MARIONETTER: President Bashar al-Assad kalte opprørerene for «Vestens marionetter» i sin første tale siden juni i fjor. Foto: AFP PHOTO/SYRIAN TV/Scanpix.
MARIONETTER: President Bashar al-Assad kalte opprørerene for «Vestens marionetter» i sin første tale siden juni i fjor. Foto: AFP PHOTO/SYRIAN TV/Scanpix.Vis mer

«De kaller det revolusjon, men en revolusjon krever tenkere. Dette er en gjeng kriminelle»

President Bashar al-Assad taler for første gang på et halvt år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Bashar al-Assad vil ha en forsoningskonferanse i Syria - men bare for dem som ikke har «forrådt» landet.

Konferansen er en del av en fredsplan som Assad offentliggjorde søndag. Konferansen kan etterfølges av dannelsen av en ny regjering og et generelt amnesti, kunngjorde presidenten.

- Den første fasen i en politisk løsning krever at andre makter slutter å finansiere og væpne opposisjonen, at det blir skutt på terrorhandlingene og at vi får kontroll med grensene, sa Assad.

Spenning
Til stor jubel fra tusenvis av tilhengere kom presidenten til operahuset sentralt i Damaskus ved 11-tiden søndag formiddag. Det var på forhånd knyttet stor spenning til om Assad ville komme med nye tiltak for å få slutt på den stadig mer voldelige konflikten i landet.
Ikke siden juni i fjor har Assad holdt en offentlig tale, bortsett fra et intervju med russisk TV i november der han svor at han ville bli i Syria og kjempe til døden om nødvendig.

Assad innledet søndagens tale med å kreve «full nasjonal mobilisering» for å bekjempe opprøret i Syria. Lidelsene er overveldende, og sikkerheten og tryggheten er borte, framholdt han.

Plikt til å forsvare - Nasjonen er for alle, og vi må beskytte den. Vi må heve oss over politiske motsetninger. Vår framtid står på spill, sa Assad, som lovte fortsatt kamp mot det han kaller «terrorister».

- De er fiender av folket, av Gud. Vi forsvarer folket, nasjonen. Det er vår plikt å bekjempe terrorismen. Vi har ikke noe annet valg enn å forsvare oss selv, sa presidenten, som sier at Syrias regjering aldri har vært imot en politisk løsning på konflikten i Syria, som ifølge FN hittil har krevd 60.000 menneskeliv.

- Vi har aldri avvist en politisk løsning. Men vi vil ikke forhandle med ekstremister eller grupper som bruker vold. Det vil bety slutten for Syria.

- Vi må forsvare landet, sier Assad, som hevder at opprørerne har støtte fra Vesten.

Kriminelle
- Skal vi forhandle med «Vestens marionetter», sa presidenten og høstet stor applaus fra den fullsatte salen.
Mens Vesten mener at Assad og hans regime bruker jernneven for å knuse motstanden, kaller Assad det for et berettiget selvforsvar.

- «De kaller det revolusjon, men en revolusjon krever tenkere. Dette er en gjeng kriminelle», sier Assad, som i talen også takket Kina, Russland og Iran som alle har motsatt seg internasjonal innblanding i konflikten i Syria.

NTB