«De indignerte» tar over gatene i 80 byer i Spania

I protest mot den økonomiske politikken. Bare i Madrid møtes de av 2000 politimenn.

PROTEST: Her demonstrerer spanske studenter mot kraftig økning i skolepenger på universitetene. Studentene er en viktig del av den spanske protestbevegelsen.  Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA/NTB Scanpix
PROTEST: Her demonstrerer spanske studenter mot kraftig økning i skolepenger på universitetene. Studentene er en viktig del av den spanske protestbevegelsen. Foto: EPA/ALEJANDRO GARCIA/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På denne tilden i fjor oppsto bevegelsen Indignados - «de indignerte». Bevegelsen mobiliserte store folkemengder i protest mot den økonomiske politikken i Spania.

Nå arrangeres nye protester i 80 spanske byer, i protest mot store budsjettkutt og en arbeidsledighet på vei opp mot 25 prosent.

Fjorårets protestbølge startet på plassen Puerta del Sol i Madrid. I år har spanske myndigheter lagt ned forbud mot teltleir på denne plassen, melder NTB.

Storpolitisk tautrekking Protestene skjer mot et bakteppe av storpolitikk i Europa. Den nyvalgte franske sosialistpresidenten François Hollande lovet i valgkampen motstand mot budsjettkuttene i EU. Denne uken var den tyske kansleren, Angela Merkel, urokkelig i sitt forsvar for budsjettkuttene.

- Lånefinansiert vekst ville dyttet oss rett tilbake til begynnelsen av finanskrisen, sa Merkel i en tale til det tyske parlamentet på torsdag.

Frontene blir stadig steilere mellom konservative som mener de europeiske statsbusjettene må kuttes enda mer, og venstresiden som vil prioritere å få arbeidsledigheten ned.

Etter valget i Hellas i forrige uke har de EU-vennlige partiene enda ikke greid å danne regjering. I går kveld kollapset det siste av mange forsøk på å få en koalisjonsregjering på beina, fordi det radikale partiet Syriza nektet å støtte kuttpolitikken som EU har presset på landet.

Protester over hele Spania I Spania skal «de indignerte» etter planen demonstrere fra i dag - lørdag - til tirsdag 15. mai, dagen da protestene startet i fjor.

Bare i Madrid skal 2000 politimenn ut i gatene for å holde orden.

Den konservative spanske regjeringen har forbudt demonstrantene å sette opp telt eller å overnatte på stedene demonstrasjonene blir holdt, melder nyhetsbyrået AP.

Også i andre europeiske storbyer er det varslet demonstrasjoner de nærmeste dagene, blant annet i London