TAR FJORDEN TILBAKE:  Hjelperne fra Utøya er tilbake på fjorden igjen. Fra venstre Terje Gundersrud, Frank Frøshaug, Johnny Tuviksjøen og NIls og Feliks som ikke ønsker etternavnene sine på trykk. Foto: Anita Arntzen
TAR FJORDEN TILBAKE: Hjelperne fra Utøya er tilbake på fjorden igjen. Fra venstre Terje Gundersrud, Frank Frøshaug, Johnny Tuviksjøen og NIls og Feliks som ikke ønsker etternavnene sine på trykk. Foto: Anita ArntzenVis mer

De hjalp unge i sjokk etter massakren. I går var de tilbake ved Utøya

Kommer aldri til å glemme timene etter katastrofen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mens Jonny Tuvsjøen, Terje Gundersrud og Frank Frøshaug fraktet sjokkerte ungdommer fra Utøya til fastlandet, tok Feliks og Nils dem i mot med tepper og enkel førstehjelp på land. 

Det de var vitne til i timene etter katastrofen kommer de aldri til å glemme. I går var de fem samlet på Tyrifjorden.

- Vi må prøve å ta fjorden tilbake og bruke den. Vi har vært helt bevisst på det, forteller Terje Gundersrud.

På båttur Han var på båttur med Frank og sønnen da de hørte de første smellene. De kjørte båten mot Utøya og forsto at noe var skikkelig galt. Strendene på den idylliske øya var dekket av døde.

- Vi satte sønnen min av på Statoil og dro ut, forteller Frank.  

Jonny Tuvsjøen bor i nærheten av Utøya og er mye ute i båt. Da han fikk høre at det var behov for båter, dro han ut så fort han kunne.

- Jeg trodde at alt var over og kjørte ut til øya. Der tok jeg med meg sju stykker som sto i en grotte halveis under vann. Da jeg dro derfra var det fortsatt åtter personer igjen. De jeg hadde med meg i båten var helt i sjokk og satt helt som forsteinet, forteller han.

Bearbeider sammen På fastlandet sto Nils og Feliks, også de bor i nærheten.  

- Vi forsto at vi kunne gjøre mest nytte ved å bruke den lille førstehjelpen vi kan og roe ned de som kom i land. Selv om de ikke var skadd, var det mange som var helt i sjokk. Flere var så sjokkert at de besvimte. I tillegg var mange iskalde etter å ha vært så lenge i vannet. Vi som var på land ga dem det vi hadde av håndklær og pledd, forteller de.

Etter katastrofen har de fått tilbud om krisehjelp fra kommunen. Bildene fra dagen er vanskelig å fortrenge, men ingen av dem opplever at dette er noe de ikke takler. Den beste hjelpen føler de at de kan gi hverandre.

- Det beste er å kunne prate med andre som var her. Vi snakker og snakker, sier de.