<strong>VOKTER GATENE:</strong> I Tunis ligger nå makta i  gatene, hos soldatene, politifolkene og i de unge mennenes borgervern. I store deler av byen vokter borgervernet gatene med stokker og jernstenger. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
VOKTER GATENE: I Tunis ligger nå makta i gatene, hos soldatene, politifolkene og i de unge mennenes borgervern. I store deler av byen vokter borgervernet gatene med stokker og jernstenger. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

De kaller seg forsvarere av demokratiet og revolusjonen

Unge gutter, væpnet med staur, køller og balltrær kontrollerer gatene i Tunisia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TUNIS (Dagbladet): De tidligere så travle gatene voktes nå av unge gutter med stokker og balltrær. De setter opp barrikader og stanser biler for kontroll.

Foran Innenriksdepartementet, ved den tunisiske hovedstadens hovedgate, Avennue Bourguiba står stridsvogner og panservogner i stort antall, sammen med politi og soldater, alle godt væpnet.

De avviser oss og alle  andre som ferdes i området.

Politiet nervøse Politifolkene er særdeles nervøse. Vi er i ei drosje rett utenfor hotellet vårt, og plutselig er vi omringet av et drøyt dusin væpnede politifolk. De er aggressive, og skal gjennomsøke bilen, all bagasje, alt utstyr og alle papirer.

De strømmer inn fra hver sin kant.

Én pakker ut og undersøker den samme kofferten og den samme ryggsekken som nettopp er undersøkt av en annen. De peker skjødesløst med ladde skytevåpen.

Alle skal granske de samme papirene etter hverandre, til og med lese aviser og papirer på språk de ikke forstår.

De er hissige.

Men, får vi høre, de hadde stanset ni drosjer tidligere i går med våpen om bord. De hadde funnet «sofistikerte våpen» gjemt i vesker som er laget for utstyret til videofotografer. Dette sier politifolkene.

Vår drosjesjåfør hadde fått høre det samme av en arbeidskollega. Hotellsjefen vår gjentar seinere det samme.

- Farlige skytevåpen, sier hotellsjefen og ser redd ut.

<strong>JAKTER VÅPEN:</strong>  Alle biler blir kontrollert, og politiet samarbeider med aksjonistene om å kontrollere biler på jakt etter våpen. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
JAKTER VÅPEN: Alle biler blir kontrollert, og politiet samarbeider med aksjonistene om å kontrollere biler på jakt etter våpen. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

- Jeg har ikke sovet på 15 dager, sa den ene av politifolkene med et unnskyldende smil da alt var over.

Skuddklare våpen Det er nervøst på alle kanter i Tunisias hovedstad. Flere steder står soldater eller politi med skuddklare automatvåpen. De står ved sperringer laget av kveiler med piggtråd.

Mange av dem smiler likevel til fremmede når de øyner at det ikke er noen fare.

Ved 7. november-plassen, som er oppkalt etter kuppet fra den nå styrtede presidenten, Zine al-Abidine Ben Ali i 1987, er et kjempeportrett av Ben Ali revet i stykker og ligger utover gata.

Rett bak står høyhuset som er - eller var - hovedkvarteret for partiet hans.

Holder vakt I El Mensa - Hagebyen - møter vi et dusin unge gutter som holder vakt over nabolaget.

De er på vakt mot plyndring, men først og fremst mot Ben Alis provokatører som vil skape frykt og uorden.

De har satt opp vakter på hustak og i minareten på en moské. Vaktlagene varsler hverandre med signaler fra sirener som de ellers bruker på tribunen under fotballkamper. De kaller seg forsvarere av demokratiet og revolusjonen.

- Det var presidenten, den avsatte, som spredde terrorisme her. Vi er fredens voktere, sier Mahsen Ben Salem, som jobber i bank og ellers er fotballdommer og kan vise oss sitt FIFA-kort.

- De er i ferd med å danne midlertidig regjering. Vi skal gi dem tillit og la dem få arbeide. Så skal vi se. Og så blir det valg. Det skal være frie og rettferdige valg, ingenting annet godtar vi, sier en annen av dem, som kaller seg Mohamad.

De samarbeider med de militære, sier de.

Når portforbudet inntrer klokka 17.00 får de lov å fortsette å vokte gatene natta gjennom.

<strong>TRYKKET STEMNING:</strong> Det er nervøst i Tunis gater. I gatene står soldater og politi med skuddklare automatvåpen. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
TRYKKET STEMNING: Det er nervøst i Tunis gater. I gatene står soldater og politi med skuddklare automatvåpen. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

Noen hundre meter bortenfor dem, nær den store Belvedere-parken, er det ny sperring mer flere dusin unge gutter, væpnet med staur, køller og balltrær.

De hevder å ha avslørt våpen i en bil en time tidligere. Nå undersøker de en bil som er på slep etter havari og har vært undersøkt på hver eneste sperring som vi har sett.

Demokratisk revolusjon - Det er skyting der borte nå, sier Ibrahim, en drosjesjåfør og peker, men det er fort over.

- De bruker drosjer, ambulanser og leiebiler. De er profesjonelle skyttere. De dreper. De sikter på hjertet og hodet. De er Svarte Tigre, Nasjonalgarden. De skal lage helvete på ordre fra Ben Ali, sier en middelaldrende mann.

- Vi tunisiere har gjennomført en demokratisk revolusjon. Se: Nå følger de etter oss med opprør i Algerie, i Egypt, i Jordan! sier en middelaldrende kelner på en kafé og peker på fjernsynsskjermen, der nyhetsinnslagene går tett i tett.

Endelig kan nyhetsredaksjonene melde alle de nyhetene man tidligere ikke har fått lov å formidle.

- Bare Kadhafi i Libya støtter Ben Ali. Han er dum og gal. Hele den arabiske verden må endres, sier kelneren synlig stolt.

<strong>KAOS:</strong> Tunisa er på randen av kaos. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet)
KAOS: Tunisa er på randen av kaos. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet) Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer