USA-VALGET

De kaller Trump «uærlig», «gal» og «en katastrofe». Likevel vil de stemme på ham

Hater Clinton, misliker Trump. 

IKKE HELT HELHJERTET: Ruth Anne Pruitt (66), Tammy Ramsey (39) og døtrene Abbey (13) og Kyley (14) vil egentlig ikke støtte Donald J. Trump, heller gi tommel opp for ham, men foretrekker ham framfor Hillary Clinton. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
IKKE HELT HELHJERTET: Ruth Anne Pruitt (66), Tammy Ramsey (39) og døtrene Abbey (13) og Kyley (14) vil egentlig ikke støtte Donald J. Trump, heller gi tommel opp for ham, men foretrekker ham framfor Hillary Clinton. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. LOUIS / FAIRVIEW HEIGHTS (Dagbladet): Før debatten i St. Louis handlet det meste om én ting: Skandaleopptaket hvor Donald Trump i 2005 blant annet sier «klå henne i skrittet, du kan gjøre hva som helst». Et av de store spørsmålene var: Hvordan skal Trump klare å snu det, og særlig overfor kvinnelige velgere? Heldigvis for Trump virker mange av tilhengerne hans å kunne tilgi det meste. Og de misliker virkelig Hillary Clinton.

Slik kan du følge valgthrilleren på Dagbladet.no Vis mer Vis mer

- Hvis jeg må velge, velger jeg Trump. Bare fordi jeg hater Hillary. Jeg synes begge er forferdelige og jeg vil ikke ha noen av dem, men jeg hater Hillary, sier Tammy Ramsey (39) til Dagbladet.

Ettertraktede

39-åringen fra Fairview Heights i Illinois er en av valgkampens mest ettertraktede velgere: Kvinner bosatt i forstadene. Flesteparten av dem stemmer vanligvis republikansk, men i denne valgkampen har flertallet sagt at de foretrekker Clinton framfor Trump, med 43 mot 34 prosent, ifølge en meningsmåling fra NBC News/Wall Street Journal.

Kvinneovertaket kan gi Clinton seieren til slutt. Men det er helt uaktuell for Tammy og Ruth Anne Pruitt (66), Tammys mor, å stemme på henne.

- Hun er uærlig, har lav moral og er for abort. Hun mener det er greit at en mor kan drepe barnet sitt. Jeg må stemme på Trump, sier Ruth Anne Pruitt, før hun fyrer av en tirade mot presidentkandidaten hun kommer til å stemme på:

- Jeg liker ideene hans, men han kommer til å bli en forferdelig president. Han har et grusomt temperament, han eier ikke diplomatisk evner, han viser ikke respekt overfor andre mennesker og han tenker ikke før han snakker. Han kommer ikke til å komme overens med ledere fra andre land, ikke med lederne i vårt eget land heller. Det kommer til å bli en katastrofe. Han er gal, sier Ruth Anne.

Får støtte

Tammy og Ruth Anne er ikke de eneste republikanerne som er villige til å tolerere ganske så mye så lenge de slipper å få Clinton som president. En undersøkelse utført av Morning Consult og Politico etter at Trump-opptaket ble kjent torsdag, viser at bare 13 prosent av de republikanske kvinnene i undersøkelsen mener Trump nå må trekke seg. Blant demokratene i undersøkelsen svart 70 prosent at det nå er nok. Morning Counsult gjør sine undersøkelser i blant velgere i et nettpanel, med et forsøksvis representativt utvalg.

Blant velgerne totalt sier 61 prosent i undersøkelsen at de nå har et mer negativt syn på Trump. Blant republikanerne svarer 48 prosent det samme.

Nate Silver, redaktør i nettstedet Fivethirtyeight og USAs fremste politiske tallknuser, skrev lørdag at det er åpenbart at opptaket vil ramme Trump negativt, og at «bunnen nå kan falle ut» for ham, selv om det på ingen måte er sikkert at så skjer.

Trump selv tvitret søndag morgen at han var takknemlig for all støtten han fikk (med unntak for lederne i Det republikanske parti).

Usikker velger

To som helt klart liker Trump mindre nå enn de gjorde torsdag formiddag, før opptaket ble kjent, er Carrie McDaniel og Laurie Crouch, begge fra St. Louis.

- Jeg tror på politikken hans, så jeg må vel bare svelge en kamel og stemme på ham uansett. Jeg hater det han sa. Men jeg liker ikke Hillary, sier Crouch.

- Jeg er, eller, jeg var, Trump-supporter. Jeg er usikker på hva jeg skal gjøre nå. Jeg har fire døtre, sier McDaniel.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer