Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- De har visst det i tre år

En medarbeider ved den amerikanske kongressen sier han informerte om Mark Foleys seksuelle tilnærminger for over tre år siden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kongressmedlem Mark Foley innrømmer å ha sendt slibrige e-poster til tenåringsgutter som hadde utplassering ved kongressen. Det har også kommet fram at han hadde cyber-sex med en av guttene under et kongressmøte.

Over tre år

I oppvasken som følger har Republikanernes leder i Representantenes hus, Dennis Hastert, innrømmet å ha vært klar over anklagene siden høsten 2005. Men Kirk Fordham sier nå at Hastert ble informert allerede for tre år siden.

- Jeg hadde mer enn én samtale med folk på øverste nivå i Representantenes hus hvor jeg ba dem om å gripe inn, sier Fordham.

Kirk Fordham var ansatt ved Republikanernes kontorer i kongressen, men sa i går opp stillingen.

Fordham har også etterlyst Hasterts avgang, men han ser ikke ut til å rikke.

Fordømmer 

Republikanerne forsøker nå å distansere seg fra skandalen før valget 7. november. En av republikanernes representanter, Ron Lewis, var ment å drive valgkampanje med Hastert. Han har avlyst opptredener de to skulle ha sammen.

SKANDALE: Kongressmedlem Mark Foley har sendt slibrige meldinger til mindreårige gutter. Det har hans sjefer visst i tre år, hevder en ansatt ved den amerikanske kongressen. Foto: Scanpix
SKANDALE: Kongressmedlem Mark Foley har sendt slibrige meldinger til mindreårige gutter. Det har hans sjefer visst i tre år, hevder en ansatt ved den amerikanske kongressen. Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg har ingen grunn til å tvile på han. Men før dette er avklart, vil jeg ha alle fakta på bordet. Hvis noen i vår ledelse har gjort noe feil, kommer jeg til å være den første til å fordømme det, sier Lewis til nyhetsbyrået AP.

Må utspørres

Demokratenes leder i representantenes hus, Nancy Pelosi, krever at Hastert og andre republikanere som kan ha vært involvert nå må spørres ut under ed.

- Barna, foreldrene deres, folket, og våre kollegaer fortjener svar, og de som dekket over Mark Foleys oppførsel må stilles til rette, sier Pelosi.

Var påvirket

Foleys advokat, David Roth, sa i går at Foley beklager hendelsene. Han skal ha vært påvirket av alkohol da han skrev de slibrige meldingene.

Foley ble selv seksuelt misbrukt som tenåring. Han er nå innlagt på en avvenningsklinikk for alkoholikere. Foley benekter å ha hatt seksuell kontakt med de mindreårige guttene.

image: - De har visst det i tre år