- De har sagt at de skal danne regjering. Hvis de ikke klarer det, er jo jeg her

Stoltenberg om hva som skjer om de borgerlige ikke blir enige.

- ER HER: - De har sagt at de skal danne regjering. Hvis de ikke klarer det - da er jo jeg her, sa Stoltenberg under partilederdebatten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
- ER HER: - De har sagt at de skal danne regjering. Hvis de ikke klarer det - da er jo jeg her, sa Stoltenberg under partilederdebatten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Du kom til dekket bord i 2005, hevdet Erna Solberg under kveldens duell med Jens Stoltenberg.

Valgkampens siste partilederdebatt sendes på NRK med Ap, Høyre, Frp, Krf, Mdg, Sv, Rødt, Sp og Venstre.

- Du sier alt var så bra i 2005, men ingen hadde da trodd at vi skulle få tidenes finanskrise, svarte Jens Stoltenberg.

Hanna Marcussen fra Miljøpartiet de grønne, programleder Ingerid Stenvold og FRP leder Siv Jensen under fredagens partilederdebatt på NRK fra Chateau Neuf i Oslo.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Hanna Marcussen fra Miljøpartiet de grønne, programleder Ingerid Stenvold og FRP leder Siv Jensen under fredagens partilederdebatt på NRK fra Chateau Neuf i Oslo. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Stoltenberg frykter en regjering med Frp og Høyre i ikke vil føre en ansvarlig økonomisk politikk.

- Problemet er at Høyre og Frp er uenige om hva som er ansvarlig økonomisk politikk. Vi kan ikke få en regjering hvor statsråder fra Høyre følger handlingsregelen, mens statsråder fra Frp ikke gjør det, sier Stoltenberg.

Individuelle partier Stoltenberg sier at de tre regjeringspartiene også vil samarbeide hvis det ikke blir en ny rødgrønn regjering, men at de også vil fungere som tre individuelle partier i opposisjon.

På spørsmål om hva han vil gjøre hvis de borgerlige ikke klarer å danne regjering, og Arbeiderpartiet blir det største partiet, svarer Stoltenberg:

- Min plan er å vinne valget, og danne regjering.

- De har sagt at de skal danne regjering, og det nye er at Fremskrittspartiet skal være med i den regjeringen. Hvis de ikke klarer det, da er jo jeg her, sa Stoltenberg.

- Ingen kjøpefest Erna Solberg svarer at det ikke er noen grunn til at Høyre ikke skal føre en ansvarlig økonomisk politikk.

- Det gjør Høyre alltid.

- Vær du helt sikker - Fremskrittspartiet har ingen ambisjoner om å ha kjøpefest med våre oljepenger, sier Siv Jensen.

På spørsmål om hun vil følge handlingsregelen hvis Frp kommer i regjering svarer hun:

- Vi skal investere slik at det kommer våre kommende generasjoner til gode.

- Men skal du følge handlingsregelen?

- Nei, vi kommer til å bli enige om en ansvarlig økonomisk politikk. Vi mener handlingsregelen ikke er svaret på det.

Vil følge handlingsregelen På spørsmål om de vil akseptere at Frp ikke vil følge handlingsregelen svarer både Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande «nei».

- Nei, vi er helt enige med Høyre. Vi vil følge handlingsregelen. Vi vet at Høyre aldri kommer til å fire på handlingsregelen, og at Høyre vil føre en god økonomisk politikk, sier Hareide.

 

Ifølge Dagbladets siste måling, gjort i samarbeid med Ipsos MMI, har om lag ti prosent av velgerne fremdeles ikke bestemt seg for hvordan de skal stemme under stortingsvalget på mandag. Det utgjør 364 360 stemmer, som er viktige for politikerne.