- De har vært helt sjanseløse, det er grusomt å se

Vitne forteller om hjerteskjærende scener etter jordraset.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Flere menn står maktesløse rundt en jente i rosa klær. På hånda har hun et lite armbånd. Som minst 350 mennesker mistet hun fredag livet i det massive jordskredet som har begravet en hel landsby, nordøst i Afghanistan.

- Det er det verste jeg har sett, det er helt ufattelig, sier vitne Hefazullah Hefaz til Dagbladet.

Han filmet det hele, før han og organisasjonen han jobber for, International Organisation for Migration (IOM), måtte flykte videre opp i fjellet for å unngå ytterligere ras.

- Snakk om tid Det fryktes nå at så mange som 2700 mennesker ligger begravd i jordmassene i landsbyen som ligger i Badakshan-provinsen. FN har bekreftet at minst 350 er omkommet.

- Folk har evakuert til nærliggende landsbyer fordi det ser ut som resten av fjellet snart vil gi etter. Det er er bare snakk om tid. (...) Selv med svære maskiner vil det være nesten umulig å finne folk i jordmassene. Dette er rett og slett en katastrofe, sier Hefaz over telefon fra provinsen.

Landsbyen ligger svært avsides til, og det ifølge flere kilder vanskelig - om ikke umulig - å komme til området.

- Det er helt grusomt å se. De har vært helt sjanseløse. Slike ras skjer ofte veldig raskt, det er ikke sånn at du kan løpe fra det - med mindre du er halvveis opp en skråning og kan løpe videre oppover, sier geolog og forsker ved Norges Geologiske Undersøkelse (NGU), Lena Rubensdotter, til Dagbladet.

Som vitnet Hefaz sa tidligere til Dagbladet, frykter mange at det vil komme ytterligere ras i området. Geologen er enig.

- Slike ras har en tendens til å komme i flere pulser, avhengig om det fortsetter å regne eller ikke. Det kan ofte ta flere dager før det roer seg, sier hun.

- Heldige her Raset skal ha kommet som følge av flere dager med voldsomt regnvær - som tidligere denne uka krevde 150 menneskeliv.

- Det virker fryktelig, vi er heldige som ikke har den settingen her i Norden, slik de har der i Himalaya-fjellene. Det er snakk om mengder av løsmasser, med lite vegetasjon som stabiliserer og tar opp vann ut av bakken, sier hun.

- Hvis det er snakk om så mye masse som det ser ut som på bildene, så kan folk være begravd flere meter under bakken.  Det blir en blanding av jord, stein og hus. Det vil være fullstendig kaos, og i hvert fall når de bare har spader. Det kan hende de aldri kommer til, det er snakk om å grave seg ned meter på meter med jord, sier Rubensdotter.

Guvernøren i provinsen, Shah Waliullah Adeeb, sier at redningsarbeidet i området er utfordrende. Samtidig sier afghansk politi at det er usannsynlig at noen har overlevd dersom de har havnet under jordmassene, ifølge kanalen.

- Det er fysisk umulig akkurat nå, vi har ikke nok spader - vi trenger utstyr, sier Adeeb om redningsarbeidet.

- I andre land kan man kanskje være heldige å overleve inne i huset sitt, til tross for et ras eller skred, men sjansen for å overleve i et hus slik husene gjerne er i Afghanistan, er liten, sier geologen. 

- Finnes de som har overlevd - Slike skred har skjedd i all tid, det er bare de siste hundre åra vi har begynt å høre om at det skjer andre steder i verden. Det er ikke dessverre ikke noe nytt, slike skred har alltid rammet mennesker.

- Er det mulig å overleve noe slikt? 

- Det finnes de som har overlevd jordskred, men da må man som oftest ha et bygg, et hus, rundt seg - slik at man får puste. Leiren trenger seg inn, du får ikke «svømt» i det eller kommet deg noen vei i skredet.  

- Jeg hører at det har regnet mye i området, så det kan tenkes at dette har skjedd fordi jorda er blitt veldig overmetta på vann. Når det da ligger i en skråning, så er det blitt slik at massene ikke har holdt - og blanda vann og jord har sklidd ned skråningen. Det er et utsatt område, fordi det er så store  høydeforskjeller der og store mengder løsmasser. Slike store jordskred kan ødelegge kilometer på kilometer av dalbunn, sier hun.