OPPGJØR MED SE & HØR:  Kongefamilien har sett seg lei på behandlingen de har fått av kjendisbladet Se & Hør. Men tidligere redaktør Knut Haavik rister på hodet av utspillet. Foto: Lise Åserud / Scanpix
OPPGJØR MED SE & HØR: Kongefamilien har sett seg lei på behandlingen de har fått av kjendisbladet Se & Hør. Men tidligere redaktør Knut Haavik rister på hodet av utspillet. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

- De har stukket hodet i sanden

Tidligere Se og Hør-redaktør Knut Haavik mener kongefamilien er grenseløst naive med sin paparazzi-kritikk. Andre mener de kongelige skal slippe å føle seg som fritt vilt når de er på badestranda.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tidligere redaktør og grunnlegger av Se og Hør, Knut Haavik, rister på hodet av slottets utspill i dagens VG. Der tar kommunikasjonssjef Marianne Hagen et knallhardt oppgjør med kjendisbladets snikfotografering av kongefamilien på badeferie på Korsika og Karibien i fjor.

- Hvis kongefamilien ønsker fullstendig skjerming får de leie seg en øy i Karibien eller en privat strand, sier Haavik, og mener  slottet utviser en grenseløs naivitet med kritikken mot Se og Hør.

- Ikke sutre Haavik har vondt for å forstå at kongefamilien reagerer så sterkt på feriebildene, som ble presentert over henholdsvis 32 og 14 sider da de sto på trykk.

- Jeg unner dem luksuriøse ferier, men da kan de ikke komme og sutre etterpå. Er du medlem av kongefamilien eller toppkjendis og du oppholder deg på en offentlig badestrand, må du nesten regne med å bli fotografert. Hvis ikke har du stukket hodet i sanden, sier Haavik.

- Fine bilder Han mener det ville stilt seg annerledes om bildene hadde vært av pikant karakter, at det var snakk om toppløsbilder eller var kompromitterende.

- Dette er fine bilder, og om det er 10 eller 30 hyggelige bilder spiller ingen rolle, sier Haavik, med henvisning til slottets kritikk av bildeomfanget.

Ikke fritt vilt Førsteamanuensis ved journalistutdanningen i Volda, Svein Brurås, mener derimot det er forståelig at slottet kommer utspillet.
- De er offentlige personer, men de har krav på et privatliv. Når det er sånn at de blir jaktet på når de er på badetur med ungene av fotografer som ligger i buskene, er det forståelig at de reagerer, sier Brurås.

Han mener Se og Hør-redaktør Ellen Arnstad gjør det enkelt for seg selv når hun antyder at så snart kongefamilien er utenfor privat sfære, så er det fritt fram for fotografene.

- Det kan ikke være slik at vi legger så store begrensninger på livsutfoldelsen deres. Vi kan ikke forlange at de bare skal bade på private strender, hvis ikke er de fritt vilt, sier læreren ved journalistutdanningen.

- Vi har sluppet papparazzivirksomhet i Norge og hvis det er riktig det de påstår, nemlig at Se og Hør bruker metoder og denne type fotografer, da er det leit og problematisk, sier Brurås.

Tviler på PFU Slottets kommunikasjonssjef sier de vurderer å forfølge saken i Pressens Faglige Utvalg. Per Edgar Kokkvold ønsker derfor ikke å kommentere saken nå.

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Nils Øy, tviler på at slottet har en god sak i PFU.

- Det skal veldig mye til for at man skal falle ned på brudd på god presseskikk når det gjelder kongefamilien.
- Omfanget er problemet Marianne Hagen, kommunikasjonssjef ved slottet, avviser kritikken. Hun understreker at det er omfanget, intimiteten og fotograferingen av barna kongehuset reagerer på.

- Det er ikke et spørsmål om hvorvidt det er hyggelige bilder eller ikke. Det er omfanget vi reagerer på.