Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har mobbet meg i 20 år

Politisjefen beklager at han skrev anonyme trusselbrev og tipset en farlig kriminell om to kolleger. Han forklarer det med at kolleger i politiet i 20 år systematisk har trakassert og mobbet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ØSTLANDET (Dagbladet): Det er en vennlig og høflig politisjef som åpner døra og tar imot Dagbladet. Med fast håndtrykk ønsker han velkommen.

Umiddelbart gir den høyt betrodde politisjefen et solid inntrykk. Men hans historie er annerledes, og ikke en politimann verdig.

Han har sendt et anonymt brev hjem til en kollega, og truet ham på livet.

Politisjefen har også skrevet to anonyme brev til en farlig kriminell, og fortalt hvem det var i politiet som skjøt den kriminelle mannen i en politiaksjon.

Dette er historien om en politisjef som gjorde karriere i politietaten, til tross for at han mener han var et mobbeoffer.

MACHOKULTUR

Nå forteller han for første gang om det han beskriver som 20 år med grov sjikanering, systematisk trakassering og ondsinnet mobbing fra kolleger i politiet.

- Jeg har jobbet i dette politidistriktet siden 1988. De første åra på et lensmannskontor. Siden 1997 har jeg tjenestegjort ved politistasjonen her i byen. Allerede da jeg begynte på lensmannskontoret var det en ukultur, en ren mobbekultur her i politidistriktet, sier politisjefen.

SENDTE TRUSSELBREV: - Jeg angrer bittert på at jeg sendte de anonyme brevene, sier en politisjef som er siktet for å ha sendt trusselbrev til en kollega. Foto: HENNING LILLEGÅRD
SENDTE TRUSSELBREV: - Jeg angrer bittert på at jeg sendte de anonyme brevene, sier en politisjef som er siktet for å ha sendt trusselbrev til en kollega. Foto: HENNING LILLEGÅRD Vis mer

- Gjennom mange år har det utviklet seg en fullstendig uverdig machokultur. Først var det en av vaktsjefene ved vakta som terroriserte oss.

- Han oppførte seg totalt uverdig. Både overfor meg, kolleger i lensmannsetaten, andre politikolleger, ektefeller til kolleger og publikum. Alle visste om det. Ingen grep fatt i det. Verken fagforeningen eller ledelsen i politidistriktet gjorde noe med det, sier politisjefen.

- Jeg har en rekke eksempler på grov sjikanering. Det begynte vel med at jeg jobbet i lensmannsetaten og ble sett på som lekepoliti av de på politihuset. Trengte vi i lensmannsetaten hjelp, ble vi bryskt avvist.

- Jeg husker et skarpt oppdrag, hvor en mann truet med kniv. Det var umulig å få hjelp fra politivakta. Slike episoder og ubehøvlet oppførsel førte til at jeg og mine kolleger i lensmannsetaten ringte til nabopolitikammeret, når vi hadde behov for bistand. Der ble vi alltid møtt med respekt, sier politisjefen.

TRAKASSERING

Han forteller om en politikultur hvor grov utskjelling var en del av hverdagen.

- I begynnelsen var det en vaktsjef som var problemet. Andre tok del i denne kulturen, og mobbet kolleger, sier politisjefen.

- Oppførselen til vaktsjefen førte til at andre tok etter og trodde det var slik det skulle være. Flere enn jeg hadde store problemer med dette. Baksnakking og trakassering var en del av hverdagen på politihuset.

- Hvorfor tok dere ikke opp problemene?

- Dersom jeg eller andre kolleger gjort det, ville det bare blitt verre. Verken jeg eller kolleger våget.

Det er tydelig vanskelig for politisjefen å snakke om forholdene ved politidistriktet. Han samler seg og sier:

- Jeg husker en episode tidlig på nittitallet. Jeg hadde etter tjenestelista fri. Mens jeg er ute ringer telefonen hjemme. Det er den fryktede vaktsjefen. Han sier til kona mi at jeg skal på jobb. Når hun svarer at jeg har fri og er ute, blir hun skjelt ut på det groveste. Kona forteller:

- Etter å ha blitt skjelt ut, ringte jeg opp igjen og spurte vaktsjefen hva han mente med dette, da ble jeg kalt ei jævla drittkjerring, før han kastet på røret, forteller hun.

- Jeg ba kona mi om ikke å gå videre med det, da ville alt bare bli verre, sier han.

- Det er litt merkelig at verken du eller dine kolleger tar opp slike problemer. De fleste i politiet er taleføre og robuste?

- Jeg skjønner hvorfor du spør, men kulturen i politidistriktet var spesiell, det var veldig vanskelig, Vi våget ikke. Det er godt mulig noen forsøkte, men det ble ikke bedre av det, sier politisjefen.

Han forteller om en rekke episoder hvor han ble sjikanert og trakassert av kolleger.

- Ved et arrangement hvor jeg skulle jobbe, kom jeg kjørende i tjenestebilen fra lensmannskontoret. Familien satt i bilen, de skulle på samme arrangement. Mens de andre politibilene parkerte på et oppmerket sted, ble jeg nektet å parkere den uniformerte bilen fra lensmannskontoret ved siden av de andre politibilene. Politimannen skjelte meg ut mens barna mine satt i baksetet. Slike episoder setter sine spor.

- Du beskriver et miljø som virker noe spesielt?

- Politiet her er preget av en cowboykultur. Vi i politiet har vært rimelig flinke til å håndtere andres problemer, men våre egne interne problemer er det aldri blitt forsøkt å gjøre noe med. Jeg og flere av mine kolleger følte fysisk ubehag ved å gå på jobb, sier politisjefen.

Han forsøker ikke å unnskylde hva han har gjort, men han ønsker å forklare hva systematisk trakassering og mobbing kan føre til.

- De to som jeg i brevene til den kriminelle hevder skjøt ham, tar begge mye plass. De prater høyt, og forsurer arbeidsmiljøet for kollegene. Jeg har eksempler på kolleger som ikke har orket mer, og til slutt valgt å søke seg bort.

FYLL

De siste åra har forholdet til de ansatte i politidistriktets blitt betent og vanskelig for politisjefen.

- For noen år siden ble jeg ansatt som leder. Det var mange søkere til stillingen, og det var reaksjoner fra de to på at jeg fikk jobben. Mer baksnakking og trakassering. Bedre ble det ikke av stillingen jeg fikk var godt lønnet, sier politisjefen.

Han forteller også om en drikkekultur i politidistriktet.

- Jeg er avholdsmann, derfor har jeg valgt å ikke delta på en del sosiale sammenkomster i politiet. Fordi disse sammenkomstene har vært preget av drikking. Ren fyll på julebordene, sier politisjefen.

- Hvordan vet du det, du var jo ikke med på disse politijulebordene?

- Jeg fikk jo høre historien om fylla på julebordet og så med egne øyner hvilke mengder med alkohol som ble kjøpt inn. Etterpå fikk jeg av andre kolleger høre hva som hadde skjedd. Disse julebordene utartet. Også andre politifester var preget av fyll og uverdighet, fastslår politisjefen bestemt.

- Jeg fungerte godt i den nye jobben min, og jeg gjorde faktisk en glimrende jobb, om jeg må få si det selv. Derfor blir det ekstra vondt når du forsøker å gjøre ditt beste, og resultatet er systematisk baksnakking og trakassering fra politikolleger, sier politisjefen.

Nå i ettertid tror han at en av grunnene til mobbingen var helsa hans.

- Jeg fikk en kronisk sykdom som førte til at jeg ikke kunne utføre alle politioppgaver. I perioder har jeg også vært sykmeldt og innlagt til behandling. Av andre kolleger fikk jeg høre at mobberne mente at jeg derfor var uegnet til en lederjobb.

Politisjefen forklarer også at han det siste året har hatt alvorlig sykdom i den nærmeste familie. Tre av hans nærmeste har vært alvorlig syke.

- Det er ikke for å unnskylde hva jeg har gjort. Men et forsøk på å forklare, sier politisjefen.

ANGRER

- Det hadde toppet seg både på jobben og privat. Etter 20 år med trakassering og mobbing rant det bare over for meg. Jeg gjorde noe jeg aldri skulle ha gjort. Jeg sendte et anonymt brev til en av mobberne. I brevet skriver jeg ting som jeg i dag skjønner kan oppfattes som trusler.

Politisjefen sendte også to brev til en kriminell mann, hvor han utpekte to tjenestemennene for å være den som skjøt den kriminelle mannen under en politiaksjon.

- Det var forferdelig dumt. Jeg er svært lei meg for at det jeg gjorde rammet uskyldige - familiene til de to politimennene. Det var ikke planlagt å skrive disse brevene, og jeg angrer bittert på at jeg gjorde det. Jeg vet heller ikke hvorfor jeg utpekte en som ikke skjøt. Jeg er svært lei meg, sier politisjefen.

Han mener han ikke var seg selv da han sendt de tre anonyme brevene.

- Hadde det ikke vært lettere å ta opp mobbingen og trakasseringen, enn å sende anonyme brev?

- Jeg er en høyt profilert politimann her i byen. At jeg skulle være mobbet og trakassert av politikolleger var veldig flaut og nedverdigende.

HÆRVERK

Politisjefen forteller også om hærverk på private kjøretøy.

- En kvinnelig sjef og jeg fikk ødelagt dekkene på bilene våre. Dette skjedde på den lukkede parkeringsplassen for politiet. Jeg vet ikke hvem som flere ganger skrudde inn skruer i bildekkene våre, men jeg gjorde meg noen tanker, sier politisjefen.

Til slutt leide han seg en privat parkeringsplass, fordi han ikke orket hærverket på den lukkede politiparkeringsplassen.

- Hvordan reagerte du da Spesialenheten for Politisaker pågrep deg forrige torsdag?

- Det var et sjokk. Jeg hadde fortrengt de tre brevene. Heldigvis har jeg nå lagt kortene på bordet og fortalt hva som skjedde og hvorfor, sier politisjefen.

- Jeg er svært lei meg, men samtidig føler jeg at det er en forklaring på hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde. Jeg skal ta min straff. Men jeg håper samtidig at ledelsen ved politidistriktet rydder opp i ukulturen i politiet.

- Det er kanskje flere enn meg som burde si unnskyld, sier politisjefen.

Han er tydelig preget av å fortelle sin historie.

- Politiyrket er spesielt. Mange blir skilt, og mange kolleger har alkoholproblemer. Noe må gjøres. Vi må denne ukulturen med mobbing og trakassering til livs. Det politiet jeg kjenner etter 20 år, er ikke et miljø jeg ønsker at min sønn skal bli en del av, sier politisjefen.

- Kjenner oss ikke igjen

- Jeg kjenner meg ikke igjen i disse påstandene. Dette er en tragisk sak. Jeg ser på denne saken som en personlig tragedie for politimannen som sendte de anonyme brevene, sier en av politimennene som ble hengt ut i brevene fra politisjefen.

Hans kollega vil ikke kommentere påstandene om trakassering og mobbing.

- Denne saken verken kan eller vil jeg kommentere, sier den andre politimannen til Dagbladet.

Tjenestemannen har i lang tid levd under ekstraordinære sikkerhetstiltak. Sikkerhet til tjenestemannen og hans familie har vært nøye vært vurdert. Dagbladet er kjent med at ledelsen i politidistriktet fryktet at den kriminelle mannen skulle forsøke å hevne seg på tjenestemennene som blir utpekt i det anonyme brevet fra politisjefen til den kriminelle mannen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media