De hemmelige møtene, taktikken og statsministerens død

Utenriksminister Carl Bildt røper hvordan Sverige fikk journalistene Martin og Johan ut av fengsel i Etiopia.

RØPER DETALJER: Utenriksminister Carl Bildt har blogget om diplomatiet som var i aksjon for å få satt fri de to svenske journalistene i Etiopia. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix
RØPER DETALJER: Utenriksminister Carl Bildt har blogget om diplomatiet som var i aksjon for å få satt fri de to svenske journalistene i Etiopia. Foto: Georges Gobet / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Sveriges utenriksminister Carl Bildt har i dag publisert en blogg der han redegjør for de til nå hemmeligholdte møtene og det diplomatiske arbeidet som har vært utført for å få de to svenske journalistene Johan Persson og Martin Schibbye satt fri etter at de ble fengslet og dømt for brudd på terrorlovgivningen i Etiopia.

Svenskenes diplomatiske arbeid for å få Schibbye og Persson fri kom raskt i gang fordi ambassadør Jens Odlander befant seg i samme region da de to ble arrestert. Svenskene jobbet for å få de to fri umiddelbart, men Etiopia ville — kanskje ikke overraskende — stille dem for retten før en løslatelse kunne bli tema.

Retten ble satt første dag i Addis Abeba tirsdag 18. oktober, og dom falt samme sted, tre dager før jul i fjor.

Reagerte - Vi valgte å reagere umiddelbart gjennom en uttalelse fra statsminister Fredrik Reinfeldt. Det var viktig å tidlig og tydelig legge grunnlaget for det videre diplomatiske arbeidet, skriver Bildt.

Reinfeldt uttalte at Sverige så med stort alvor på dommen, og at svenskenes utgangspunkt fortsatt var at de to dømte var på jobb som journalister og snarest måtte settes fri.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer