<strong> I CANBERRA:</strong>  - Både mor og barn er i trygghet. De har fått norsk nødpass, men får ikke reise, sier barnefaren til Dagbladet. Foto: Privat.
I CANBERRA: - Både mor og barn er i trygghet. De har fått norsk nødpass, men får ikke reise, sier barnefaren til Dagbladet. Foto: Privat. Vis mer

- De har nødpass, men får ikke reise

Amerikansk barnefar om den norske kvinnen og barnet i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): -Kvinnen og barnet har fått nødpass på den norske ambassaden, men de kan ikke dra herfra nå. Det er alt jeg kan opplyse nå, sier den amerikanske mannen, som har reist verden rundt for å finne sin tidligere norske samboer og deres felles barn, til Dagbladet ved 11.30-tiden i formiddag.

Da er klokka allerede 19.30 fredag kveld i Australias hovedstad Canberra, og den norske ambassaden er stengt for helgen.

Før han må avslutte telefonsamtalen, rekker den norskbosatte mannen å si:

- De er i trygghet, begge to. Australske venner har kjørt oss i bil den lange veien fra Sydney til Canberra.

11 år på rømmen Etter 11 år på rømmen fra myndighetene i California for ulovlig barnebortføring - de siste 10 årene i Australia - har kvinnen og barnet håpet å kunne flykte til Norge denne helgen etter å ha inngått en «fredsavtale» med barnets far.

Kvinnens norske advokat Tord Jordet har bekreftet overfor Dagbladet at det ikke er noe hinder fra norsk side at mor og datter kan få norske ID-papirer.

Kan stoppes Men kvinnen ville blitt stoppet på flyplassen ut av Australia uansett hvis hun fortsatt er ettersøkt for straffbare forhold i Australia eller internasjonalt.

Ifølge australske medier med inngående kunnskap om den årelange saken, er mor og barn fortsatt registrert som «savnet» av den australske familieretten.

Og det amerikanske føderale politiet FBI har fortsatt saken registrert som «pågående etterforskning».

- Jobber med saken nå Utenriksdepartementet bekrefter i morges norsk tid - som er ved arbeidsukas slutt i Australias hovedstad Canberra (åtte timer foran) - at de «jobber med saken nå».

- Vi kan bekrefte at det jobbes med saken nå i forhold til den hjelpen kvinnen har bedt. Vi kan også bekrefte på generelt grunnlag at norske statsborgere ikke kan få beskyttelse i norske ambassader i utlandet hvis utgangspunktet er at de er under straffeforfølging.

- Slik beskyttelse kan bare gis hvis det dreier seg om liv og helse. Samme prinsipp gjelder for utenlandske ambassader i Norge og deres statsborgere, sier pressevakt i UD, Veslemøy Salvesen, til Dagbladet.

Av personvernmessige hensyn svarer hun ikke på direkte spørsmål om kvinnen og barnet nå har fått norske ID-papirer.

- Bisarr situasjon Australske medier betegner situasjonen rundt den dramatiske gjenforeningen mellom far, mor og barn som «bisarr». Faren har vært aktiv i australske medier i flere år for å etterlyse de to.

Kvinnen har de siste døgnene vært på flukt sammen med mannen hun har flyktet fra på den andre siden av jordkloden et drøyt tiår.

Et nabotips fra Sydneys villastrøk førte til at faren fant de to ved svømmebassenget i en hage under full tv-dekning tidligere i uka. Der skal mor og datter ha flyttet inn en drøy uke i forkant av den tv-sendte «oppsporingen», som skjedde uten håndgemeng.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer