FRYKTER FOR LIVENE SINE: Kvinner i Mosul snakker ut om livet under IS´ kontroll: - De er ikke muslimer. Video: CNN Vis mer

Mosul:

De irakiske kvinnene som rømte fra IS, men mistet alt

Snakker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): For kvinner i Irak har situasjonen eskalert siden sommeren 2014, da IS påtvang sin ekstreme ideologi på befolkningen i Nord-Irak.

Kvinner som har måttet leve under IS' herredømme, forteller at de har mistet all frihet: Bare øynene kunne være synlige i offentligheten, og de fikk forbud mot å se på en mann som ikke var deres ektemann.

- De slo oss om vi ikke gjorde som de sa, forteller en av kvinnene til CNN.

Må være anonyme

I videoen over har de delt sine historier med CNN, under forutsetningen at de blir navngitt med pseudonymer, og at de ikke er identifiserbare. Kvinnene lever fortsatt med en konstant frykt for å bli oppdaget.

De forteller om hvordan de ble fanget i sine egne hjem, og at de ikke hadde noe annet valg enn å prøve å rømme - uansett hvor farlig det var.

9000 sivile drevet fra hjemmene sine

Ifølge NTB skal IS ha gått fra dør til dør i landsbyer og truet med seg folk de kunne bruke som menneskelige skjold i den irakiske byen Mosul.

Vitner beskriver kaos i landsbyer der hundrevis av mennesker skal ha blitt beordret ut av hjemmene sine og kjørt nordover mot Mosul.

Ifølge en talsmann for de irakiske sikkerhetsstyrkene, generalmajor Haider Fadhil, er rundt 1000 sivile de siste dagene flyttet fra landsbyer som Tob Zawa til leire i Khazer-regionen, skriver NTB.

Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) opplyser at nærmere 9000 sivile er drevet fra hjemmene sine siden de irakiske styrkene og deres allierte innledet offensiven mot Mosul 17. oktober.

FORKLARING: Hvorfor er slaget om Mosul viktig? Her er forklaringen. Video: CNN Vis mer