De har skylda for streiken

Toppledere i norsk næringsliv må ta en stor del av ansvaret for streiken. Gjennom skyhøye lønnstillegg og gullkantede fallskjermavtaler er tusenvis av arbeidstakere blitt provosert til å stemme nei.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Knapt en uke har gått det siste året uten en avsløring om toppledernes evne til å fylle egen lommebok med opsjonsavtaler, pensjonspakker, sluttvederlag og saftige lønnshopp. Gavmilde styrerepresentanter og kravstore ledere har provosert de ansatte. - Når vi arbeidstakere blir knuget i år etter år, mens andre tydeligvis kan gjøre som de vil, så blir vi forbanna, sier Torbjørn Kristoffersen, leder i Oslo Transportarbeiderforening. Han er overbevist om at det store nei- flertallet blant annet skyldes at sjefene har karret til seg fordeler.

Også statsminister Jens Stoltenberg kritiserer topplønningene. - Kraftige økninger i lederlønningene har gjort det vanskeligere å få et ja- flertall, er hans konklusjon.

Det er lederne i landets største bedrifter som har fått de største lønnsøkningene det siste året. I NHO- bedrifter med mer enn 250 ansatte, var sjefenes gjennomsnittlige tillegg i fjor 16,5 prosent. Til høyre er noen eksempler på gavepakker som har bidratt til at Norge kastes ut i storstreik.

Tom Ruud Konsernsjefen i Kreditkassen fikk en lønnsøkning på 21% i fjor og økte dermed lønna til 2,2 millioner kroner. I tillegg mottok konsernsjefen en bonus på 300000 kroner. - Jeg har ingen dårlig samvittighet. Lønna ligger på nivå med sammenliknbare stillinger, sa Ruud om tillegget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer