JIMMIES FOLK: Sverigedemokraternas velgere ønsker skikkelig forandring. Åkesson fikk størst applaus fra torget i Strängnäs når han refset de etablerte partienes innvandringspolitikk. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

De kalles rasister, og drømmer om «norske tilstander» i Sverige: Nå venter de på Trump-effekten

Sverigedemokraterna vil «forsvenske» innvandrere, men beskyldes for rasisme. Dagbladet ble med valgkampen til partiet som snur svensk politikk på hodet.

STOCKHOLM/STRÄNGNÄS/MALMÖ/SJÖBO: (Dagbladet): Det er den svenske husfreden det handler om før valget 9. september. Politikerne blir ikke enige om landet er i krise eller ei, mens bilbranner og nazimarsjer preger nyhetsbildet.

Innvandringskritiske Sverigedemokraterna (SD) fosser fram på målingene, mens Socialdemokraterna og Moderaterna sliter tungt. For enkelte har valget til og med gått på bekostning av freden på hjemmebane.

- Kona sier jeg har gått helt fra forstanden. Hun bare rister på hodet når hun ser meg, sier Tommy Nilsson og ler.

Den pensjonerte bedriftslederen står med en pappvin i hånda utenfor Systembolaget i Sjöby, en typisk svensk småby i Skåne.

Nilsson sier han er lei av brutte løfter fra politikerne i Stockholm.

- Det er ikke populært å si høyt, men det er på tide med SD nå. Sverige trenger forandring. I alle år har jeg stemt Moderaterna, men det er slutt. Nå blir det SD, sier han bestemt. Han er kanskje alene i husstanden, men i Sverige skal mange gjøre som Nilsson.

Sverigedemokraterna og deres omstridte partileder Jimmie Åkesson har i praksis allerede vunnet valget: Partiet har rundt 20 prosent oppslutning på målingene, og ingen av de to eksisterende blokkene har flertall uten dem.

VALGKAMP: Lars Normann og Joakim Folkesson i Sjöbo SD driver valgkamp lørdag formiddag utenfor vinmonopolet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VALGKAMP: Lars Normann og Joakim Folkesson i Sjöbo SD driver valgkamp lørdag formiddag utenfor vinmonopolet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Sverigedemokraterna ble dannet i 1988 av politiske krefter med bakgrunn i høyreekstreme nasjonalitbevegevelser. Partiet fikk 5,7 prosent oppslutning ved 2010-valget, og bykset til 12,9 prosent fire år senere. Framgangen medfører stadig flere kritiske blikk: Den svenske avisen Expressen har denne uka avslørt at flere av Sverigedemokraternas kandidater til valg på lavere politisk nivå har bakgrunn fra det voldsforherligende og antidemokratiske Nationalsocialistisk front.

Jimmie Åkesson svarer med at alle fortjener en ny sjanse. For Tommy Nilson i Sjöbo er Åkesson en ærlig politiker.

– Han sier ting som de er, han våger å ta grep som er nødvendige for Sverige, forklarer Nilsson.

Jimmie Åkesson sier at Sverige er et land i krise. Han gir innvandring og helsekø skylda. Video: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Ekskjærester

Det er lørdag formiddag, men det går rolig for seg utenfor Systembolaget i Sjöbo. Gulbrune murhus omkranser det lille torget like bortenfor. Tidvis har dette vært den kommunen i hele Sverige hvor SD står sterkest.

André af Geijerstam og Kent Borgström, begge lokalpolitikere for SD, deler ut valgbrosjyrer til Tommy Nilsson og andre på vei ut fra polet. Mange tar imot, men nekter å la seg intervjue. Geijerstam og Borgström sier mange er redde for å bli stemplet som rasister.

– SD er ikke rasistiske! Jeg har til og med hatt en kjæreste som er innvandrer, sier Geijerstam.

– De som kaller oss rasister får vær så god lese partiprogrammet, skyter Borgström inn.

En nedarvet essens

Partiprogrammet kan være tvetydig lesning. Det slår riktig nok fast at alle mennesker er like mye verdt, men programmet har også formuleringer om «nedarvet essens». Det står blant annet: «Det finns dock också en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka». Deler av denne nedarvede essensen er unikt for visse menneskegrupper, hevder partiet også.

Partiprogrammet drøfter i tillegg hvem som kan kalle seg svensk: «Som infödd svensk räknar vi den som är född eller i tidig ålder adopterad till Sverige av svensktalande föräldrar med svensk eller nordisk identitet».

- SD ER IKKE RASISTER: Kent Borgström og André af Geijerstam ber kritikerne lese partiprogrammet før de slenger med leppa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- SD ER IKKE RASISTER: Kent Borgström og André af Geijerstam ber kritikerne lese partiprogrammet før de slenger med leppa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Kent Borgström sier partiet bare vil «forsvenske» innvandrerne, ikke dømme dem på bakgrunn av hudfarge.

– Alle skal få en sjanse til å være svenske. Vi er de eneste som faktisk har en integreringspolitikk. De andre vil bare ha parallellsamfunn. Det er ikke hudfargen som betyr noe, men at du ønsker å være svensk.

Borgström, som er lærer, tror nå på en Trump-effekt i det svenske valget.

- Rundt hver fjerde person som stemmer SD, våger ikke si det høyt. Det er et demokratisk problem! Jeg tror valget kan bli som i USA: SD kan få mange flere stemmer enn målingene viser i dag.

Allianser

Det ville i så fall vært et politisk jordskjelv. Allerede i dag er de etablerte storpartiene så redde for Åkesson og SD at det snakkes høyt om en uhørt allianse i svensk politikk: En regjering bestående av erkefiendene Socialdemokraterna og Moderaterna. Det blir som om Ap og Høyre skulle gått i regjering, men alle midler helliggjør målet om å holde SD borte fra makta, ifølge Åkesson selv.

Det kom litt over hundre asylsøkere til Sjöbo i fjor. Likevel er frykten for innvandring høy, ifølge André af Geijerstam. I nabokommunen Malmö bor mennesker fra 182 forskjellige land.

– Folk skal føle seg trygge i Sverige. Det skal være trygt å gå ut selv om det er mørkt.

– Kjenner du noen som er redde, da?

– Jeg vet om eldre som gjør all handlingen på dagtid, sier Geijerstam og gir en brosjyre til en eldre mann på vei ut fra Systembolaget.

– Er det egentlig grunn til å si at frykten er reell?

– Det er nok tryggere her enn andre steder i Sverige, men følelsen av frykt kryper nærmere.

FRYKTEN: Jimme Åkesson viser bilder av bilbrannene i Sverige og slår fast at «mange er redde for å gå ut». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
FRYKTEN: Jimme Åkesson viser bilder av bilbrannene i Sverige og slår fast at «mange er redde for å gå ut». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Jimmies tour de Force

At framtida er skummel, er blant hovedpoengene når Jimmie Åkesson reiser landet rundt for å tale.

Musikken dundrer over høyttalerne på torget i Strängnäs, 50 mil nord for Sjöbo i Skåne. Det synges om «et modig folk» som «trodde det var over», og om et «land som reiser seg igjen». Dette er lyden av Sverigedemokraterna.

Sikkerhetspoliti med mistenksomme blikk sirkler rundt scenen, mens skuelystne setter jobben på pause og lener seg ut av kontor- og butikkvinduer.

– Jimmie er den eneste politikeren som sier sannheten. De andre er bare fulle av dritt, sier en eldre mann til Dagbladet.

Musikken stilner og applausen tiltar. Som ut av intet står Jimmie Åkesson framfor publikum, trygt plassert bak politisperringer.

SPERRINGER: Jimmie Åkesson holdt seg bak politisperringene så lenge han var i Strängnäs. Bare noen få personer slapp inn for å hilse på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SPERRINGER: Jimmie Åkesson holdt seg bak politisperringene så lenge han var i Strängnäs. Bare noen få personer slapp inn for å hilse på. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

– Hei Strängnäs! Noe riktig stort er på gang i Sverige nå, jeg kjenner det på meg, roper Åkesson til applaus fra publikum.

Helt krise

Bortsett fra noen ungdommer med utenlandsk bakgrunn, er publikum hvitt og godt voksent. Flere vifter med SD-flaggene sine. En bygningsarbeider med et digert sølvkjede rundt halsen og en schäfer i bånd nikker taktfast når Åkesson snakker om et Sverige som «rivs i sönder».

– Sverige er i krise! Helsekrise, trygghetskrise og migrasjonskrise. Det vil ikke regjeringen prate om, sier Åkesson til Dagbladet like etter den timelange talen i Strängnäs.

Han tar ingen tur ut på torget for å ta selfies med velgerne. Åkesson holder seg trygt bak politiets sperringer. SD-lederen vedgår at krisen ikke er akkurat her i Strängnäs, men han hevder den er der ute en plass, i det svenske storsamfunnet.

– Regjeringen og de andre partiene later som om alt er fint, men folk opplever det ikke sånn. De ser et land som har gått i helt gal retning.

Åkesson viser fram bilder fra bilbrannene som har herjet Sverige, og slår fast at «veldig mange svensker er redde for å gå ut døren».

– Kan det være at folk føler krise fordi du gjentar at landet er i krise?

