De har marsjert i gatene i 100 dager - Her overfalles de en etter en med pepperspray

Både politi og demonstranter i Montreal har fått nok etter 100 dager med gatekamper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag ble en milepæl nådd i Montreal. Da tok rasende studenter, ungdommer og andre kanadiere igjen til gatene, for å markere at det var hundre dager siden demonstrasjonene mot myndighetene startet.

Ifølge Reuters var det i begynnelsen høye studiepriser demonstrantene raste mot, men nå har det utviklet seg til å bli et sinne mer mot myndighetene og det kapitalistiske systemet generelt.

 KRIGSSONE:  Montreals bykjerne kan til tider minne om en krigssone for tida. Her fra natta da det var 100 dager siden demonstrasjonene startet. Foto:  REUTERS/Brett Gundlock
KRIGSSONE: Montreals bykjerne kan til tider minne om en krigssone for tida. Her fra natta da det var 100 dager siden demonstrasjonene startet. Foto: REUTERS/Brett Gundlock Vis mer

Videoen over ble filmet av Montreal-boeren Carl natt til mandag. Ute i Montreals gater var det denne natten for 98. døgn på rad rasende folk i gatene, som ble møtt av massive politistyrker.

Man kan kanskje anta at tålmodigheten hos politiet er blitt tynnslitt, eller at spenningsnivået rett og slett er blitt for høyt, for i videoen kan du se hvordan en av politibetjentene går amok med peppersprayen.

Sprayes ned Det som ser ut til å være relativt uskyldige demonstranter, som riktig nok skriker fornærmelser til politibetjenten, blir en etter en sprayet ned midt i ansiktet.

 STORE STYRKER:  Politiet i Montreal har rykket mannsterkt ut for å få kontroll på byen. Foto: REUTERS/Brett Gundlock
STORE STYRKER: Politiet i Montreal har rykket mannsterkt ut for å få kontroll på byen. Foto: REUTERS/Brett Gundlock Vis mer

Rasende demonstranter roper til politibetjenten at de skal legge ut videoen på nettet, men det ser ikke ut til å forandre situasjonen. Til slutt fikk også Carl seg en dose pepperspray rett inn i kameraet.

- Situasjonen er helt ute av kontroll, sier Carl til Dagbladet etter mer enn tre måneder med demonstrasjoner mot myndighetene.

 LØPER:  En demonstrant løper vekk fra politi, pepperspray og tåregass under demonstrasjonene på 100-dagersnatta. Foto: REUTERS/Brett Gundlock
LØPER: En demonstrant løper vekk fra politi, pepperspray og tåregass under demonstrasjonene på 100-dagersnatta. Foto: REUTERS/Brett Gundlock Vis mer

Demonstrasjonene har ført til at myndighetene i provinsen Quebec har lagt fram lovforslag nummer 78. Loven skal gi den en gang så liberale provinsregjeringen muligheter til å hindre demonstrasjonene.

- Kan arrestere hvem som helst Målet med lovforslaget er å gjøre det vanskeligere å organisere demonstrasjoner, men så vel advokater, fagforbund og kommentatorer i Canada har fordømt loven, ifølge Reuters.

Carl er enig.

 FOLKEHAV:  Store folkemengder har tatt til gatene de siste 100 dagene. Foto: AFP PHOTO / STEEVE DUGUAY
FOLKEHAV: Store folkemengder har tatt til gatene de siste 100 dagene. Foto: AFP PHOTO / STEEVE DUGUAY Vis mer

- Politiet kan arrestere mer eller mindre hvem som helst på gata hvis du deltar i en protest som ikke er godkjent av politiet. For å få demonstrasjonsrett må man søke åtte timer før, og ha den eksakte ruten man vil gå, antall deltakere og så videre, sier Carl.

- Hvis du «oppfordrer» andre til å delta i ikke-godkjente demonstrasjoner, kan du også bli arrestert, også hvis du gjør det gjennom sosiale medier, sier han.

 I GATENE:  Til tross for at politiet slår hardt ned på demonstrasjonene og at nye og omstridte lovforslag fortsatt vurderes, tar folk fortsatt til gatene. Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Peter McCabe)
I GATENE: Til tross for at politiet slår hardt ned på demonstrasjonene og at nye og omstridte lovforslag fortsatt vurderes, tar folk fortsatt til gatene. Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Peter McCabe) Vis mer

Advokatstanden i Quebec har uttalt at den nye loven bryter med nasjonale, regionale og ikke minst internasjonale lover og menneskeretter. Også internasjonale menneskerettsorganisasjoner har engasjert seg i Montreals problemer.

- Loven reduserer retten til å samles og ytringsfriheten kraftig, sier Carl.

Flere hundre pågrepet Ifølge Reuters mener 73 prosent av innbyggerne i Quebec at lovforslaget ikke har noe for seg.

 - UTE AV KONTROLL:  Både politiet og demonstranter slår fast at situasjonen i Montreal er ute av kontroll. Foto: REUTERS/Olivier Jean
- UTE AV KONTROLL: Både politiet og demonstranter slår fast at situasjonen i Montreal er ute av kontroll. Foto: REUTERS/Olivier Jean Vis mer

- Vi beklager at myndighetene har valgt undertrykkelse i stedet for diskusjon, sier Leo Bureau-Blouin, lederen for studentforeningen i Quebec ifølge nyhetsbyrået.

I løpet av helgens demonstrasjoner ble flere hundre personer pågrepet, ifølge lokale medier.

 RASENDE:  Demonstrantene var i utgangspunktet rasende på kraftige økninger i studieprisene, men nå er det stadig flere ting de raser mot. Foto: REUTERS/Olivier Jean
RASENDE: Demonstrantene var i utgangspunktet rasende på kraftige økninger i studieprisene, men nå er det stadig flere ting de raser mot. Foto: REUTERS/Olivier Jean Vis mer

Demonstrasjonene ble utløst da provinsregjeringen ville øke studieprisen med 75 prosent.

- La oss gjøre en avtale: Du betaler for min utdannelse, og vi betaler for din avskjed, lød et banner rettet mot provinsstatsminister Jean Charest.

 BLOKKADE:  Flere steder i byen har politiet satt opp rene blokkader. Her står opprørspolitiet vakt utenfor politihovedkvarteret. Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Peter McCabe)
BLOKKADE: Flere steder i byen har politiet satt opp rene blokkader. Her står opprørspolitiet vakt utenfor politihovedkvarteret. Foto: (AP Photo/The Canadian Press, Peter McCabe) Vis mer

For Charest kommer skandalemånedene på et dårlig tidspunkt. Han er også under press for at myndighetene skal ha koblinger til mafiaen.