Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De kaller meg barnemorder»

HARSTAD (Dagbladet): Utmattet og utmagret - og tidvis med hendene skjult i ansiktet - lyttet den drapstiltalte kvinnen til sin ektemanns forklaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men først fortalte hun sjøl hvordan hun har isolert seg hjemme på Bjarkøy. Hun hevder at naboer kaller henne «barnemorder».

- Jeg kan ikke fungere normalt i det samfunnet. Jeg har trukket meg tilbake for å overleve, sa hun i retten.

Bare ektemannen og noen få andre støtter henne nå 100 prosent, sjøl om det ifølge tiltalte er «lite eller ingenting igjen av et tynnslitt samliv.»

Radmager

Det er på alle tenkelige måter en menneskelig tragedie som nå rulles opp i rettsalen i Harstad. Det er helt tydelig at rettsaken er en voldsom belastning for tiltalte. Hun er blek og svært mager, og veier nå bare 52 kilo. Ifølge henne sjøl - og ektemannen - har hun ikke spist et eneste måltid den siste måneden.

- Denne saka tar alle krefter, sa hun sjøl.

Hun drikker nå kun et par glass vann hver dag. Hun innrømmer at hun lider av spisevegring.

- Jeg er glad hun har klart seg gjennom to dager i retten, men tror ikke hun holder så mye lenger. Hun er blitt så tynn, så tynn, sa hennes ektemann.

I går kom det også fram at Bjarkøy-kvinnen visste hva som ventet da hun skjønte at politiet enevendte familie-boligen seinhøstes 1997. Få dager etter at lille Nikolai døde fortalte hun dette til sin ektemann: - Det kan hende de kommer til å finne en plastpose i huset.

Umiddelbart etter Nikolais død den 12. oktober ble den tiltalte og hennes ektemann fraktet til Regionsykehuset i Tromsø. To dager seinere dro de videre til Modum Bad. I november - da etterforskingen og åstedsgranskingen var kjent gjennom media - kom kvinnen med sin oppsiktsvekkende opplysning.

- Hun nevnte noe om en plastpose, at politiet kunne komme til å finne en. Jeg tror det ble sagt i forbindelse med noe som sto ei avis. Så snakket vi ikke mer om det.

- Er det ikke det litt rart at dere ikke diskuterte dette noe nærmere? ville aktor Vidar Stensland vite.

- Nei. Vi var i i terapi på Modum og under et kolossalt press, svarte tiltaltes 39 år gamle ektemann.

Aktor Vidar Stensland mener kvinnen - i samtalen med sin mann - må ha snakket om posen han mener ble brukt til å drepe lille Nikolai.

- Jeg tror henne

Først den 18. mai i fjor - etter å sluppet ut av varetekt - skal tiltalte ha fortalt mannen hele sin versjon av historien. Om hvordan hun forsøkte å kvele Nikolai, to dager før han døde. Da var ektemannen ute og besøkte en onkel. Men han merket «ingenting påfallende» ved kona da han kom tilbake. Han forsto drapsforsøket, fordi «frykten tok over når hun ble aleine med Nikolai.

Han fortalte videre om de desperate minuttene om morgenen den 12. oktober, da påtalemyndighetene mener Nikolai ble drept. Han kjempet febrilsk for å få liv i sin vesle sønn:

- Nikolai lå på ryggen og var varm da jeg kom inn til ham på soverommet. Han hadde blodskum- og blodbobler i nesen. Jeg tok ham opp, la ham på stellebordet og kløp ham på kinnet og under beina. Men det var ingen reaksjon, fortalte han.