SLITNE: Knut Hveding og Tommy Skagen har rykket ut til tre dødsulykker i løpet av to døgn. De har aldri tidligere vært med på at det har skjedd så mange alvorlige ulykker i løpet av så kort tid. Foto: Eirik Helland Urke
SLITNE: Knut Hveding og Tommy Skagen har rykket ut til tre dødsulykker i løpet av to døgn. De har aldri tidligere vært med på at det har skjedd så mange alvorlige ulykker i løpet av så kort tid. Foto: Eirik Helland UrkeVis mer

De har rykket ut til tre dødsulykker på to dager

Redningsmennene Knut Hveding og Tommy Skagen har hatt marerittdøgn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TJØME (Dagbladet): Det har vært noen slitsomme døgn for skipsfører Hveding og hans kollega om bord på redningsskøyta Horn Flyer.

Mandag ettermiddag rykket de ut etter at en mann falt over bord fra en seilbåt like ved Hvaler.  De første søkene etter den 42 år gamle mannen varte fram til midnatt.

Rundt fire timer seinere fikk Horn Flyer melding om båtulykken ved Nøtterøy.

På nytt måtte redningsskøyta rykke ut, men de kom ikke tidsnok til å redde de to guttene på 19 og 20 år, som hadde ligget nesten en time i vannet før redningsmannskapene ankom stedet.

- Uvanlig Natt til i går kom det en ny melding: Fire personer ble kastet i vannet etter nok ei ulykke med en RIB-båt, bare noen kilometer lenger sør. Horn Flyer ankom ulykkesstedet like etter at to kvinner ble funnet omkommet.

I hele går ledet de søket etter den savnede Kiwi-gründeren Per-Erik Burud (48). I dag søkes det etter en antatt omkommet person.

- Jeg har ikke vært med på at det har skjedd så mange alvorlige ulykker i løpet av så kort tid, sier skipsfører Hveding.

Han har jobbet i Redningsselskapet i sju år, de to siste om bord på Horn Flyer. Mannskapet på tre personer er i 24-timers beredskap, fire uker i strekk.

Utmattede - Det er klart vi blir slitne, det er jo tragisk det som skjer. I tillegg blir det jo lite søvn, det sier seg selv, sier Hveding.

- Du blir jo spesielt utmattet når det skjer så mange ulykker i løpet av så kort tid. Du blir sliten og trøtt og det blir vanskelig å holde fokus, sier Skagen.

Ingen av de omkomne i de tre ulykkene har hatt på seg redningsvest.

- Jeg vet ikke hva som må til, kanskje en holdningsendring. Det er nok mange som tenker: «Dette skjer ikke meg». Men marginene er så små noen ganger, sier Hveding.

- Folk må i hvert fall begynne å bruke redningsvest, supplerer Skagen.

Ønsker flere dykkerteam Sammen med redningsmannskapene fra Horn Flyer, møter Dagbladet fire redningsdykkere fra brannvesenet i Drammen.

Også de mener bruk av vest er et høyaktuelt tema etter de tre ulykkene i Oslofjorden.

- I tillegg burde det kanskje bli en diskusjon om et eget dykkerteam i Vestfold. Det tar jo lengre tid å komme fram til stedet når vi må rykke ut fra Drammen. I tillegg er det et ganske stort område vi dekker slik som situasjonen er i dag, sier Calle Varfjell.

Hans kollega Christian Eeg-Nielsen var også på ulykkesstedet på Nøtterøy natt til tirsdag.

- Det er tragisk, men det er dette vi har trent på hele året, det er en del av jobben, sier han.