Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

De jevnet «Jungelen» med jorda. Nå er 129 barn sporløst forsvunnet

Får flyktningorganisasjonen til å tordne.

FORSVUNNET: Så mange som 129 barn er sporløst forsvunnet etter at den sørlige delen av flyktningleiren «Jungelen» utenfor Calais i Frankrike ble revet forrige måned. Det sier tall fra den britiske flyktninghjelpen. Bildet viser et kosedyr som ligger igjen der leiren pleide å være. Foto: AP Photo/Michel Spingler/NTB Scanpix
FORSVUNNET: Så mange som 129 barn er sporløst forsvunnet etter at den sørlige delen av flyktningleiren «Jungelen» utenfor Calais i Frankrike ble revet forrige måned. Det sier tall fra den britiske flyktninghjelpen. Bildet viser et kosedyr som ligger igjen der leiren pleide å være. Foto: AP Photo/Michel Spingler/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Så mange som 129 barn er sporløst forsvunnet etter at den sørlige delen av flyktningleiren «Jungelen» utenfor Calais i Frankrike ble revet forrige måned. Det sier tall fra den britiske flyktninghjelpen.

Statistikken fra hjelpeorganisasjonen forteller videre at rett i underkant av 5000 flyktninger fortsatt befinner seg i den delen av leiren som fortsatt står.

- Ikke akseptabelt I et innlegg på Facebook forteller de at de er både «sjokkerte» og «dypt bekymra» over tallene, og retter en anklagende pekefinger i retning franske myndigheter.

De mener at forholdene ikke ble lagt til rette for barna, og at det heller ikke var noen form for systemer på plass som sikret dem.

- Dette er ikke akseptabelt. Vi ber franske myndigheter få på plass ordninger for å registrere og sikre de 294 gjenværende enslig mindreårige som befinner seg i leiren.

De peker også på tall Interpol kom med i en sjokkerende rapport i slutten av januar. Der kunne man lese at så mange som 10 000 enslige mindreårige asylsøkere har forsvunnet etter at de ankom Europa.

Voldtekter Nyheten om de savnede barna, kommer en drøy måned etter at The Independent skrev om hvordan tenåringsgutter ble voldtatt i den samme leiren.

Påstandene kom fra hjelpearbeidere avisa hadde snakket med. De hevdet å ha behandlet sju gutter mellom 14 og 16 år som alle hadde skader som tilsa at de hadde vært utsatt for voldtekt.

Hjelpearbeiderne fortalte også om vanskelige arbeidsforhold, og at det er tilnærmet umulig å få bistand fra de lokale myndighetene. Selv når det er snakk om et så alvorlig lovbrudd.

- Dersom jeg hadde tatt med en av guttene til politiet, og fortalt dem at jeg vet denne gutten har blitt voldtatt, kan jeg garantere at de bare hadde trukket på skuldrene og fortsatt med det de drev med, sier en av hjelpearbeiderne til The Independent.

Europol Stabssjefen for Europol, Brian Donald, fortalte i januar til The Guardian at de frykter at mange av de savnede mindreårige asylsøkerne har havnet i hendene på kriminelle syndikater som har spesialisert seg på å utnytte den voldsomme flyktningstrømmen.

Donald sier at så mange som 5000 barn har blitt borte etter at de ble registrert ved ankomst i Italia. I Sverige er det samme tallet 1000.

Han advarte også om at det de siste 18 månedene har vokst fram en hel kriminell infrastruktur med flyktningene som mål.

- Det er ingen overdrivelse å si at vi leter etter mer enn 10 000 barn. Ikke alle vil bli utnyttet av kriminelle gjenger. Noen kan ha blitt overlatt til familiemedlemmer, men vi vet ikke hvor de er, hva de gjør og hvem de er med, sa han.

Europol anslår at omlag 27 prosent av en million flyktninger som i fjor kom til Europa er barn.

- Uansett om de er registrert eller ikke, snakker vi om 270 000 barn. Ikke alle reiser uten følge, men vi har bevis på at en stor andel gjør nettopp det.

Utsatt Avisa kunne også fortelle at det allerede i oktober ble kjent at 1000 barn uten følge hadde forsvunnet etter ankomst i den svenske havnebyen Trelleborg.

En ny rapport som kom tirsdag, også denne fra Sverige, forteller at dette fortsatt er et stort problem, og at «det finnes lite informasjon om hva som skjer med dem etter at de forsvinner».

Mariyana Barket arbeider for Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa. Hun fortalte at nettopp barna er de mest sårbare i en slik situasjon.

- Barn fra konfliktområder som reiser alene er de soleklart mest utsatte. De som reiser uten foreldrene sine, eller har blitt sendt hit slik at foreldrene kan komme etter ved en senere anledning.

Koblinger Donald i Europol sa videre at de den siste tiden hadde avdekket flere episoder der mindreårige flyktninger har blitt seksuelt misbrukt. Spesielt i Tyskland og Ungarn, som begge er populære reisemål eller stoppesteder på flyktningruta.

- Det er fengsler i Tyskland og Ungarn der majoriteten av de innsatte har gjort lovbrudd som kan relateres til flyktningkrisen, sa han.

Europol har også funnet bevis for at det finnes koblinger mellom menneskesmuglerne som frakter flyktningene til Europa, og organiserte kriminelle grupper som utnytter dem for arbeidskraft og gjennom seksuelle tjenester.