- De havnet ved helvetes port og banket på. Det skal de ha ros for

Hardt kritiserte terrorpsykiatere får støtte fra norsk og svensk rettspsykiater.

RETTSPSYKIATER: Rettspsykiater Johannes Skaar (t.h), her i samtale med aktor Bjørn Enoksen Risterud (t.v) under en rettssak i Haugesund. Skaar er spent på Husby og Sørheims vitnemål. Foto: Håkon Eikesdal
RETTSPSYKIATER: Rettspsykiater Johannes Skaar (t.h), her i samtale med aktor Bjørn Enoksen Risterud (t.v) under en rettssak i Haugesund. Skaar er spent på Husby og Sørheims vitnemål. Foto: Håkon EikesdalVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter lunsj i onsdag skal rettspsykiaterne Torgeir Husby og Synne Sørheim forklare seg i Oslo tingrett, i rettssaken mot terroristen Anders Behring Breivik.

De to, som mener Breivik er utilregnelig, har fått kritikk fra en rekke hold, både i retten og i mediene.

Men de får også støtte.

Psykiater Johannes Skaar ved Sentralsjukehuset i Stavanger (SUS) gikk i desember i fjor ut i Stavanger Aftenblad og støttet Husby og Sørheim. 

I motsetning til psykiater Einar Kringlen, som først sa seg enig med de første sakkyndige, men endret syn etter at rettssaken startet, står Skaar fortsatt for sin første vurdering.

- Jeg gjør fortsatt det. Men jeg ser veldig fram til å høre forklaringen deres og om det er noe de mener er endret, sier Skaar til Dagbladet. 

- Jeg tror de kan si noe om at de hadde en ferskvare som de jobbet med. Det har vist seg etterpå at han har vært veldig tilpasningsdyktig og manøvrert etter det han har lest i media, sier Skaar. 

- Sett mye av det samme Han mener Husby og Sørheim har fått ufortjent kritikk. 

- De har fått mye pes i media, men de har oppført seg klokt og latt være å kommentere saken og kritikken. Mye av kritikken viser manglende kunnskap om hva saken dreier seg om. 

- Jeg forstår ikke hvorfor mange kjemper for at han nødvendigvis skal dømmes som tilregnelig. De eneste det kan være belastende for er andre med liknende diagnoser. For ham selv vil det kanskje også være den verste straffen at han dømmes som utilregnelig. 

Skaar sier han også har forståelse for hvorfor Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, som mener Breivik har dyssosiale og narsissistiske personlighetsforstyrrelser, har konkludert som de har gjort. 

- De to sakkyndigparene har sett mye av det samme. Det ene paret tolker det innenfor en schizofren ramme, mens de andre tolker det i rammen av en personlighetsforstyrrelse. Jeg kan forstå hvorfor begge har kommet fram til konklusjonene de har gjort. Breivik har tilsynelatende endret seg fra han snakket med Husby og Sørheim. Randi Rosenqvist hevdet i retten også at han framstod som manipulerende. 

- UFORTJENT KRITIKK: Torgeir Husby og Synne Sørheim i retten. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet
- UFORTJENT KRITIKK: Torgeir Husby og Synne Sørheim i retten. Foto: Tomm W. Christiansen/Dagbladet Vis mer

Skaars kollega, psykologspesialist Johannes Langeveld ved SUS, støttet også Husby og Sørheim i desember i fjor. Han sa i går til at Dagbladet at han ikke ønsket å kommentere saken nå. 

Støtte fra Sverige Den svenske psykiateren Sten Levander har flere ganger støttet Husby og Sørheims arbeid offentlig. Han har ikke endret syn etter det som har kommet fram i retten. 

- De har rett i sin diagnose, sier Levander til Dagbladet. 

Samtidig mener Levander det er mulig å tolke Breivik på en litt annerledes måte. 

- Hvis man vurderer vrangforestillingene hans som bisarre, er han schizofren. Er de tenkbare, mener jeg han i stedet oppfyller kravene vrangforestillingssyndrom, som også er en psykosesykdom, sier Levander. 

- Alternativet er at han har en personlighetsforstyrrelse. Men jeg mener ikke det kan forklare det som skjedde 22. juli. 

- Jeg mener han har en alvorlig sinnslidelse. Det finnes delvise psykiske lidelser. Han kan være velfungerende på mange områder, men så kan det være et område hvor han ikke er rasjonell. Hvis det er alvorlig nok, holder det for å oppfylle diagnosen, sier Levander. 

Den svenske psykiateren, som i en periode jobbet med Husby på Brøset, mener det er et juridisk spørsmål om Breivik har hatt sterke nok psykotiske symptomer til om han kan dømmes som tilregnelig eller ikke.

- Det er sannsynlig at tilstanden hans på gjerningstidspunktet er annerledes enn den framstår nå. Nå har han fått mye informasjon om vurderingene om ham. Han har kunnet lese seg opp på psykiatri. Og han er frisk nok til å kunne holde et dobbelt bokholderi. Men det har ofte personer med vrangforestillingssyndrom, sier Levander, som sier dette om mye kritikken som har kommet mot Husby og Sørheim: 

- De har fått mye ufortjent og kunnskapsløs kritikk. De har gjort en god jobb i en vanskelig situasjon. De havnet ved helvetes port og banket på. Det skal de ha ros for.

STØTTE HUSBY OG SØRHEIM: 
Sten Levander, svensk rettspsykiater.
STØTTE HUSBY OG SØRHEIM: Sten Levander, svensk rettspsykiater. Vis mer