– Se på oppslutningen vår. Om folk ikke var enige med virkelighetsbeskrivelsen vår, så ville de ikke stemt på oss. Dette er et valg om virkelighetsbeskrivelse, og jeg mener vår virkelighet er nærmest den folk flest opplever.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Jimmies drøm

Habitten hans er mer danskebåt enn parlament. Kakibukser, lyseblå blazer og lakserosa skjorte. Åkesson er en retorisk åpenbaring med en folkelig og avmålt framtoning.

– Min drøm er å ta det svenske samfunnet i en annen retning. Om den drømmen krever at jeg blir statsminister, så får jeg vel bli det, sier han og smiler forsiktig og legger til:

– Men det er virkelig ikke viktig for meg. Vi er tilfreds bare en regjering vil lytte til vår politikk. Men det spørs jo.

TRYGGHET: Jimme Åkesson mener Sverige har en trygghetskrise. Om ikke her i Strängnäs, så der ute i det svenske storsamfunnet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TRYGGHET: Jimme Åkesson mener Sverige har en trygghetskrise. Om ikke her i Strängnäs, så der ute i det svenske storsamfunnet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Redd for represalier

Vanlige svenske velgere, på begge sider av debatten om Jimmie Åkesson, forteller Dagbladet om en frykt for framtida: Enten er det frykt for rasismen, eller så er det frykt for innvandringen.

– Jeg stemmer SD, men du kan ikke ta bilde av meg. Det er så mye stigmatisering i Sverige nå, sier Maria på torget i Malmö.

Hun har innvandrerbakgrunn, og er redd for represalier fra andre innvandrere dersom hun står fram som Åkesson-sympatisør.

– Folk kan finne på å angripe meg. Eller jeg kan miste jobben, hevder hun.

Lokalpolitikere Dagbladet snakker med sier det er vanlig å dekke til SD-logoen på vei hjem fra politiske arrangementer i frykt for bråk. Ingen kan vise til at noe slikt noengang har funnet sted.
(Artikkelen fortsetter under grafikken)

– Jeg vil bare ikke ta noen sjanser, forteller Karin Ramsay, frivillig for SD i Malmö.

De andre innvandrerne

På det samme torget hvor hun deler ut brosjyrer, står Helena Eriksson og rister på hodet av retorikken til Jimmie Åkesson.

– Jeg vil ha en profittfri velferd og en sterk offentlig skole. Og jeg ønsker ikke et Sverige som spiller på den fremmedfrykten SD strør om seg, sier hun.

Laud Bouakaz i Malmö er enig.

Han mener Åkesson «forfiner seg med ord», men at partiet egentlig står for en generalisering av mennesker.

– Åkesson vet ingenting om alle innvandrerne som sliter for Sverige hver dag, som betaler skatt og som kaller seg svenske. Dem kjenner han ikke til. Det er ingen som er for kriminalitet eller voldtekter, heller ikke innvandrere. Kriminaliteten blant innvandrere handler om fordelingspolitikk, ikke kultur og hudfarge.

KRITISK: Helena Eriksson i Malmö er klar på at hun mener Jimmie Åkesson skor seg på å spre fremmedfrykt. Hun skal stemme Vänsterpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KRITISK: Helena Eriksson i Malmö er klar på at hun mener Jimmie Åkesson skor seg på å spre fremmedfrykt. Hun skal stemme Vänsterpartiet. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Det svakeste valget

Selv om Sverigedemokraterna trolig blir landets nest største parti, og høyresida dermed blir langt større enn den sittende regjeringen til Stefan Löfven, kan valget ende med at regjeringen blir sittende: To av partiene på borgerlig side sier klart nei til et samarbeid med SD.

Utenriksminister Margot Wallström representerer partiet som mister flest velgere til Jimmie Åkesson: Det kriserammede Socialdemokraterna.

Bastionen i svensk politikk er i ferd med å gjøre sitt svakeste valg siden allmenn stemmerett med innført i Sverige. Partiet ligger rundt 25 prosent på målingene, og lekker store velgermasser til Sverigedemokraterna. Partiet fikk 30,7 prosent av stemmene i 2014, men landet på over 45 prosent så sent som ved valget i 1994 og har alltid stått sterkere enn søsterpartiet gjør i Norge.

Wallstrøm er ikke i tvil om at Åkesson sprer utbredt fremmedfrykt.

– Jeg tror virkelighetsbeskrivelsen til Sverigedemokraterna er i ferd med å slå sprekker. Folk er lei av denne svartmalingen av landet vårt. Mye går også veldig bra i Sverige, selv om vi har våre utfordringer, sier Wallström til Dagbladet.

74 år og uønsket

Hennes parti har bevisst framstått tøffere på innvandring den siste tida for å stanse velgerflukten til Åkesson. Det er noe Moharam Niemat i Malmö har fått merke.

