var å kjøre ned og drepe søsteren med bil.

\'Forpliktelsen\' ble lagt død.

- Jeg fikk sjokk, og sa ikke noe til far. Jeg gikk hjem, der jeg la meg ned på senga. Da min kone lurte på hva det var som tynget meg, fortalte jeg alt.

- Det kan du ikke gjøre, da ringer jeg politiet, sa kona.

Oppfordringen til æresdrapet skal ha blitt gjentatt i ytterligere et møte, før mor og far skjønte at sønnen hadde bestemt seg for å trosse dem.

TROSSET FAREN: Mohammed (43) ble banket opp da han nektet å drepe søsteren. Snart skal både han og kona, som vi her har har valgt å anonymisere, i retten for å vitne mot sju menn, blant dem Mohammeds far og to svogere. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
TROSSET FAREN: Mohammed (43) ble banket opp da han nektet å drepe søsteren. Snart skal både han og kona, som vi her har har valgt å anonymisere, i retten for å vitne mot sju menn, blant dem Mohammeds far og to svogere. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

- Jeg fikk vite at \'du må velge, din søster eller din far og mor\'. Jeg sa at jeg holder med henne, hun er lillesøsteren min, forteller Mohammed, som hjalp henne å flytte da situasjonen i familiehjemmet stadig ble mer tilspisset.

Også politiet ble varslet. De utstyrte søsteren med voldsalarm, som hun ennå bærer på sin hemmelige adresse et sted i Danmark.

Banket opp med køller

9. juni i år, i gata der både Mohammed og den ene svogeren hans bor, nådde familiedramaet et brutalt klimaks.

Ifølge Mohammed ble han holdt fast av to danskpakistanske menn, mens ektemannen til den ulydige søsteren, hans egen svoger, slo ham i kneet med en cricketkølle. Da han segnet om fortsatte tre av mennene i gjengen å slå ham i hele kroppen, noe som blant annet resulterte i fem sting i panna som ennå er risset tydelig inn i hodet.

- Mens det pågikk kom en bil kjørende, og sveivet ned ruta. I passasjersetet satt min far. Han ropte \'fang ham og slå ham ihjel\', før bilen kjørte videre, hevder Mohammed.

En dansk nabo ringte alarmsentralen, mens en annen nabo kjørte den blodige mannen på sykehus. Samme natt ble faren og de to svogerne arrestert.

Sju menn skal nå tilbringe minst fem dager i Retten i Hørsholm, tiltalt for grov vold eller medvirkning til dette. Faren er tiltalt både for oppfordring til drap på sin datter og for å ha stått bak det brutale overfallet på sønnen.

- Nå må de tenke

- \'Det står i koranen\', sier mange pakistanere. Jeg har lest den mange ganger, det står ingen steder at noen skal drepes som dyr. De over 60 har lagt igjen hjernen i Pakistan. Dette er 2006, i Europa, sier Mohammed.

Han håper strenge fengselsstraffer og kanskje utvisning i tilfeller med utenlandsk statsborgerskap vil bidra til å gjøre slutt på vold begrunnet med familiens ære.

- Hvis en datter av en pakistansk mann går på diskotek eller på byen uten skaut, skal hun straffes, slås eller drepes. Men om en pakistansk gutt gjør en hel masse galt, er det greit. Det er fullstendig galt!

Selv om hans eget foreldre-arrangerte ekteskap i motsetning til søsterens har vært lykkelig, vil han heller ikke videreføre den tradisjonen.

- Jeg kan ikke finne en jente i Pakistan til min sønn her, som han ikke liker eller som snakker dårlig engelsk. Da går det galt. Men jeg har sagt fra at han må finn seg ei bra jente, og at hun må være muslim, sier dansken.