«De Hellige Krigernes Land»

Plutselig har det oppstått en ny og islamsk «stat» i Midtøsten, «Jihadistan».

FRYKTET GJENG:  Her marsjerer krigere fra Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) i den syriske byen Raqqa, som de har kontrollert i flere måneder. Nå er målet å styrte den sjia-ledede regjeringen i Bagdad. Foto: Ap/Scanpix
FRYKTET GJENG: Her marsjerer krigere fra Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) i den syriske byen Raqqa, som de har kontrollert i flere måneder. Nå er målet å styrte den sjia-ledede regjeringen i Bagdad. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne nye «staten», «De Hellige Krigernes Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak og omfatter Nordøst-Syria og Vest- og Nord-Irak.

De væpnede islamistene i bevegelsen Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL, på engelsk; DAICH, på arabisk), ledet av Abu Bakr al-Baghdadi, har på få dager i stort monn utvidet sitt landområde. Nå er dette landet mye større enn al-Qaida noensinne klarte å skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

Svekkede stater Dette har skjedd ved å utnytte svekkelsen, eller nærmest sammenbruddet, i de to tidligere sterke statene Syria og Irak. I Syria har diktatoren Bashar al-Assad latt disse ultra-islamistene delvis få fare fram av taktiske grunner, fordi de splitter de syriske opprørerne mot regimet. De mer moderate opprørerne har drevet DAICH ut av byene Aleppo og Idlib.

Regimet i Irak, hvor sjuamuslimene har overmakta, har vist seg for svakt til å stå imot islamistenes frammarsj. Statsminister Nouri al-Maliki har drevet en for sekterisk politikk, for sjia-vennlig, som har vakt motstand blant det sunnimuslimske mindretallet. Der har ultra-islamistene, som er sunnier, rykket fram.

Militær base Nå har DAICH underlagt seg nesten hele sunni-området i Irak. Gruppa er sterkere enn al-Qaida både i militær slagkraft og i økonomiske muskler. Da de tok Mosul fikk de med seg et stort krigsbytte i våpen og penger. I denne «staten» som er erobret, kan de innkreve «skatter», drive utpressing, plyndre og selge olje på svartebørs. De har tatt en del av olje-områdene i begge land, og de truer med å ta enda viktigere oljefelt.

De hellige krigerne til al-Baghdadi vil skape seg en militær base lik den som al-Qaida opprettet i Afghanistan. De har religiøst og politisk klart å forføre hundrevis, kanskje tusenvis, av unge muslimer i Europa for å utkjempe den «hellige krigen», først og fremst i Syria hittil.

Strategisk kaos I kjølvannet av dette har det oppstått et ekstraordinært politisk og strategisk kaos som har skremt vannet av ledere i såvel Midtøsten som utenfor.

«De Hellige Krigernes Land»

USA står i bunn og grunn på to sider. I Syria støtter de - forsiktig - opp under opprørerne mot Bashar al-Assad. I Irak støtter de - begrenset og forsiktig - statsminister Maliki mot ultra-islamistene. Men Maliki støtter Assad i Syria.

Iran støtter både Maliki og Assad. Russland er trofast mot både Syria og Iran. USA er på parti med Iran i Irak, men mot Iran i Syria. Europa, altså EU, ser foreløpig en annen vei.

USA invaderte Irak i 2003 for å nedkjempe terrorismen. 11 år seinere viser invasjonen sine katastrofale følger, idet ultra-islamistene seirer. Og for irakerne og så syrerne har prisen vært lidelser uten grenser og uten ende.

Bagdad neste Den Islamske Staten i Irak og Levanten tar over stadig større områder i Irak. Det får kommentatorer og Midtøsten-kjennere til å skjelve. Mange frykter nå at Irak vil bli ødelagt, og at kaos og terror kan spre seg ytterligere i hele Midtøsten.

Med god grunn. I løpet av få dager har ISIL nå tatt over enorme områder av Irak. Tirsdag tok ISIL kontroll over Mosul. I går falt deler av den strategiske oljebyen Baiji og Saddam Husseins hjemby Tikrit. Nå melder gruppa at de vil videre, til hovedstaden Bagdad, som skal være deres hovedmål, ifølge The New York Times.

Fakta om DAICH / ISIL:

• Den Islamske Staten i Irak og i Levanten, DAICH på arabisk eller ISIL på engelsk, er ei militant islamistisk gruppe som er fryktet for sin særdeles voldelige adferd.
• Gruppa er aktiv både i Syria og Irak.
• Gruppa har som mål å reise et islamsk rike fra Libanon til Syria, Israel/Palestina og Jordan.
• ISIL var tidligere en del av terrornettverket al-Qaida i Irak, men al-Qaida tar avstand fra gruppa.
• ISILs leder er Abu Bakr al-Baghdadi.
• Sunni-muslimsk gruppe.
• Siden april har gruppa gjennomført en offensiv i fylket Deir Ezzin i Syria som grenser mot fylket Nineve i Irak, hvor Mosul er hovedstad.

Kartet til høyre viser hvor stort område ISIL nå har kontroll over i Syria og Irak. ISIL har i flere måneder hatt kontroll over den irakiske byen Fallujah, som ligger like utenfor Bagdad, og Ramadi.

Nei til bombehjelp Sunni-muslimene i ISIL har slått seg sammen med et ukjent, men stort antall militante sunni-grupper i Irak. Målet er å fjerne den sjia-muslimske regjeringa til statsminister Nouri al-Maliki.

Statsminister Maliki føler presset og har i det stille bedt om amerikansk bombehjelp for å stoppe opprørerne. Men Irak-forspørselen har fått bombe-nei fra USAs regjering, melder The New York Times.

USAs militære styrker trakk seg ut av Irak i 2011, og ønsker seg ikke tilbake.

Langsiktig ISIL-plan Den tredje Irak-krigen er i gang, skriver Irak-kjenneren Michael Knights i Foreign Policy:

«Utbrente militærkjøretøy står igjen i tomme gater. Ved hvert veikryss er det bevis på kraftige kamper. Ødelagte uniformer ligger slengt i gatene ved politistasjoner. Hundretusener av sivile har flyktet for livet.

500 000 PÅ FLUKT:  I løpet av få dager har en halv million irakere forlatt hjemmene sine i frykt for hva som vil skje når den beryktede gruppa ISIL nå har fått kontrollen over en rekke områder i Irak. Her er det en skadd flyktning som ankommer en flyktningleir like utenfor den kurdiske byen Erbil. Foto: Ap/Scanpix
500 000 PÅ FLUKT: I løpet av få dager har en halv million irakere forlatt hjemmene sine i frykt for hva som vil skje når den beryktede gruppa ISIL nå har fått kontrollen over en rekke områder i Irak. Her er det en skadd flyktning som ankommer en flyktningleir like utenfor den kurdiske byen Erbil. Foto: Ap/Scanpix Vis mer

Men dette er ikke en zombie-film. Det er Iraks nest størte by, et politisk og økonomisk hovedsenter for landets sunni-muslimer. I løpet av dager har byens 1,8 millioner innbyggere blitt overkjørt av den al-Qaida-tilknyttede ISIL-gruppa.

 (..) ISIL slo en regjeringsstyrke som er 15 ganger større enn dem sjøl. La det synke inn. (..)

ISIL har en plan, og de har jobbet iherdig siden den USA-ledede Irak-okkupasjonen. Nå bør Washington også det», skriver Knights.

ENDA EI BILBOMBE:  Røyken stiger opp i Bagdad etter at ei bilbombe eksploderte i hovedstaden i går. Minst 19 personer mistet livet i angrepet. Nå er det frykt i Bagdad. Folk hamstrer mat og frykter at ISIL er på vei for å ta over kontrollen i hovedstaden. Foto: Ahmed Ali/Epa/Scanpix
ENDA EI BILBOMBE: Røyken stiger opp i Bagdad etter at ei bilbombe eksploderte i hovedstaden i går. Minst 19 personer mistet livet i angrepet. Nå er det frykt i Bagdad. Folk hamstrer mat og frykter at ISIL er på vei for å ta over kontrollen i hovedstaden. Foto: Ahmed Ali/Epa/Scanpix Vis mer
«De Hellige Krigernes Land»

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer