- De kaller meg Mr. Lucky

Omar har overlevd 60 irakiske angrep. Yndlingslåt: Staying Alive.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Han har overlevd 37 skuddvekslinger, 30 bomber og 11 granatkasterangrep. Yndlinglåta heter Staying Alive og klengenavnet er Lucky.

Mannen heter Omar Satar Hussein og han jobber som tolk for amerikanske styrker i Irak, som også har gitt ham klengenavnet.

- Jeg valgte det ikke selv. Alle bare begynte å kalle meg det, sier han til AFP.

Uheldig privat

- Ja, jeg hatt flaks med jobben. Jeg har overlevd mange angrep, men jeg har vært veldig uheldig i privatlivet, forteller han.

Han har mistet det aller meste som betyr noe: Familien er borte, forloveden har dumpet ham og vennene hans nekter å snakke med ham.

Alle i byen Baquba vet hva han driver med. Han er den eneste av tolkene som tør å vise ansiktet sitt. De andre går med masker av frykt for å bli avslørt.

Omar har blitt utstøtt av familien sin.

MR. LUCKY: Omar Satar Hussein har bare jobben igjen. Foto: AFP/Scanpix
MR. LUCKY: Omar Satar Hussein har bare jobben igjen. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

- Bestefaren min sa at jeg ikke hørte til dem lenger, så Amerika er alt jeg har.

Lærte engelsk av Gudfaren

Abba, Bryan Adams og Lionel Richie er blant artistene som har lært ham engelsk uten at de er klar over det selv. Favorittlåta til tolken er fortsatt Staying Alive med Bee Gees, slik den har vært lenge.

Han har også lært engelsk av filmhelter.

- Vi fikk tak i en piratkopi av Gudfaren. Da jeg kunne fortelle bestefar hva De Niro sa gikk det opp for meg at jeg forsto engelsk.

Opinionen snudde

Men dette skjedde før opinionen i området snudde seg mot amerikanerne i 2004.

- Da sa bestefaren min at jeg måtte velge mellom amerikanerne og familien.

- De kaller meg Mr. Lucky

Men da var det allerede for sent.

- Alle visste hva jeg jobbet med, alle visste at jeg jobbet for hæren og de kalte meg en spion, så jeg ga ham et raskt svar, amerikanerne. Hva kunne jeg gjøre?

Nå nekter vennene hans å snakke med ham, og forloveden har dumpet ham, så han er på den amerikanske basen på fritiden, i likhet med de amerikanske soldatene.

Vil bare vekk

Derfor har jobben som tolk blitt det eneste som holder Omar i Baquba. Det eneste han vil er å komme seg vekk. Han håper å få komme med i et naturaliseringsprogram for tolker i regi av den amerikanske hæren.

- Jeg har sendt inn alle anbefalingene jeg har. Jeg håper det ordner seg, det er alt jeg har igjen.