- De «hvitvasker» regimet i Bahrain

Før tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-profilen Aamir J. Sheikh overrakte en «ærespris» til statsministeren i det autoritære regimet Bahrain, ba Sheikh om 704 000 kroner fra regimet - i en e-post med Bondevik på kopi. Det får en kjent menneskerettighetsaktivist til å reagere.

GA ÆRESPRIS: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) holdt tale og overrakte æresprisen til Bahrains statsminister i august 2019. Daværende statsminister Erna Solberg satt mellom de to representantene fra Bahrain som tok imot prisen. Foto: Stiftelsen dialog for fred
GA ÆRESPRIS: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) holdt tale og overrakte æresprisen til Bahrains statsminister i august 2019. Daværende statsminister Erna Solberg satt mellom de to representantene fra Bahrain som tok imot prisen. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Publisert
moske grafikk pengesedler

Skjult støtte fra autoritære stater

Les alle sakene her

- Det gjør meg sint. De «hvitvasker» regimet i Bahrain, sier menneskerettighetsaktivist Yousif Almuhafda fra Bahrain til Dagbladet.

Han snakker om æresprisen som Bahrains nå avdøde statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa fikk under en seremoni i Oslo i august 2019.

Det var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) som overrakte prisen, på vegne av Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs organisasjon 14. August-komiteen. Æresprisen møtte sterk kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner den gangen, ifølge Nettavisen.

Dagbladet har nå avslørt at Sheikh, før prisutdelingen, sendte en e-post til regimet i Bahrain der han ba om 704 000 kroner. Kjell Magne Bondevik sto på kopi på e-posten, som Dagbladet har tilgang til.

Avsløringen får Yousif Almuhafda til å rase:

- Det de gjør, ødelegger vårt arbeid for menneskerettigheter, sier han til Dagbladet.

Almuhafda er styremedlem i organisasjonen Bahrain Centre for Human Rights, som fikk Raftoprisen i 2013 for «deres langvarige og modige kamp for grunnleggende menneskerettigheter».

KRITISK: Menneskerettighetsaktivist Yousif Almuhafda fra Bahrain. Foto: Privat
KRITISK: Menneskerettighetsaktivist Yousif Almuhafda fra Bahrain. Foto: Privat Vis mer

Sheikh og Bondevik har ikke ønsket å svare på spørsmål om denne saken.

- Jeg har registrert at Dagbladet bare er ute etter å skade mitt arbeid og omdømme, og har servert oppdiktede historier. Jeg kommer derfor ikke til å svare på Dagbladets mange spørsmål, hvor også noen bygger på feilaktig grunnlag, skriver Sheikh i en e-post.

Dagbladet har spurt Sheikh om å presisere hva han mener er galt. Det har han ikke svart på. Bondevik skriver i en e-post at han ikke vil svare på spørsmål fordi:

- Med den erfaring jeg har med Dagbladets journalister i disse sakene, hvor jeg blir presentert for uetterretteligheter og en forutinntatt agenda, kommer jeg ikke til å svare på flere spørsmål. Flere av dem bygger på feil premisser og er uakseptabelt mistenkeliggjørende.

Statsministerens kontor i Bahrain har ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Optimistisk

Den lille øystaten Bahrain er nabo til Saudi-Arabia, og styres av den eneveldige kong Hamad ibn Isa al-Khalifa.

Statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa, som fikk æresprisen av Bondevik og Sheikh, døde i 2020. Da hadde han sittet som statsminister i 40 år - etter at broren hans pekte ham ut som regjeringssjef.

MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred
MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

I et leserinnlegg i avisa Vårt Land dagen før prisutdelingen i 2019, skrev Bondevik sammen med Sheikh at Bahrains myndigheter «uttrykker et klart ønske om å videreutvikle respekt for menneskerettigheter og demokrati». Bondevik skrev at Bahrain kunne trenge hjelp til å utvikle demokrati:

- Hvis de lykkes med dette, kan de bli et positivt eksempel i en region preget av autoritære regimer. Statsministeren har gjennom sitt mangeårige virke arbeidet for å styrke kvinnenes stilling og religionsfriheten.

- Tortur

Menneskerettighetsaktivisten sier Bahrains regjering betaler store summer for å hvitvaske regimet.

- Spesielt etter 2011 og den arabiske våren, da tusenvis av mennesker ble arrestert, hundrevis torturert, og mange ble drept under tortur i varetekt, sier Almuhafda.

Almuhafda ble selv arrestert etter den arabiske våren, og sier til Dagbladet at han måtte flykte til Tyskland for å komme i trygghet.

PROTESTERTE: Tusenvis av demonstranter i Bahrain krevde at statsminster al-Khalifa skulle gå, under den arabiske våren i 2011. Protestene ble slått hardt ned på. Foto: NTB scanpix
PROTESTERTE: Tusenvis av demonstranter i Bahrain krevde at statsminster al-Khalifa skulle gå, under den arabiske våren i 2011. Protestene ble slått hardt ned på. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bare to uker før Bondevik og Sheikh overrakte æresprisen til Bahrains statsminister, henrettet regimet i Bahrain to menn i 20-åra fra den politiske opposisjonen. De skal ha blitt utsatt for tortur, og tilsto deretter å være del av en terrorgruppe, ifølge FN og Amnesty International.

- Bruker som markedsføring

I et brev til UD fra Bahrains ambassade i London, som Dagbladet har fått innsyn i, går det fram at invitasjonen til prisutdelingen kom fra Bondevik.

Begrunnelsen for æresprisen lød ifølge 14. August-komiteens Facebook-side slik:

«Prisen deles også ut for å forbedre livskvaliteten til hans folk gjennom inkluderende bærekraftig økonomisk utvikling. Hans Kongelige Høyhet Statsministeren har jobbet i flere tiår for å heve levestandarden i Bahrain ved å fokusere på bærekraftig utvikling og modernisering.»

Prisutdelingen ble en stor sak hos det statskontrollerte nyhetsbyrået Bahrain News Agency (BNA):

«Norsk organisasjon gir Hans Majestet statsministeren pris (Ærestgjesten 2019) for hans arbeid med å styrke internasjonal og regional fred, sikkerhet, toleranse og harmoni».

Aktivisten Almuhafda mener regimet bruker prisen som markedsføring.

- De får det til å framstå som at det bare er noen få organisasjoner som er kritiske, men at hele verden ser opp til oss. De bruker det politisk for å styrke sin posisjon.

MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred
MØTTE STATSMINISTEREN: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (andre fra venstre) og høyrepolitiker Aamir J. Sheikh (til venstre) møtte i april 2019 Bahrains statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa. Fire måneder senere fikk statsministeren ærespris. Til høyre er minister Mohammed bin Ibrahim Al Mutawa. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer

- Dårlig dømmekraft

Midtøsten-ekspert Kristian Coates Ulrichsen er kritisk til at Sheikh, med Bondevik på kopi, ba om 704 000 fra Bahrains regjering for æresprisen, ifølge e-posten.

- Dette viser i beste fall dårlig dømmekraft, når det gjelder Bahrains menneskerettighetshistorie og den rollen Sheikh Khalifa spilte i å undertrykke politisk aktivitet, sier Ulrichsen til Dagbladet.

Den britisk-norske forskeren er førsteamanuensis ved Baker institute på Rice University i USA, og står bak en rekke bøker om Gulf-statene.

Ulrichsen sier at Khalifa bin Salman, som var en del av den styrende familien i Bahrain, spilte en viktig rolle i å hente inn styrker fra Saudi-Arabia og Emiratene, da regjeringen i Bahrain slo ned protestene under den arabiske våren i 2011.

- Hans avgang var hovedkravet fra demonstrantene som fylte Bahrains gater ved starten av den arabiske våren i 2011. Det burde gjort at organisasjoner eller personer som vurderte å samarbeide med ham, stoppet opp og tenkte seg om, sier Ulrichsen.

Brukes av media

Han sier at menneskerettighetssituasjonen i Bahrain er alvorlig.

Halve parlamentet blir valgt av kongen, mens resten i teorien velges av folket. Men opposisjonspartier er siden 2011 blitt oppløst, og lederne deres har havnet i fengsel, ifølge Ulrichsen.

- Forholdene i Bahraini-fengslene har vært gjenstand for internasjonal kritikk, det samme har mangelen på rettferdig prosess eller evne til å motta en rettferdig rettergang, sier han.

Han mener æresprisen fra 14. August-komiteen, som ble delt ut av tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik, kan ha vært viktig i Bahrains omdømmebygging.

- Fordi prisen kommer fra et land som Norge, med sine dype demokratiske tradisjoner og støtte til menneskerettigheter, og at den knyttes til en tidligere statsminister, gir det en anerkjennelse av kongefamilien som styrer Bahrain. De vil fremme dette i media til å forsvare seg mot enhver kritikk av deres historikk, spesielt når menneskerettighetsspørsmål tas opp, sier Ulrichsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer