- De har vunnet

Jyllands-Postens sjefredaktør kaster inn håndkleet i saken om Muhammed-tegningene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Motstanderne av ytringsfrihet har vunnet en seier i saken om tegningene av profeten Muhammed.

Det erklærer Jyllands-Postens sjefredaktør Carsten Juste i Berlingske Tidende i dag.

Han mener nå at tegningene som ble publisert i september i fjor aldri skulle vært trykket.

- Elendig forsvarer av ytringsfrihet

- Hvis vi hadde visst at dette skulle føre til boikott, og at danske liv ville bli satt i fare, ville vi skjønt at det å trykke tegningene ikke er ansvarlig, uttaler Juste.

- De har jo vunnet. Det er det uhyggelige ved det hele. Jeg gjetter at ingen vil tegne profeten Muhammed i Danmark i neste generasjon, og derfor må jeg dypt beskjemmet si at de har vunnet, uttaler Juste.

Høgskolelektor i journalistikk ved Høgskolen i Oslo, Magne Lindholm, mener Juste selv har skyld i det som har skjedd:

- Jeg mener at Jyllands-Posten har vært en elendig forsvarer av ytringsfriheten, sier Lindholm til Dagbladet.no.

Lindholm mener at avisen trykket tegninger som i realiteten er en serie fordomsfulle og misvisende karikaturer. Han mener tegningene som ble trykket forveksler islam med ekstreme islamister.

- Skal man fornærme noen, må man gjøre det ut fra et godt formål, mener jeg, sier Lindholm.

Han er også skeptisk til redaktørens retrett:

- Først da reaksjonene begynte å gå ut over dansk meieri-industri, begynte Jyllands-Posten å beklage utspillet. Alle gode forsvarere av ytringsfriheten reagerer motsatt: de går inn for å forsvare humane prisipper, og stå mot økonomisk press.

- Redaktøren grilles i sitt eget fett og der kan han ligge en stund, sier Lindholm.


Takker for unnskyldning

Mandag gikk Jyllands-Posten ut og beklaget at karikatur-tegningene av Muhammed har krenket muslimer.

Representanter for den danske organisasjonen «Islamisk Trossamfund» sa seg da tilfredse med at statsministeren og Jyllands-Posten beklaget å ha såret muslimer i saken om Muhammed-tegningerne.

- Vi vil klart og tydeligt takke statsministeren og Jyllands-Posten for det de har gjort, sa Kasim Amat, en talsmann for Islamsk Trossamfunn da.

Den danske avdelingen av PEN, som er en internasjonal organisasjon for ytringsfrihet, og rettightetene til forfattere og journalister, er på langt nær så pessimistiske som Juste:

- Det ville vært underlig om man kunne legge dansk ytringsfrihet død med denne saken. Det har blitt sagt de mest utrolige ting i dansk innvandringsdebatt, og jeg tror ikke den stopper med dette, sier Anders Jerichow i danske PEN til BT.

INTERNASJONALE PROTESTER: Publiseringen av Muhammed-karikaturer har skapt internasjonale protester. Her demonstrerer lærere ved religiøse skoler i Pakistan i Karachi.
KRITISK: - Jeg mener Jyllands-Posten har vært en elendig forsvarer av ytringsfriheten, sier høgskolelektor Magne Lindholm.
MENER YTRINGSFRIHETEN HAR TAPT: Jyllands-Postens sjefredaktør Carsten Juste.