REAGERER:  SVs kommunalpolitiske talsperson, Karin Andersen, sier det er uakseptabelt at asylsøkere fra Årdal ikke får reise med Valdresekspressen denne uka. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REAGERER: SVs kommunalpolitiske talsperson, Karin Andersen, sier det er uakseptabelt at asylsøkere fra Årdal ikke får reise med Valdresekspressen denne uka. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

- De har like lite skyld i drapene som jeg har

SVs Karin Andersen sier å nekte asylsøkere å ta bussen blir å gi en hel gruppe ansvaret for det ett menneske har gjort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kom det fram at asylsøkere i Årdal ikke får reise til Oslo med Valdresekspressen denne uken, av hensyn til passasjerene og bussjåførene.

- Uakseptabelt SVs kommunalpolitiske talsperson, Karin Andersen, advarer mot å legge skylden på en hel gruppe.

- Jeg forstår at sjåførene er engstelige, og de må få oppfølging og støtte nå. Men å stoppe alle asylsøkere fra å ta bussen er å gi en hel gruppe mennesker ansvar for det ett menneske har gjort, sier hun til Dagbladet.

Hun mener denne avtalen er uakseptabel.

- Det er uakseptabelt å gjøre det, fordi de har like lite skyld i drapene som jeg har. Det ville aldri blitt gjort for noen andre grupper, og det løser ingenting, sier Andersen.

For å roe gemyttene Frps samferdselspolitiske talsperson, Åse Michaelsen, sier dette ikke er gjort for å trakassere eller stigmatisere, men for å roe gemyttene.

- Situasjonen hadde vært helt annerledes om det ikke hadde vært noen avtale og de hadde blitt nektet å bli med bussen, sier hun til Dagbladet.

- Jeg må stole på at dette er en avtale som er inngått mellom asylmottaket ved Hero og busselskapet. Jeg forstår det slik at dette er gjort for et par dager for at alt skal roe seg. Både for asylsøkerne og for sjåførene, fortsetter hun.

Bergens Tidende skriver at de har snakket med flere asylsøkere som ikke var klare over at de ikke kunne ta bussen til Oslo før i neste uke.

- Det kan virke som det er dårlig informasjon til asylsøkerne, og at de ikke har fått god nok informasjon om avtalen. Det er i så fall asylmottakets ansvar å informere dem, akkurat som det er busselskapet som må informere sjåførene om en avtale.

Advarer mot stigmatisering Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet og partiets fraksjonsleder i kommunalkomiteen, advarer mot å stigmatisere grupper i samfunnet.

- Jeg har forståelse for at bussjåfører føler utrygghet etter en slik tragedie. Samtidig vil jeg advare veldig sterkt at man stigmatiserer en hel gruppe etter det som har skjedd, sier Pedersen til Dagbladet.

Vil sjekke saken Både Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, Justis- og beredskapsdepartementet og UDI ønsker å sjekke saken og regelverket rundt før de gir en kommentar.

- Dette er en sak vi ikke ønsker å kommentere bare ut ifra omtalen i mediene. Den må eventuelt må vurderes opp mot diskrimineringsloven, sier kommunikasjonsrådgiver Line Torvik i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet til Dagbladet.

 TRE DREPTE:  Den siktede for trippeldrapet på Valdresekspressen, er fremdeles ikke avhørt. Han ble torsdag varetektsfengslet i fire uker,  hvorav de to første ukene er i isolasjon. Foto: Stig Laberg Øvstetun
TRE DREPTE: Den siktede for trippeldrapet på Valdresekspressen, er fremdeles ikke avhørt. Han ble torsdag varetektsfengslet i fire uker, hvorav de to første ukene er i isolasjon. Foto: Stig Laberg Øvstetun Vis mer