74-åringen har Alzheimer og nå vil svenske myndigheter sende henne tilbake til Afghanistan. Hun sitter i rullestol og sier ikke et ord, sender bare tomme blikk ut i et samfunn hun kanskje må forlate.

Datteren triller henne rundt i Rosengård med tårer i øynene.

KASTES UT: 74 år gamle Moharam risikerer å bli sendt ut av Sverige. Datteren klandrer alle partiene, ikke bare SD, for å kjøre en inhuman innvandringspolitikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
KASTES UT: 74 år gamle Moharam risikerer å bli sendt ut av Sverige. Datteren klandrer alle partiene, ikke bare SD, for å kjøre en inhuman innvandringspolitikk. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

– Mamma har ingenting i Afghanistan. Hennes liv er her. Alle partiene, ikke bare Sverigedemokraterna, må stå for en mer human innvandringspolitikk. Dette er Sverige. Vi skal være et land som ser menneskene, ikke hudfargen eller religionen, sier Lailuma Khourame.

SD på bortebane

Det vrimler av politi når Sverigedemokraterna skal møte velgerne i Rosengård. Drabantbyen utenfor Malmö trekkes ofte fram som skrekkeksempelet på den svenske innvandringen, med kriminalitet og utenforskap.

Mange av leilighetene i de digre Rosengård-blokkene har gardinene trukket for. På de innglassede balkongene står tørkestativ, gamle TV-er og tomme pappesker.

– Nei, nei, nei. Det er ikke deg vi vil sende ut! Vi vil stoppe å ta i mot flere før dere har det bedre her i Rosengård, sier Jörgen Grubb i Malmö SD.

PÅ BORTEBANE: Sikkerhetspoliti, i tillegg til den lokale proteinpulverselgeren, passer på at diskusjonen går sømmelig for seg når SD møter velgere i innvandrertunge Rosengård. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PÅ BORTEBANE: Sikkerhetspoliti, i tillegg til den lokale proteinpulverselgeren, passer på at diskusjonen går sømmelig for seg når SD møter velgere i innvandrertunge Rosengård. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Han står i en diskusjon han aldri kan vinne, omringet av tre irriterte gutter med innvandrerbakgrunn beskyldes han for å være rasist, for å ville kaste folk ut av landet basert på hudfarge.

– Jævlig mye dritt

Sikkerhetspolitiet står to meter unna. De følger både Dagbladet og guttene med skarpe blikk.

– Det er nok ikke mange stemmer å vinne her i dag. Men vi er her for å vise ansiktet vårt og forklare politikk til dem som faktisk vil lytte, sier Grubb til Dagbladet. Han hevder partiet har mange velgere med innvandrerbakgrunn, men at disse ikke våger stå fram. Som sendt fra himmelen, dukker plutselig én av disse innvandrervelgerne opp.

En kvinne i 40-åra kommer med blomster til Grubb.

– SD får så jævlig mye dritt fra alle. Jeg vil vise min støtte, sier Beata Piotrowska, som er innvandrer fra Polen.

– Uansett hva du sier, så blir du kalt rasist i dag. Her i Rosengård kalles jenter horer om de går uten skaut. Er det bedre? Jeg ringer til politiet, men de kommer ikke. Vi må tilbake til et Sverige hvor lovene følges, sier Beata Piotrowska.

TAKK: Beata kom med blomster til SD. Hun ville vise sympati med partiet, som hun mener ike har noe med fremmedfrykt å gjøre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
TAKK: Beata kom med blomster til SD. Hun ville vise sympati med partiet, som hun mener ike har noe med fremmedfrykt å gjøre. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Grubbs partimakker i Rosengård denne søndagen er også innvandrer. Nima Gholam Ali Pour kommer opprinnelig fra Iran og er partisekretær i SD i Malmö.

– Se rundt deg, se på området. Vi lever i Sverige hvor vi bare aksepterer utenforskapet som vi ser i Rosengård. Det motiverer oss veldig å være her, for Rosengård er en del av den krisa Sverigedemokraterna ønsker å motvirke.

Drømmen om Norge

For André af Geijerstam og Kent Borgström i Sjöbo er drømmen å få et Sverige som er mer likt Norge.

– Nordmenn føler ikke skam for flagget sitt, de er stolte av å være norske. Her i Sverige er det mange som ikke våger å si at de er stolte av landet sitt, sier Geijerstam.

Kent Borgstrøm spytter tyggisen i søppelbøtta, ivrig etter få gitt litt skyt til naboen i vest han også:

– Jeg er faktisk skikkelig misunnelig på 17. mai i Norge, når alle går ut og feirer landet sitt. Én dag skal jeg komme til Oslo og feire sammen med dere.