<strong>ETTEFORSKES:</strong> Her undersøker den amerikanske løytnanten Robert R. Rogers og Erich Pinkau fra det tyske politiet gjemmestedet under golvplankene i bakeriet der de jødiske hevnerne skal ha gjemt arsenikken. Foto: U.S. Army Signal Corps / AP / NTB Scanpix
ETTEFORSKES: Her undersøker den amerikanske løytnanten Robert R. Rogers og Erich Pinkau fra det tyske politiet gjemmestedet under golvplankene i bakeriet der de jødiske hevnerne skal ha gjemt arsenikken. Foto: U.S. Army Signal Corps / AP / NTB Scanpix Vis mer

De jødiske hevnerne skulle drepe tusenvis av tyskere med arsenikk. Ingen skjønner hvorfor de ikke lyktes

Målet deres var å drepe så mange tyskere som mulig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Året er 1946. Ei gruppe jødiske menn og kvinner ønsker hevn for grusomhetene tyskerne påførte dem under 2.verdenskrig. De vil hevne de seks millioner jødene som mistet livet.

Planen er å forgifte 12 000 tyske SS-soldater som sitter i en amerikansk fangeleir i Nürnberg. Alt går etter planen.

Bortsett fra at ingen tyskere dør.

- Drepe tyskere

Nå, 70 år etter, har nyhetsbyrået AP fått fatt i en nylig deklassifisert amerikansk militærrapport. Men heller ikke den gir noe godt svar på hvorfor «hevnerne» ikke lyktes.

Ønsket om hevn var sterkt for mange jøder i tida etter krigen, men de aller fleste vegret seg for å gjøre noe.

Men rundt 50 jøder, for det meste unge menn og kvinner som hadde bidratt i mostandskampen under krigen, bestemte seg for at de måtte gjøre noe. De måtte ha hevn, i alle fall i en liten skala.

<strong>HEVNER:</strong> Joseph Harmatz var en av de drøyt 50 jødene som bestemte seg for å slå tilbake mot tyskerne etter krigen. Han er en av få som fremdeles er i live, og bor i dag i Tel Aviv. Foto: &nbsp;Tsafrir Abayov / AP / NTB Scanpix
HEVNER: Joseph Harmatz var en av de drøyt 50 jødene som bestemte seg for å slå tilbake mot tyskerne etter krigen. Han er en av få som fremdeles er i live, og bor i dag i Tel Aviv. Foto:  Tsafrir Abayov / AP / NTB Scanpix Vis mer

De kalte seg Nakam, det hebraiske ordet for hevn. Målet var enkelt.

- Drepe tyskere. Så mange som mulig, sier Joseph Harmatz.

Harmatz, nå 91 år gammel, er en av få gjenlevende fra den lille grupperingen. Den første planen deres var å forgifte vannforsyningene til Nürnberg, men de konkluderte med at det ville ta for mange uskyldige liv.

Infiltrerte bakeri

Gift hadde de fått tak i. En av gruppas grunnleggere, partisanlederen og dikteren Abba Kovner, hadde ordnet det, og skal ha fått det via Ephraim Katzir, seinere Israels fjerde president, og hans bror Aharon.

En ny plan ble meislet ut. Medlemmer av gruppa fikk seg jobb ved et bakeri som forsynte fangeleiren på Langwasser nær Nürnberg.

13.april 1946 skred de til verket. Tre medlemmer av gruppa smurte inn 12 000 brødskiver som skulle til fangeleiren, med arsenikk. Målet var å drepe alle SS-soldatene i leiren.

Planen lyktes ikke. Men enn 2200 tyskere ble syke, men ingen døde.

<strong>BAKERIET:</strong> Det var i dette bakeriet Nakam-medlemmene tok seg jobb. Bakeriet forsynte fangeleiren, Stalag 13, med mat. Foto: U.S. Army Signal Corps / AP / NTB Scanpix
BAKERIET: Det var i dette bakeriet Nakam-medlemmene tok seg jobb. Bakeriet forsynte fangeleiren, Stalag 13, med mat. Foto: U.S. Army Signal Corps / AP / NTB Scanpix Vis mer

To teorier

Ifølge dokumenter AP har fått fra nasjonalarkivene i USA, burde arsenikkmengden som ble brukt ha vært nok til å drepe et stort antall mennesker.

I et notat fra 1947 skriver etterforskere at de i bakeriet fant «tre tomme varmtvannsflasker og en striesekk med fire fulle varmtvannsflasker». En analyse av innholdet avslørte at de hadde inneholdt «nok arsenikk, blandet med lim og vann, til å drepe ca. 60 000 personer».

I en laboratorierapport ble det fastslått at de fant arsenikk både oppå, under og på siden av brødskivene.

Rapporten fastslo også at mengden arsenikk funnet på hver skive, 0,2 gram, «i de alle fleste tilfeller ville være dødelig».

Hvorfor ingen mistet livet, er fremdeles et mysterium. Det er to hovedteorier: Den ene er at jødene smurte på for lite arsenikk, og den andre er at de tyske fangene skjønte at noe var galt og derfor ikke spiste nok til å dø av det.

- Stolt av å ha tilhørt gruppa

Selv om de ikke lyktes, er de gjenlevende stolte av å ha vært med på hevnforsøket. 92 år gamle Yehuda Maimon, en Auschwitz-overlever, er tilfreds med å ha vært med på det han så på som sin «hevnplikt».

- Det var ekstremt viktig å opprette denne gruppa. Hvis det er noe jeg er stolt av, så er det at jeg tilhørte denne gruppa. Gud forby at vi etter krigen bare hadde gått tilbake til rutinene igjen uten å hevne oss på disse jævlene. Det hadde vært fryktelig ikke å ta igjen på de dyra, sier Maimon.

Joseph Harmatz og Leipke Distal, som begge jobbet på bakeriet i månedsvis, ble etterforsket av tyske myndigheter etter at de fortalte om operasjonen i en TV-dokumentar i 1999.

Konklusjonen av etterforskningen ble at de ikke ville tiltale de to mennene, noe de begrunnet med de «ekstraordinære omstendighetene».

Drepte nazister

Men noen SS-menn ble drept av hevnerne. Josepth Harmatz beskriver i sine memoarer, omtalt av The Guardian, hvordan gruppa «dømte» folk til, og fullbyrdet, dødsstraffer.

De identifiserte nazister som hadde gått tilbake til sitt sivile liv etter krigen, og pågrep dem. Noen av dem ble kvalt, andre ble hengt.

Boka «Forged In Fury», gitt ut i 1971 av BBCs tidligere Jerusalem-korrespondent Michael Elkins, beskriver hvordan høytstående nazister ble funnet døde i veikanten.

Akkurat hvor mange som ble drept under hevntoktene, vet man ikke sikkert.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer