De hvite hjelmene i Syria har verdens farligste jobb

De har reddet ut over 62 000 syrere fra bomberuinene. Nå er De hvite hjelmene nominert til Nobels fredspris, og støttes av Linn Ullmann, Karl Ove Knausgård og George Clooney. 

SYRIA-DOKUMENTAR: Netflix utgir dokumentar om gruppa The White Helmets, en gruppe helt vanlige menn som som søker etter overlevende etter bombeangrep i Syria. Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

De er leger, bygningsarbeidere, lærere, ingeniører, bakere... De har en ting til felles: De har vært med og redde over 62 000 liv, og de har på seg en hvit hjelm når de gjør det. Nå er De hvite hjelmene i Syria nominert til Nobels fredspris. Nå debuterer de også på Netflix, i en såkalt kortdokumentar.

- Disse er veldig normale, ordinære mennesker som gjør en av de mest ekstraordinære jobbene på denne planeten, sier regissør Orlando von Einsiedel til NBC News.

- Vi er veldig glade for at folk nå kan få se filmen om oss. Tragedien som pågår i Syria må snart stoppe. Vi vil ha flyforbudsone over landet, og kvinner og barn må bli evakuert fra de mange farlige områdene, forteller Abdulrahman Alhassan i De hvite hjelmene til Dagbladet via telefon.

Spader og bare hender

Siden borgerkrigen startet i Syria, våren 2011, har over 300 000 personer mistet livet, og et ukjent, men million-høyt tall personer er skadd i de daglige bombeangrepene. Og over 62 000 av disse har blitt hentet ut fra ruinene i live av De hvite hjelmenes frivillige, som i dag teller rundt 3000 personer.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer