- De helte bensin på kirka og tente på

Deborah (13) overlevde kirkemassakre i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi trodde at vi var trygge i Guds hus, forteller 13 år gamle Deborah Wanjiku med lav stemme. Brannruinen bak oss forteller det motsatte.

Nærmere 200 livredde mennesker, de fleste av dem kvinner og barn, hadde søkt tilflukt i den lille kirken i Kiambaa utenfor Eldoret, vest i Kenya, på fjorårets siste dag.

Rundt dem sto hus i flammer, og rasende unge menn jaktet på kikuyuer som Deborah og familien hennes.

- De satte fyr på huset vårt og tok alt vi hadde. Vi hadde ikke noe annet sted å gå, vi trodde aldri at de skulle angripe oss i kirken, forteller den unge jenta.

Valgjuks

Opptøyene startet da president Mwai Kibaki utropte seg selv til vinner etter presidentvalget noen dager tidligere.

Meningsmålingene hadde på forhånd spådd seier for opposisjonens kandidat Raila Odinga, og valgobservatørene kritiserte valget.

Odinga-tilhengere lot sitt raseri gå ut over medlemmer av Kibakis folkegruppe, kikuyuene. Nærmere 1.500 ble drept og en halv million ble drevet på flukt.

OVERLEVDE: 13 år gamle Deborah Wanjiku trodde hun var trygg da hun søkte tilflukt i kirken utenfor Eldoret nord i Riftdalen i Kenya, men måtte kaste seg ut av et vindu da en rasende mobb satte fyr på bygningen. Minst 17 mennesker ble drept i brannen. Foto: Nils-Inge Kruhaug/SCANPIX
OVERLEVDE: 13 år gamle Deborah Wanjiku trodde hun var trygg da hun søkte tilflukt i kirken utenfor Eldoret nord i Riftdalen i Kenya, men måtte kaste seg ut av et vindu da en rasende mobb satte fyr på bygningen. Minst 17 mennesker ble drept i brannen. Foto: Nils-Inge Kruhaug/SCANPIX Vis mer

Andre steder slo det kikuyu-dominerte politiet hardt til mot Odinga-tilhengere, og militsgrupper ble væpnet på begge sider av konflikten. Mektige folk trakk i trådene, og store områder ble etnisk renset.
- Helte bensin
- Først kastet de stein på oss, deretter helte de bensin rundt kirken og tente på. Vi unnslapp ved å hoppe ut av vinduet, forteller Deborah og kaster et blikk bort på sin ett år yngre søster Christine.

Små babyer ble kastet ut av vinduene, og de fleste som befant seg inne i kirken greide å ta seg ut.

Da Patrick Nyongesa og andre hjelpearbeidere fra Kenyas Røde Kors gjennomsøkte brannruinen dagen etter, fant de 13 forkullede lik. Rett utenfor fant de fire til.

- De alle fleste av dem var barn, forteller Nyongesa til NTB.

Økt støtte fra Norge
Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) møtte Deborah og søsteren da han i dag besøkte den nordlige Riftdalen. Han lovet økt støtte til Kenyas internflyktninger og til forsoningsprosessen i landet.

Norge har siden nyttår bidratt med drøyt 17 millioner i nødhjelp til området, mye av det via Kenyas Røde Kors og FN, og Solheim lovet i dag 11 nye millioner, blant annet øremerket tiltak rettet mot voldsrammede kvinner

Ingen pågrepet
 
Fire måneder er gått siden kirkemassakren i Eldoret. Kibaki og Odinga har sluttet fred og dannet koalisjonsregjering, og mennene som forsøkte å ta livet av Deborah og Christine går fortsatt fri.

Selv lever søstrene i en overfylt flyktningleir på en fotballbane i Eldoret, sammen med drøyt 16.000 andre. Om dagen sniker de seg tilbake til ruinene av huset de bodde i, for å dyrke jorda i håp om å skaffe mat og inntekter.

Rett bortenfor åkerlappen deres ligger den utbrente kirkeruinen som et sår i landskapet. Når vi spør de to jentene om de kjente gjerningsmennene, rister de på hodet.


Har navn 
- De skyldige må stilles til ansvar. Vi har samlet inn mange vitneutsagn, både fra de overlevende og fra pårørende til dem som ble drept. Vi sitter med mange navn, forteller Hassan Omar Hassan i Kenyas nasjonale menneskerettighetskommisjon til NTB.

Etterforskningsmaterialet er ennå ikke overlatt til politiet, og han er usikker på hva som vil skje videre.

- Flere høytstående tjenestemenn og politikere anklages for å ha vært involvert, og mange forteller også hvordan politifolkene unnlot å gripe inn, forteller han.

Dette vet også Deborah Wanjiku, som har liten tro på at familien kan vende tilbake og bygge opp igjen hjemmet de ble jaget fra.

- De helte bensin på kirka og tente på

- Jeg vil aldri bo her mer, sier hun og kaster et raskt blikk bort på den svartbrente kirkeruinen.

(NTB)