- De «hvitvasker» regimet i Bahrain

Før tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik og Høyre-profilen Aamir J. Sheikh overrakte en «ærespris» til statsministeren i det autoritære regimet Bahrain, ba Sheikh om 704 000 kroner fra regimet - i en e-post med Bondevik på kopi. Det får en kjent menneskerettighetsaktivist til å reagere.

GA ÆRESPRIS: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) holdt tale og overrakte æresprisen til Bahrains statsminister i august 2019. Daværende statsminister Erna Solberg satt mellom de to representantene fra Bahrain som tok imot prisen. Foto: Stiftelsen dialog for fred
GA ÆRESPRIS: Tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) holdt tale og overrakte æresprisen til Bahrains statsminister i august 2019. Daværende statsminister Erna Solberg satt mellom de to representantene fra Bahrain som tok imot prisen. Foto: Stiftelsen dialog for fred Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Det gjør meg sint. De «hvitvasker» regimet i Bahrain, sier menneskerettighetsaktivist Yousif Almuhafda fra Bahrain til Dagbladet.

Han snakker om æresprisen som Bahrains nå avdøde statsminister Khalifa bin Salman al-Khalifa fikk under en seremoni i Oslo i august 2019.

Det var tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (Krf) som overrakte prisen, på vegne av Høyre-politiker Aamir J. Sheikhs organisasjon 14. August-komiteen. Æresprisen møtte sterk kritikk av menneskerettighetsorganisasjoner den gangen, ifølge Nettavisen.

Dagbladet har nå avslørt at Sheikh, før prisutdelingen, sendte en e-post til regimet i Bahrain der han ba om 704 000 kroner. Kjell Magne Bondevik sto på kopi på e-posten, som Dagbladet har tilgang til.

Avsløringen får Yousif Almuhafda til å rase:

- Det de gjør, ødelegger vårt arbeid for menneskerettigheter, sier han til Dagbladet.

Almuhafda er styremedlem i organisasjonen Bahrain Centre for Human Rights, som fikk Raftoprisen i 2013 for «deres langvarige og modige kamp for grunnleggende menneskerettigheter».

Sheikh og Bondevik har ikke ønsket å svare på spørsmål om denne saken.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer