- De hvite er våre fiender

President Robert Mugabe vil ikke løfte en finger for å stanse okkupasjonen av de hvite farmernes eiendommer, eller den tiltakende volden mot de hvite farmerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at den 42 år gamle kvegfarmeren Martin Olds ble drept i morgentimene i går, gjorde Mugabe det klart at han anser de hvite farmerne som Zimbabwes fiender.

- Slik vi føler det nå, er dere hvite nå våre fiender, siden dere virkelig har oppført dere som fiender av Zimbabwe. Vi er fulle av sinne. Hele vårt samfunn er sint, og det er derfor krigsveteranene nå tar jordområder, sa Mugabe i et fjernsynsintervju i forbindelse med 20-årsdagen for Zimbabwes uavhengighet.

Valgkamp

Mugabe har også sagt at han vil løse landspørsmålet «en gang for alle», men når og hvordan er uklart. Etter alt å dømme vil han ikke foreta seg noe så lenge han fører valgkamp i påvente av parlamentsvalget. Det er ennå ikke satt noen dato for valget, som tidligst kan bli avholdt i slutten av mai.

Kvegfarmeren Martin Olds skal ha fått flere drapstrusler dagene før nesten 100 såkalte krigsveteraner kom til farmen i en lastebilkonvoi. Etter at han var blitt skutt i leggen, forsøkte han å forsvare seg. Han klarte å spjelke leggen, og skjøt mot inntrengerne samtidig som han trakk seg tilbake til huset, før han igjen ble truffet av skudd fra inntrengerne. Deretter brukte krigsveteranene molotovcocktailer til å sette huset i brann.

Olds forsøkte å tilkalle hjelp, men det lokale politiet gjorde åpenbart ingenting, og ambulansen som ble sendt for å hente ham, kom seg ikke forbi okkupantene.

Da flammene i huset tvang ham ut, ble han skutt i hodet.

I fjernsynstalen Mugabe holdt i anledning uavhengighetsdagen, beklaget han, i den engelske versjonen av talen, drapene de siste dagene. I den lokale versjonen av talen, på det nasjonale shonaspråket, takket han okkupantene for at de hadde tatt kontrollene over de hvite farmernes eiendommer. Mugabe kritiserte også Storbritannia og USA for å unnlate å gi økonomisk hjelp for å gjennomføre landreformen, «det siste kolonispørsmål».

Mandag innkalte Mugabe lederne for de hvite farmernes organisasjoner, og lovte at han personlig skulle ta seg av saken slik at «situasjonen kunne normaliseres».

To versjoner til

I en reportasje i den statskontrollerte avisa Herald var det imidlertid ingen henvisning til Mugabes løfte til farmerne. Derimot het det at farmernes organisasjoner gjentok sin støtte til landreformen, og at de lovet å holde organisasjonen unna politikk i Zimbabwe.

Den britiske ambassaden har de siste dagene hatt stor pågang fra hvite som vil ut av landet. Samtidig arbeider britene med beredskapsplaner for å evakuere inntil 20000 hvite som er bosatt i Zimbabwe. Også norsk UD legger planer for eventuelt å evakuere de 80 nordmennene som i dag oppholder seg i landet.

mentz.tor.amundsen@dagbladet.no