- De kaller oss for søppelselskap, det provoserer meg voldsomt

Aker Solutions mener de trenger Røkke-selskaper for å bygge seg opp finansielt og strategisk.

IMØTEGÅR KRITIKERNE: Konsernsjef i Aker Solutions konsernsjef Simen Lieungh. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no
IMØTEGÅR KRITIKERNE: Konsernsjef i Aker Solutions konsernsjef Simen Lieungh. Foto: Eiliv Frich Flydal/Dagbladet.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Aker Solutions slår i dag tilbake mot kritikere av selskapets kontroversielle aksjehandel med Kjell Inge Røkke.

- Vi trenger disse kjøpene for å bygge Aker Solutions industrielt, finansielt og strategisk framover, sier konsernsjef Simen Lieungh til Dagbladet.no.

Utskjelt
Onsdag forrige uke kjøpte selskapet aksjer i fem selskaper med en totalpris på 1,9 milliarder, av Aker. Aker kontrolleres av Kjell Inge Røkke, som også har eierinteresser i Aker Solutions.

Handelen er omtalt i kanskje norgeshistoriens styggeste ordlag: «Grisete», «dumping av problemaksjer», «kupp» og «politisk korrupsjon».

Eierskapet Aker Solutions har vært en fane i den rødgrønne regjeringens aktive eierskap i næringslivet. Bare et halvt år før valget slår idyllen sprekker.

Rettssak
Næringsminister Sylvia Brustad (Ap) avbrøt påskeferien og flere advokater ble hyret inn for å se på avtalene. Det brygger opp til full kamp om statens innflytelse i Aker Solutions. En rettssak er ikke utelukket.

De kontinuerlige verbale angrepene mellom næringsminister Sylvia Brustad (Ap), Røkkes våpendragere og statens styrerepresentant Berit Kjøll, har også jaget selskapets konsernsjef leder Simen Lieungh ned fra fjellet og inn varmen på Fornebu.

Striden har pågått konstant den siste uka, etter at flere finansanalytikere og politikere rykket ut og advarte mot transaksjonen.

Nå frykter konsernsjefen at den tapende parten blir Aker Solutions, fordi selskapets behov for oppkjøpene kommer i skyggen av det politiske spillet.

Provosert over «søppelselskap»
- De kaller oss og våre kjøp for søppelselskap, det provoserer meg voldsomt, sier Lieungh gestikulerende på sitt kontor.

Han var forberedt på ulike reaksjoner i markedet da avtalene ble kjent, men ikke en dedikert forside i Dagens Næringsliv stappet med skjellsord.

- Det er underlig å se hvordan ting tar av. Vi har jobbet med disse strategiske avtalene siden desember 2007 før vi gikk ut med kjøpet, sier Lieungh,

Han mener mener målet var å skape mer ryddighet i vårt forhold til Aker, ikke kaos og politisk kamp.

- Aker Solutions har hatt et nært samarbeid med flere av selskapene vi har kjøpt, noen har vi også konkurrert med. Samtidig har Aker eid dem. Jeg mener det har vært veldig uheldig at Aker da har hatt eierinteresser begge steder, sier han.

Dypvannsboring
Lieungh trekker spesielt fram oppkjøpet i Aker Oilfield Services som en del av industriens framtid. I motsetning til de fire andre kjøpene var dette varslet offisielt langt tid i forveien.

Selskapet driver blant annet med boring på dypt vann i Brasil.

- BRA FOR AKER: Konsernsjef  Simen Lieungh i Aker Solutions mener Kjell Inge Røkke og hans nærmeste alliertes innflytelse og mange roller er til det gode for selskapene i Aker-sfæren.
Foto: Knut Falch / SCANPIX
- BRA FOR AKER: Konsernsjef Simen Lieungh i Aker Solutions mener Kjell Inge Røkke og hans nærmeste alliertes innflytelse og mange roller er til det gode for selskapene i Aker-sfæren. Foto: Knut Falch / SCANPIX Vis mer

- Vi jobber for å utvikle teknologi der vi borer etter petroleum på to til tre tusen meters dyp. Ingen andre kan dette i dag, markedet finnes egentlig ikke, men det ligger rundt hjørnet. 

- I Brasil leverer vi allerede subsea- og dypvannstjenester på 2500 meter. Som selskap er dette kjernevirksomhet for oss. Og dette kaller de søppel, gjentar Lieungh spørrende.

Karbonfangst
De siste årene har Aker-systemet fokusert stadig mer på teknologier for å minske klimagassutslipp.

Aker og Aker Solutions har i tillegg blitt enige om at sistnevnte skal være en likeverdig partner som eier av karbonfangstselskapet Aker Clean Carbon.

Eierandelen øker fra 30 til 50 prosent.

- Arbeidet med karbonfangst startet vi på 90-tallet. Nå teller vi 2009. Dette viser at vi er langsiktige og tenker industrielt og ikke hopper på det første og beste når vi handler aksjer i en avtale til 1,9 milliarder, sier Lieungh.

Angrep Røkke
Da Dagbladet.no snakket med statens styrerepresentant i Aker Holding i går ettermiddag, gikk hun til frontalangrep på Røkkes rolle som styreleder og storaksjonær i hele Aker-systemet.

Kjøll opplever at Norges mest kjente finansmann er til skade for bedriften han leder.

- Det er klart deres håndtering av saken skader Aker Solutions. Ja, hele Aker-sfæren og dens omdømme.

Hun oppfordrer Røkke til å komme på banen og ta ansvar i situasjonen som har oppstått.

Dobbeltroller
Å være en del av Aker-systemet ser Lieungh på som en fordel. Blant annet planlegger Aker å dekke halvparten av lånet som finansierer aksjekjøpet fra, nettopp, Aker selv.

- Gjennom fellesskapet i Aker-systemet er vi i stor grad uavhengig av lånemarkedet.

Han ser ikke på Røkke og finansmannens nærmeste allierte sine mange roller i Aker-konglomeratet som negativt.

- Tar man en titt på listen over styreverv og posisjoner de holder i systemet er den enorm. Åpner ikke dette for manipulasjon og at man baker sin egen kake?

- Disse karene er engasjerte i så mange deler av Aker-systemet fordi de kan bedriften, slik jeg ser det, sier Lieungh.

Røkkes salg til Aker Solutions:

• 100 prosent i produktselskapet Midsund Bruk
• 46 prosent i Aker Oilfield Services
• 50 prosent i Aker DOF Deepwater (tidligere Aker DOF Supply)
• 33 prosent i teknologiselskapet Odim
• Oppkjøp til 50 prosent i Aker Clean Carbon

Betaling fra Aker: 1434 millioner
Aksjonærlån: 207 millioner
Betaling til Dof: 277 millioner
Aksjonærlån fra Dof: 23 millioner

Totalt: 1941 millioner.

OPPKJØPET I AKER SOLUTIONS:

• 22. juni 2007 sprakk nyheten om at den norske stat ville gå inn i det Kjell Inge Røkke-kontrollerte selskapet Aker Kværner (nå Aker Solutions).

• Daværende Næringsminister Dag Terje Andersen kunngjorde at statens betalte 4,8 milliarder. Den svenske Wallenberg-familien la også penger på bordet.

• Målet var å sikre at selskapet ikke ble solgt til utlendinger, og å skape muligheter for et industrielt samarbeid mellom norsk og svensk industri.

• Avtalene innebar at Aker frigjorde om lag 6,4 milliarder kroner. Transaksjonene ga morselskapet Aker ASA en regnskaps- messig gevinst på 5,3 milliarder kroner.

• Aker ASA overførte selskapets eierpost på 40,1 prosent i Aker Kværner til det nyetablerte selskapet, Aker Holding AS, der den norske stat, Saab AB (ikke bilselskapet eid av General Motors, red.anm.) og Aker er aksjeholdere.

• Aker er største eier med 60 prosent, staten eier 30 prosent, og Saab og Investor eier 10 prosent.

• Statens aksjer i selskapet har rast i verdi og lå i februar 2009 mellom 75 og 80 prosent.
- MARKEDET KOMMER: Dypvann brønnintervensjon er framtidas energiutvinning, mener Aker Solutions. Store deler av oppkjøpet forrige uke var for å sikre seg en jafs av dette markedet i framtida, mener de.
- MARKEDET KOMMER: Dypvann brønnintervensjon er framtidas energiutvinning, mener Aker Solutions. Store deler av oppkjøpet forrige uke var for å sikre seg en jafs av dette markedet i framtida, mener de. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer