- NORGE HARDT RAMMET: F.v: Forsvarsminister Grete Faremo, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde holdt pressekonferanse klokka 10.00 om de fire drepte norske soldatene. Foto: SCANPIX
- NORGE HARDT RAMMET: F.v: Forsvarsminister Grete Faremo, statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde holdt pressekonferanse klokka 10.00 om de fire drepte norske soldatene. Foto: SCANPIXVis mer

- De har tatt fire av våre beste soldater

Gråtkvalt forsvarsminister Grete Faremo sier hun reiser til Afghanistan for å føre bårene hjem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg (Ap), forsvarsminister Grete Faremo (Ap), forsvarssjef Harald Sunde samt sjef for Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK), Bernt Iver Ferdinand Brovold, holdt klokka 10 en pressekonferanse om de fire drepte norske soldatene i Faryab-provinsen i Afghanistan.

- Dette er en brutal påminnelse om oppdraget norske soldater utfører i Afghanistan. Vi kan aldri være helt sikre på at vi unngår tap. Jeg har selv møtt de norske soldatene, og veit det er blant de beste og flotteste vi har. De vier sitt liv til et oppdrag de utfører for Norge, innleder statsminister Stoltenberg.
 
Påvirker ikke politikken Soldatene i landet «møter økende motstand» og «det er store utfordringer knyttet til oppdraget som skal utføres», sier Stoltenberg, men understreket gang på gang at tapet ikke påvirker norsk Afghanistan-politikk.

- Vi er der fordi vi er del av en felles NATO-operasjon, som har et mål vi støtter. Nato vedtok å gå inn i Afghanistan for å i vareta et felles oppdrag om å sikre fred og stabilitet.Vi gikk inn i Afghanistan sammen våre allierte; vi går ut sammen med våre allierte, sier Stoltenberg videre.

- Vi er stolte av de norske soldatene i Afghanistan. De gjør en viktig jobb; de bidrar til stabilitet og fred, legger han til.

Faremo fører bårene hjem Forsvarsminister Grete Faremo sier Norge ble hardt rammet i går. «Tapet av fire soldater gjør dypt inntrykk på oss alle,» fortsetter hun, og sier hun reiser nedover til Afghanistan for å føre bårene hjem. Hun er tydelig preget av situasjonen og kjemper en stund mot tårene.

- Vi gjør alt i vår makt for hindre tap av liv. De har tatt fire av våre beste soldater, og det rammer oss alle. Vi kjenner sorg. Norge er et lite land; vi har ingen å miste, sier forsvarsministeren.

«Vi er inne i en svært viktig fase hvor afghanske styrker er i ferd med å styrke grepet i Meymaneh, med støtte fra norske styrker», sier forsvarssjef Harald Sunde, og sier det er viktig slik at afghanerne selv kan ta ansvaret for sikkerheten. 
- Det var som en del av denne operasjonen at de norske ble rammet av en sprengladning, sier forsvarssjefen. Forsvaret opplyser at det er opprettet en erfaringsgruppe som skal reise ned for å fastlegge fakta og trekke erfaringer.

- Blir ikke én dag lenger enn nødvendig Stoltenberg sier vi neppe  «vi har skapt et Afghanistan» som tilfredsstiller våre krav til demokrati, likestilling etc. den dagen vi trekker oss ut.

- Det kommer an på hva du mener med å vinne, svarer statsministeren på spørsmål om det er mulig å vinne krigen, og mener for lite fokus på sivil innsats var en gjennomgående feil de første åra styrkene befant seg i landet.

- Nå satses det mer enn på lenge på å ruste opp afghanerne selv, slik at de kan ta vare på seg selv. Vi blir ikke i Afghanistan én dag lenger enn nødvendig, sier Stoltenberg.

- Godt beskyttet kjøretøy De fire drepte soldatene satt i samme bil, et IVECO pansret personellkjøretøy, da veibomben eksploderte i Faryab-provinsen, cirka 30 km unna Meymaneh, i går klokka 14.50.

Forsvarssjef Sunde sier kjøretøyene er meget godt beskyttet, men at det «bare er et spørsmål om hvor mye sprengstoff som benyttes» i slike angrep. Størrelsen på veibomben som rammet i går er ikke kjent.

Tre av soldatene kom fra Kystjegerkommandoen i Harstad. Trond Bolle kom fra Marinejegerkommandoen. Han kom til Afghanistan 2. mai. Nordmennene i Faryab-provinsen har som en av sine viktigste oppgaver å fjerne veibomber, et oppdrag de har jobbet med i hele vår.

Taliban tar på seg skyld Ifølge det offisielle nettstedet til Taliban, skal angrepet ha skjedd i Almar-distriktet, helt vest i Faryab-provinsen. Mye tyder på at dette kan ha vært en del av en hevnoffensiv. Informasjonen er ikke bekreftet.

- Det er ikke uvanlig at Taliban tar på seg ansvaret etter slike angrep, men informasjonen fra nettstedene kan være svært overdrevet eller på annen måte lite troverdig, sier Kjetil Eide ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOHK) til Dagbladet.

Soldatenes pårørende er varslet.

BESØKTE AFGHANISTAN: Statsminister Jens Stoltenberg under et uannonsert Afghanistan-besøk for å feire 17. mai med de norske soldatene. Foto: SCANPIX
BESØKTE AFGHANISTAN: Statsminister Jens Stoltenberg under et uannonsert Afghanistan-besøk for å feire 17. mai med de norske soldatene. Foto: SCANPIX Vis mer