Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De hemmelige møtene, taktikken og statsministerens død

Utenriksminister Carl Bildt røper hvordan Sverige fikk journalistene Martin og Johan ut av fengsel i Etiopia.

RØPER DETALJER: Utenriksminister Carl Bildt har blogget om diplomatiet som var i aksjon for å få satt fri de to svenske journalistene i Etiopia. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix
RØPER DETALJER: Utenriksminister Carl Bildt har blogget om diplomatiet som var i aksjon for å få satt fri de to svenske journalistene i Etiopia. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sveriges utenriksminister Carl Bildt har i dag publisert en blogg der han redegjør for de til nå hemmeligholdte møtene og det diplomatiske arbeidet som har vært utført for å få de to svenske journalistene Johan Persson og Martin Schibbye satt fri etter at de ble fengslet og dømt for brudd på terrorlovgivningen i Etiopia.

Svenskenes diplomatiske arbeid for å få Schibbye og Persson fri kom raskt i gang fordi ambassadør Jens Odlander befant seg i samme region da de to ble arrestert. Svenskene jobbet for å få de to fri umiddelbart, men Etiopia ville — kanskje ikke overraskende — stille dem for retten før en løslatelse kunne bli tema.

Retten ble satt første dag i Addis Abeba tirsdag 18. oktober, og dom falt samme sted, tre dager før jul i fjor.

Reagerte - Vi valgte å reagere umiddelbart gjennom en uttalelse fra statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var viktig å tidlig og tydelig legge grunnlaget for det videre diplomatiske arbeidet, skriver Bildt.

Reinfeldt uttalte at Sverige så med stort alvor på dommen, og at svenskenes utgangspunkt fortsatt var at de to dømte var på jobb som journalister og snarest måtte settes fri.

- Den uttalelsen var bakgrunnen for pressekonferansen jeg holdt samme dag. Da kunne jeg også understreke at Sverige ville opprettholde et godt forhold til Etiopia, selv om vi hadde forskjellige standpunkter. Det var et viktig signal, blogger Bildt.

På toppnivå Dagen etter skrev statsminister Reinfeldt et brev direkte til statsminister Meles Zenawi, røper Carl Bildt:

- Slik ville vi forsikre oss om at budskapet nådde fram. Ambassadør Odlander møtte for Zenawi mandag 2. januar for å overlevere dette brevet, og også ha en lengre samtale om saken.

- Der fikk vi ingen åpninger. Men vi anså at det heller ikke var en helt låst situasjon, skriver Bildt. Også EU og USA kom med uttalelser i sakens anledninger, og svenske diplomater var i møter med flere land om saken.

- En avgjørende forutsetning for å lykkes var å ha en etablert, direkte dialog med statsminister Meles Zenawi, skriver Bildt.

ENDELIG FRI: Martin Schibbye og Johan Persson er sluppet fri etter omfattende diplomatisk press fra Sverige. Foto: Jonas Gratzer / Kontinent Agency / NTB Scanpix
ENDELIG FRI: Martin Schibbye og Johan Persson er sluppet fri etter omfattende diplomatisk press fra Sverige. Foto: Jonas Gratzer / Kontinent Agency / NTB Scanpix Vis mer

En mulighet for dette bød seg på Somalia-konferansen i London i februar.

Første åpning Videre snakket statssekretær Frank Belfrage med Zenawi i Addis Abeba 29. januar, og statsminister Reinfeldt og Bildt selv møtte Zenawi og hans nærmeste medarbeider på et hotell i London om kvelden onsdag 22. februar. Bildt påpeker at Reinfeldt og Zenawi hadde en god tone fra før, blant annet etablert på klimakonferansen i København i 2009.

- På det tidspunktet sa Zenawi for første gang at han forsto vårt ståsted, men at han ikke kunne handle på en måte som hintet om at han ga etter for press, skriver Bildt, og legger til:

- Uten at det ble sagt eksplisitt kom det fram at han var åpen for en benådning.

Schibbye, Persson og deres pårørende ble også oppdatert underveis, ifølge Bildts blogg. Bildt møtte Zenawi igjen i Addis Abeba torsdag 10. mai. De to hadde et timelangt møte.

Statsministerens død - Resultatet var at Zenawi var tydelig på at de to skulle benådes, men at det måtte skje på et tidspunkt der det skulle kunne settes i et større sammenheng. Han respekterte våre sterke synspunkter, og jeg sa at vi respekterte hans syn på hvordan en løslatelse skulle skje, skriver Bildt.

En slik «større sammenheng» ble også nevnt da løslatelsen omsider skjedde. Omkring 1900 fanger ble løslatt i forbindelse med etiopisk nyttår, som er 11. september.

- Det tidspunktet som ble nevnt var begynnelsen av september. Etter det møtet snakket Bildt også med daværende utenriksminister — nåværende statsminister - Hailemariam Desalegn.

Men så døde Meles Zenawi.

- Meldingen den 21. august om Zenawis bortgang var selvsagt urovekkende. Vi kunne ikke se bort ifra risikoen for at løslatelsen ville gå i vasken. Det var dette som gjorde at jeg reiste til Addis Abeba for å overvære begravelsen den 2. september. Der snakket jeg kort med statsminister Desalegn, som åpenbart verdsatte min tilstedeværelse, skriver Bildt.

Satt fri Han snakket også med blant annet USAs FN-ambassadør Susan Rice, og fikk mange gode signaler.

SENTRAL: Ambassadør Jens Odlander (i midten) - her med forsvarsadvokatene Seleshi Ketsela og Abebe Balcha (t.h.). Foto: Jenny Vaughan / AFP / NTB Scanpix
SENTRAL: Ambassadør Jens Odlander (i midten) - her med forsvarsadvokatene Seleshi Ketsela og Abebe Balcha (t.h.). Foto: Jenny Vaughan / AFP / NTB Scanpix Vis mer

- Lørdag 8. september fikk ambassadør Odlander en offisiell beskjed om at de to skulle løslates. Dagen etter snakket Fredrik Reinfeldt med statsminister Desalegn, som bekreftet dette.

Og i går ble Schibbye og Persson satt fri.

- Å komme tilbake til friheten var nesten et større sjokk en å bli fengslet, sa de to etter løslatelsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media