Drapet på Thea Braavold

- De har prøvd å drepe meg i 20 år

46-åringen peker på en flere tiår lang konflikt med et kriminelt miljø, og navngir flere personer han mener kan stå bak drapet på kjæresten hans. Et drap han selv er tiltalt for.

DREPT: Mannen som er tiltalt for å ha drept sin kjæreste, Thea Braavold, hevder noen fra et kriminelt miljø må stå bak. Foto: Privat
DREPT: Mannen som er tiltalt for å ha drept sin kjæreste, Thea Braavold, hevder noen fra et kriminelt miljø må stå bak. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- Hun ble overvåket av miljøet. De har prøvd å drepe meg i 20 år. Det har vært konfrontasjoner etter at jeg slapp ut.

Det sier den 46 år gamle mannen som er tiltalt for drapet på Thea Braavold (31) i februar i fjor. På rettssakens andre dag fortsatte han sin forklaring. En forklaring som i likhet med mandag var preget av å være tidvis usammenhengende.

Mannen har hele tida nektet straffskyld for drapet på sin kjæreste. Han knytter hendelsen til det såkalte Stoa-drapet i 2003 - et svært brutalt drap han selv ble dømt for sammen med flere andre, og sonet 15 års fengsel for til han slapp ut i 2018.

- Det er en sammenheng, det er et bakteppe, sa tiltalte mandag.

ALLTID BLID: - Hun var alltid imøtekommende, alltid blid, tok alle inn. Det forteller Charlotte Pedersen om barndomsvenninna Thea Halvorsen Braavold, som ble drept i Sandefjord 2. februar. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Peker på miljø

Tirsdag navnga den tiltalte 46-åringen flere personer som han mener kan stå bak drapet på Braavold. Særlig ett navn ble gjentatt flere ganger.

- Har han gjort det selv eller fått noen til å gjøre det, spør aktor Anne Margrete Katteland.

- Begge deler er mulig, svarer tiltalte og viser til at det har vært flere voldshendelser i et kriminelt miljø han selv har vært en del av. Selv mener han drapet på kjæresten ble gjort for å ramme ham.

Statsadvokat Katteland fortsetter med å grille tiltalte om hans bevegelser på drapsdagen 2. februar i 2020. Etter å ha blitt kjørt til Sandefjord av en politipatrulje på grunn av en episode i en taxi i Larvik, ble han satt av ved Braavolds leilighet omkring klokka 07 på morgenen.

Knappe 10 timer seinere, klokka 16.30, ble han pågrepet i en tilfeldig garasje ikke langt unna. Hvem tiltalte har møtt og hvor han har oppholdt seg i løpet av timene, blir svært sentralt videre i rettssaken.

Hevder han aldri møtte henne

Tiltalte har selv sagt at han sist så kjæresten sin lørdag kveld, dagen før hun ble drept, og at han aldri møtte henne drapsdagen. Etter å ha blitt kjørt hjem av politiet, fikk han verken fikk kontakt med Braavold eller kom seg inn i boligen.

Statsadvokat Katteland mener imidlertid at klær funnet på åstedet viser at tiltaltes versjon av tidslinja ikke kan stemme. Dette blant annet fordi klærne han hadde på seg da han ble pågrepet i Larvik, ble funnet hjemme hos avdøde. Klær 46-åringen avviser at er de samme han hadde på seg.

Tiltalte hevder på sin side at han gikk videre til en kamerat da han ikke fikk tak i kjæresten sin. Etter å ha forsøkt å sove i kjelleren til kameraten, tok han seg videre. Til slutt la han seg i en tilfeldig bil i en garasje i nærheten, og sovnet der i stedet. Samme ettermiddag ble han pågrepet uten dramatikk i garasjen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer