«De Hellige Krigernes Land»

Plutselig har det oppstått en ny og islamsk «stat» i Midtøsten, «Jihadistan».

FRYKTET GJENG:  Her marsjerer krigere fra Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) i den syriske byen Raqqa, som de har kontrollert i flere måneder. Nå er målet å styrte den sjia-ledede regjeringen i Bagdad. Foto: Ap/Scanpix
FRYKTET GJENG: Her marsjerer krigere fra Den Islamske Staten i Irak og i Levanten (ISIL) i den syriske byen Raqqa, som de har kontrollert i flere måneder. Nå er målet å styrte den sjia-ledede regjeringen i Bagdad. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Denne nye «staten», «De Hellige Krigernes Land», sitter skrevs over grensa mellom Syria og Irak og omfatter Nordøst-Syria og Vest- og Nord-Irak.

De væpnede islamistene i bevegelsen Den Islamske Staten i Irak og Levanten (ISIL, på engelsk; DAICH, på arabisk), ledet av Abu Bakr al-Baghdadi, har på få dager i stort monn utvidet sitt landområde. Nå er dette landet mye større enn al-Qaida noensinne klarte å skaffe seg som base da al-Qaida på slutten av 1990-tallet levde under beskyttelse av Taliban-regimet i Afghanistan.

Svekkede stater Dette har skjedd ved å utnytte svekkelsen, eller nærmest sammenbruddet, i de to tidligere sterke statene Syria og Irak. I Syria har diktatoren Bashar al-Assad latt disse ultra-islamistene delvis få fare fram av taktiske grunner, fordi de splitter de syriske opprørerne mot regimet. De mer moderate opprørerne har drevet DAICH ut av byene Aleppo og Idlib.

Regimet i Irak, hvor sjuamuslimene har overmakta, har vist seg for svakt til å stå imot islamistenes frammarsj. Statsminister Nouri al-Maliki har drevet en for sekterisk politikk, for sjia-vennlig, som har vakt motstand blant det sunnimuslimske mindretallet. Der har ultra-islamistene, som er sunnier, rykket fram.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer