Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De har reddet over 10 000 i Middelhavet. Nå er de kåret til Årets navn i Dagbladet

Å laste om bord 49 lik var krevende, men det er barneskjebnene i Middelhavet styrkesjefene på Siem Pilot ikke glemmer.

 GLADE:  Styrkesjefene Lise Dunham fra Hamar og Erling Olstad fra Dombås er glade for å bli kåret til Årets Navn. Samtidig understreker de at de deler prisen med mannskapet og mange andre både i Politidirektoratet og i Kripos, som leder det norske bidraget i operasjonen. 
Foto: Endre Vellene / Dagbladet
GLADE: Styrkesjefene Lise Dunham fra Hamar og Erling Olstad fra Dombås er glade for å bli kåret til Årets Navn. Samtidig understreker de at de deler prisen med mannskapet og mange andre både i Politidirektoratet og i Kripos, som leder det norske bidraget i operasjonen. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tjue mil nord for kysten av Libya har en gummibåt full av båtflyktninger nettopp sendt nødmelding. I båten sitter barn og voksne nærmest oppå hverandre for å få plass.

Styrkesjef Erling Olstad (45) på Siem Pilot har sett mye i sin politikarriere, men blir satt ut over synet som møter de norske redningsmannskapene. Siden skal han oppleve det mange ganger.

- Båten var bygd for kanskje seksti personer, og hadde 120. Enkelte inntrykk går det ikke an å forberede seg på, sier Dombås-mannen.

Årets Navn Han kom nettopp tilbake fra sitt siste oppdrag i Middelhavet, og møter Dagbladet på Kripos-kontoret i Oslo sammen med politikollega Lise Dunham (42), den andre av de tre styrkesjefene. Siden det norske skipet ble med i EU-aksjonen Triton i juni har Siem Pilot reddet mer enn 10 000 flyktninger i havsnød.

 RULLERER:  Erling Olstad er ferdig med sitt siste oppdrag i Middelhavet, mens Lise Dunham reiser ut på sin tredje og siste tur i midten av januar. Nå er det den tredje av styrkesjefene, Tore Barstad (i midten), som leder arbeidet i Middelhavet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet
RULLERER: Erling Olstad er ferdig med sitt siste oppdrag i Middelhavet, mens Lise Dunham reiser ut på sin tredje og siste tur i midten av januar. Nå er det den tredje av styrkesjefene, Tore Barstad (i midten), som leder arbeidet i Middelhavet. Foto: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Nå er skipets styrkesjefer kåret til Årets Navn i Dagbladet, i samråd med leserne.

- Det er veldig hyggelig. Vi føler at vi har vært med og gjort noe veldig viktig, og at det vi har gjort har vært vellykka, sier Dunham.

Les også: Nasjonens forbilder

De har mye å glede seg over. Så langt har ingen mistet livet i forbindelse med redningsoppdrag i Siem Pilots regi. Dessuten har 27 personer blitt arrestert, blant annet for menneskesmugling. Det norske skipet er et av de største i EU-aksjonen Triton, og det første sivilet skipet som deltok i aksjonen.

Den norske måten å jobbe på - med et mannskap satt sammen av både politi, forsvar og sivile -  har ifølge Politidirektoratet vakt internasjonal oppsikt og ført til rutineendringer i måten håndtering og registrering av migranter gjøres i Frontex-operasjoner.

- Jeg er innmari stolt over at Norge har levert et så avgjørende bidrag, sier Dunham.

 KUMMERLIG:  Her reddes 320 flyktninger om bord på Siem Pilot på et oppdrag tidligere i år. Foto: Kripos/NTB Scanpix.
KUMMERLIG: Her reddes 320 flyktninger om bord på Siem Pilot på et oppdrag tidligere i år. Foto: Kripos/NTB Scanpix. Vis mer

Hun beskriver arbeidet på Siem Pilot som det beste og verste hun har opplevd.

Tragisk En av de mest tragiske episodene skjer en glohet lørdagsnatt i august, utenfor Libya. Styrkesjef Dunham står på broa og koordinerer arbeidet mens kollegene laster om bord lik etter lik fra en synkeferdig fiskebåt stuet full av nesten 400 flyktninger. Oppdraget er å få dem over i supplyskipet og til Italia, men de kommer for sent. 49 personer ligger døde i skipets lasterom allerede før de når fram.

Arbeidet med å laste lik tar hele natta.

- Det store omfanget av folk i nød, var kanskje det som overrasket meg mest. Det hadde liksom vært så stille omkring det før vi kom ned dit, sier Dunham.

 GJØR INNTRYKK:   Det er barneskjebnene i Middelhavet som har gjort mest inntrykk på styrkesjefene. Disse barna er blant de 10.000 flyktningene som har vært om bord på skipet. Foto: Reuters/NTB Scanpix.
GJØR INNTRYKK: Det er barneskjebnene i Middelhavet som har gjort mest inntrykk på styrkesjefene. Disse barna er blant de 10.000 flyktningene som har vært om bord på skipet. Foto: Reuters/NTB Scanpix. Vis mer

Det er ikke de styggeste episodene som holder dem våken om natta.  Mest inntrykk har barneskjebnene gjort.

- Når du har barn selv, tar du deg noen ganger i å tenke: «Hva gjør så små barn her?», sier Olstad.

Som «High five-gutten» - den smilende afrikanske femåringen som ble bestekompis med mannskapet. Og den ti år gamle gutten som krysset havet alene. Og spedbarnet som ble overlatt til mannskapet fra en fortvilt mor som hadde født på overfarten. Og de nesten 100 ungguttene fra Egypt som ble sendt over havet av familiemedlemmer som ville gi dem et bedre liv i Europa.

- En del av problemstillingene i Norge virker ganske trivielle til sammenligning, sier Olstad.

Siem Pilot er ett av to norske skip som har bidratt i Middelhavet siden flyktningstrømmen til Europa eskalerte i sommer. De tre styrkesjefene har rullert på å være til sjøs, og serve mannskapene fra Kripos sine kontorer i Oslo.

- Det har vært en veldig altoppslukende jobb, både jobb- og familiemessig, sier Dunham.

 I MIDDELHAVET:  Tore Barstad ofrer jula i Norge for å redde liv i Middelhavet, men har mottatt beskjeden om at han er kåret til Årets Navn i Dagbladet. Han har også jobbet på Norges andre skip, Peter Henry Von Koss, sammen med politi og folk fra Redningsselskapet, og sier han deler prisen med dem. Foto: Kripos.
I MIDDELHAVET: Tore Barstad ofrer jula i Norge for å redde liv i Middelhavet, men har mottatt beskjeden om at han er kåret til Årets Navn i Dagbladet. Han har også jobbet på Norges andre skip, Peter Henry Von Koss, sammen med politi og folk fra Redningsselskapet, og sier han deler prisen med dem. Foto: Kripos. Vis mer

Nå er vinteren kommet til Middelhavet. Redningsoppdragene blitt færre, men mer alvorlige. Grensekontroll utgjør en større del av arbeidet.

- Vi klarer ikke å avdekke alt, men vi prøver så godt vi kan. Denne delen av oppdraget tror jeg ikke folk har vært like klar over, sier Olstad.

Les også: Nasjonens forbilder

Spesielt evangelium På nyåret vender styrkesjefene tilbake til sine vanlige jobber i Oslo-politiet, og nye kommer til. Norges bidrag i Middelhavet er forlenget til neste sommer. Det er usikkert hva som skjer etterpå.

 TØFT:  Den norske politikvinnen Lillian Berg hjelper til med å bære en kvinne som har besvimt opp til broa på Siem Pilot i forbindelse med et redningsoppdrag. Foto: AP / NTB Scanpix.
TØFT: Den norske politikvinnen Lillian Berg hjelper til med å bære en kvinne som har besvimt opp til broa på Siem Pilot i forbindelse med et redningsoppdrag. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

- Det føles riktig å gi seg nå, men vi vil nok følge litt ekstra med. Dette er jo på en måte babyen vår, sier Dunham.

Hun går en tradisjonell familiejul i møte med en helt annen bagasje enn hun hadde i fjor på samme tid. I Middelhavet fortsetter den tredje styrkesjefen, Tore Barstad, arbeidet. For bare noen dager siden ledet han Siem Pilots 22. offisielle redningsoppdrag, da 128 migranter ble reddet opp fra sjøen i Middelhavet.

Når julaften kommer, venter en spesiell overraskelse ham og mannskapet.

 I STORMEN:  Lise Dunham intervjues av pressen på en havn i Italia etter et redningsoppdrag i august. Foto: AP / NTB Scanpix.
I STORMEN: Lise Dunham intervjues av pressen på en havn i Italia etter et redningsoppdrag i august. Foto: AP / NTB Scanpix. Vis mer

- Vi har skrevet en egen versjon av juleevangeliet, «The Siem Pilot Way», som skal leses høyt i byssa, men han får ikke lov til å åpne det før på julaften, sier Olstad, som beskriver et unikt samhold mellom mannskapet på båten.

Inne på på Kripos-sentralen hvor Dagbladet møter styrkesjefene er juletreet pyntet. Snart senker julefreden seg over landet. De håper den gjør det over Middelhavet også.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media