- De har sviktet det britiske folk

Gordon Brown til knallhardt angrep på islandske myndigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Storbritannias statsminister Gordon Brown har i kveld gått til voldsomt angrep på islandske myndigheters håndtering av finanskrisen i landet.

Brown reagerer knallhardt på islendingenes beslutning om å fryse bankkontoer som tilhører britiske investeringer, og kaller beslutningen ulovlig.

300 000 briter står i fare for å miste sparepengene sine på grunn av den islandske bankkollapsen.

Totalt uakseptabelt

Tirsdag kunngjorde nettbanken Icesave at kundene ikke lenger kunne ta ut eller sette inn penger i banken. Banken opererer i Storbritannia, men tilhører islandske Landsbanki, som tirsdag ble overtatt av den islandske stat.

- Det som har skjedd i Island er totalt uakseptabelt. Jeg har vært i kontakt med landets statsminister (Geir Haarde), og jeg har gjort det klart at dette er en ulovlig handling, sier Brown ifølge nyhetsbyrået AFP.

Vil fryse islandske midler

Lokale britiske myndigheter kan ha investert så mye som 8,5 milliarder kroner i islandske banker, og bare politiet står i fare for å tape over en milliard, skriver Sky News.

ULOVLIG: Britisk statsminister Gordon Brown går til kraftig angrep på islandske myndigheters håndtering av finanskrisa som har rammet landet med full styrke. Foto: AFP/SCANPIX
ULOVLIG: Britisk statsminister Gordon Brown går til kraftig angrep på islandske myndigheters håndtering av finanskrisa som har rammet landet med full styrke. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

Landsbanki, Glitnir og Kaupthing er tre av bankene som har blitt overtatt av den islandske regjeringen. Brown gjør det igjen klart at britiske myndigheter vil gjøre alt i sin makt for å få tilbake britiske midler fra Island.

- Vi har gått til rettslige skritt for å sikre penger som er ført ut fra Storbritannia og inn i Island, og vi forsøker også å fryse islandske selskapers midler i vårt land, sier han.

- Islandske myndigheter har ikke sviktet bare sine egne borgere, men også Storbritannias borgere, sier Brown.

- De har sviktet det britiske folk
IKKE SÅ LYSTIG LENGER: Islands statsminister Geir Haarde har fått klar beskjed av sin britiske kollega om at frysingen av britiske midler er helt uakseptabel.