Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De høye dommere

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vår ærverdige Høyesterett er de siste dagene kommet i et tvilsomt søkelys. I utgangspunktet ligger skylden hos stridbare dommere, men det ble ikke bedre da ubetenksomme politikere kastet seg inn i debatten. Landets øverste dommere skal avsi dommer som kan være omstridte. Men de må selv unngå å bli stridens kjerne.
  • Det startet før helga da Aftenposten kunne fortelle at høyesterettsdommer Jens Bugge nekter å sitte som dommer sammen med sin kollega Ketil Lund. Grunnen er den kraftige medfarten Bugge fikk i høringene etter Lund-kommisjonens rapport om de hemmelige tjenestene. Bugge var tidligere leder av kontrollkomiteen for overvåkingspolitiet. Dette har gått så sterkt inn på Bugge at han ikke vil ha noe med sin kollega i Høyesterett å gjøre.
  • Men dermed må Høyesterett bryte et viktig prinsipp som har med rettssikkerheten å gjøre. Rettens sammensetning skal rullere blant dommerne. Dette tilfeldighetsprinsippet er nå satt til side ved et par anledninger rett og slett på grunn av personlige motsetninger. I realiteten betyr det at Jens Bugge ikke har utført sitt viktige embete slik Høyesterett skal fungere. Det burde han selv ha tatt konsekvensen av og trukket seg som dommer. Men når Bugge ikke har gjort det, burde høyesterettsjustitiarius Carsten Smith grepet inn og ryddet opp. Det er hans ansvar å holde orden i eget hus.
  • Så kommer Høyres Kristin Krohn Devold på banen og forlanger at justisminister Aud-Inger Aure må ordne opp. En slik kortslutning ville ikke vært noe å bry seg om hvis Krohn Devold ikke hadde vært leder i Stortingets justiskomité. Men det skulle tatt seg pent ut om justisministeren hadde fulgt kravet og blandet seg inn i de interne forholdene i selveste Høyesterett! Ikke minst ville det kommet reaksjoner fra Høyre, som har tradisjon for å være rettsstatens forsvarer. Vi forstår godt at Krohn Devold har behov for å komme på banen og utfordre en fersk justisminister. Men det skader ikke å tenke seg om først.
Hele Norges coronakart