De internerte på Trandum sultestreiker

Misfornøyd med nye rutiner på utlendingsinternatet og mener de blir ydmyket.

SULTESTREIKER: De internerte på Trandum utlendingsinternat er misfornøyde med nye rutiner og behandlingen de får. Nå har de satt i gang en sultestreik. Foto: Jo Straube
SULTESTREIKER: De internerte på Trandum utlendingsinternat er misfornøyde med nye rutiner og behandlingen de får. Nå har de satt i gang en sultestreik. Foto: Jo StraubeVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Trandum utlendingsinternat huser stort sett utenlandske personer som skal tvangsutsendes fra Norge. Siden frokosten i går, har de internerte bestemt seg for å sultestreike.

- Jeg kan bekrefte at det pågår en sultestreik. Vi har endret noen rutiner, som tidspunkt for middag og tidsrommet der de internerte kan drive med fritidsaktiviteter. Det er endringene i disse rutinene som gjør at de sultestreiker, sier kommunikasjonssjef i politiets utlendingsenhet, Cecilie Johansen, til Dagbladet.

Føler seg dårlig behandlet Dagbladet har vært i kontakt med advokaten til to av de internerte, og han sier det ligger mer bak sultestreiken. 30 av beboerne gikk sammen og skrev et brev til sine advokater, hvor de beskriver tilstandene på Trandum.

- Det skal være amper stemning blant de internerte som reagerer på behandlingen de får, sier advokat Amir Mirmotahari.

Kommunikasjonssjefen sier det ikke er noen dramatikk i aksjonen, men at den tas på alvor.

- Vi har gode rutiner på slike situasjoner, og helsetjenesten vil vurdere situasjonen fortløpende. Vi har ingen planer om å gå tilbake på rutinene som er endret. Vi har oppgradert utlendingsinternatet og endret rutinene for å bedre sikkerhet og trivsel for ansatte og internerte, sier Johansen.

- Høy standard Johansen beskriver det nye bygget på internatet som svært moderne med eneceller med dusj, toalett og callinganlegg.

- Det holder høy standard. Det er stort kjøkken der de innsatte får varm mat, og det er like bra som i en offentlig kantine. Maten vi serverer blir laget eksternt og er av høy kvalitet.

Presseansvarlig påpeker at de fortsetter å servere mat selv om det sultestreikes.