Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De hoppet på meg fra alle kanter»

Her er Erik Glømmi (41) i alvorlig trøbbel etter at han provoserte antirasister. Nå etterforsker oslopolitiet voldsbruken.

SAMMENSTØT: Her blir Erik Glømmi forsøkt fjernet fra Universitetsplassen etter å ha blitt utsatt for vold. . Foto: Øistein Norum Monsen /DAGBLADET
SAMMENSTØT: Her blir Erik Glømmi forsøkt fjernet fra Universitetsplassen etter å ha blitt utsatt for vold. . Foto: Øistein Norum Monsen /DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bråket skjedde rett etter Norwegian Defence Leauges  demonstrasjon mot såkalt "muslimsk okkupasjon av Norge" på Kontraskjæret i Oslo forrige lørdag.  Glømmi, som oppsøkte demonstrasjonen, dro etterpå antirasistenes motdemonstrasjon pål Universitetsplassen i Oslo.

- På talerstolen ble det sagt at antirasister er i mot alle former for rasisme. Spontant sa jeg "løgner". Så ropte jeg høyt at de bare er mot rasisme fra hvite mot mørke, aldri fra mørke mot hvite, sier Glømmi.

Hvorfor provoserte du så åpenlyst?

- Jeg ropte fordi de provoserte meg. De har aldri tatt opp saker som handler om såkalt omvendt rasisme, hevder Glømmi.

Slag og spark
En dame ba så Glømmi om å forlate plassen.

- Jeg ble dyttet i brystet. Jeg dyttet tilbake og personen falt på rumpa. Da hoppet de på meg fra alle kanter, sier Glømmi.

Dagbladet befant seg rundt ti meter unna Glømmi da slåsskampen startet. Hendelsesforløpet videre ble godt dokumentert av en rekke medier.

- Det var slag og spark, men jeg beskyttet det som er vitalt. De fikk meg ned i kne og klarte å tvinge armene mine til siden og rev samtidig en finger ut av ledd. Noen holdt hodet mitt oppe mens en tok løpefart og sparket meg i ansiktet. Jeg dekket meg med skulderen så sparket gikk i leppa og tenner løsnet. Personen tok løpefart en gang til og denne gangen holdt de hodet mitt enda fastere. Jeg klarte å rive meg løs slik at sparket traff meg i panna, sier Glømmi

Anmeldt
Videoer og bilder viser at en mann og en kvinne fra anti-rasistenes rekker, går i mellom for å hindre mer vold.

- Jeg hadde ikke tålt flere spark. Rett etterpå kom politiet og dro meg ut, sier Glømmi, som mener han må kunne ytre sine meninger uten å bli utsatt for vold.

Etter hendelsen skrev Glømmi på Norwegian Defence Leagues lukkede Facebook-sider, at han ble provosert av anti-rasistenes blotte eksistens.

Tirsdag anmeldte han voldsbruken.

- Saken er under etterforsking og politijuristen vil gjøre en påtalebeslutning om kort tid, sier  Sølvi Glendrange som er kommunikasjonsrådgiver i oslopolitiet.

To personer ble anholdt etter hendelsen, men politiet vil foreløpig ikke si noe om hvor mange som har vært involvert i etterforskingen.

- På generelt grunnlag kan jeg si at politiets oppgave er å legge til rette for at folk skal få ytre seg i et demokrati, sier Glendrange til Dagbladet.

Da Glømmi kontaktet Dagbladet var han også forbannet på hvordan hendelsesforløpet ble framstilt.

-Hvordan Dagbladet vinklet saken, med tittelen "provokatør fikk juling" er en fornærmelse mot alle tenkende vesener. Dette er et overfall og et angrep på ytringsfriheten. Alle i byen vet hva som skjer hvis du sier i mot de venstreradikale. Overskriften skulle vært: "Ensom mann forsøkt lynsjet".

- Har du vært involvert i nynazistiske miljøer?

- Nei, og jeg er ikke rasist. Jeg sympatiserer med NDL fordi de er mot islamiseringen av Norge, sier Glømmi.

Erik Glømmi påstår overfor Dagbladet at han tidligere ikke har vært politisk aktiv eller i konflikt med anti-rasister.
 
Han ble i 2008 dømt til ni måneders fengsel for besittelse av to skarpladde våpen og narkotika.

POLITI: Politiets sivile spanere fulgte nøye med på situasjonen da det brøt ut slosskamp på Universitetsplassen under en demonstrasjon på lørdag. Foto: Øistein Norum Monsen /DAGBLADET
POLITI: Politiets sivile spanere fulgte nøye med på situasjonen da det brøt ut slosskamp på Universitetsplassen under en demonstrasjon på lørdag. Foto: Øistein Norum Monsen /DAGBLADET Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media