BREIAL MUGABE TIGGER PENGER: Den til dels diktatoriske presidenten i Zimbabwe trygler Erik Solheim og representantene for andre giverland om penger, men er ikke særlig ydmyk av den grunn. Foto: SCANPIX
BREIAL MUGABE TIGGER PENGER: Den til dels diktatoriske presidenten i Zimbabwe trygler Erik Solheim og representantene for andre giverland om penger, men er ikke særlig ydmyk av den grunn. Foto: SCANPIXVis mer

- De kan bare gå og henge seg

Mugabe ber Norge om penger, men skjeller ut de som setter betingelser for bistanden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi vil aldri knele for giverne, sier Zimbabwes president og nekter å innfri flere av giverlandenes krav. Samtidig ber han Norge åpne lommeboka.


Som den første vestlige ministeren på en årrekke fikk miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) onsdag møte Zimbabwes omstridte president Robert Mugabe på hans kontor i presidentpalasset i Harare.


Omgitt av blodrøde tepper og champagnefarget plysj, med to utstoppede løver voktende foran inngangen, holder den aldrende presidenten fortsatt et fast grep om makten i Zimbabwe.


Mugabe lot Solheim vente en god stund før han kom susende i sin kortesje, godt beskyttet av politifolk og soldater. Etter et halvtimes langt møte, kom de to ut for å møte pressen.

Viker ikke

I kjent retorikk nekter Mugabe å vike en tøddel fra sitt politiske program.


- Dersom Vesten ikke aksepterer at vi er en suveren stat, vil vi ikke ha noe med dem å gjøre. De kan bare henge seg, sier han, vel vitende om at han senest i forrige uke tryglet giverlandene om å oppheve sanksjonene og gjenoppta bistanden. Alle ministrene Solheim hittil har møtt i Zimbabwe, har fremført det samme budskapet: «Gi oss penger. Nå.»


Giverlandene krever på sin side en rekke demokratiske reformer før de vil åpne lommeboka. Det har Mugabe lite til overs for.


- Slaver

- Betingelser, de stiller alltid betingelser! Det er en måte å gjøre oss til slaver på. Dersom vi skal få bistand, må det skje i vennlige former. Vi vil ikke knele for giverne, sier Mugabe.


- I dette landet gjelder prinsippet én mann, én stemme. Hvor mye mer demokrati vil du ha?


Flere giverland har også stilt krav om at Zimbabwes omstridte jordreform må legges på is. Det fnyser Mugabe av.


- Reformen var nedfelt i avtalen mellom Zimbabwe og Storbritannia da vi fikk uavhengighet. Hvorfor skulle vi gi det opp? Hva skulle avkolonialisering ellers bety, om ikke zimbabwere fikk tilbake jorda som ble tatt fra dem?


Signaleffekt

Solheims besøk har stor signaleffekt overfor andre givere. Norge leder givergruppen for Zimbabwe, Fishmonger Group, og dersom Norge igjen begynner å pumpe penger inn i Zimbabwes statskasse, vil andre land trolig følge etter.


Fra giverhold oppleves situasjonen som et dilemma: Ingen vil være med på å bidra til et fortsatt vanstyre fra Mugabe, og de vil først se reelle forandringer. Men samtidig vet man at det tar tid å endre et styresett, og at samlingsregjeringen er dømt til å mislykkes uten penger.


Onsdag kunngjorde Det internasjonale pengefondet (IMF) at de ikke vil komme Zimbabwe til unnsetning før regjeringen i landet betaler gammel gjeld og legger om sin politikk.


Irritert

Norge er imidlertid klar til å gjenoppta bistanden, sier Solheim.


- Men det forutsetter at landet holder orden i eget hus. Jeg har sagt til Mugabe at han må innfri kravene om ytringsfrihet og større frihet for mediene, og at han må løslate politiske fanger, fortsatte Solheim. Men da ristet Mugabe synlig irritert på hodet.


Både Mugabe og hans parti ZANU-PF nekter for at det finnes politiske fanger i Zimbabwe.


- Er du villig til å gi mediene mer frihet?


- Vi har pressefrihet. Men det må jo være noen regler også. Vi kan ikke bare åpne opp for enhver som vil skrive skandaløse ting. Så hva skal vi med mediereformer? sier presidenten, som nylig feiret sin 85-årsdag. Midt i Zimbabwes økonomiske krise syntes han det var verdt å spandere 250.000 dollar på begivenheten.


(NTB)

OMSTRIDT: Erik Solheim er den første vestlige ministeren som møter Mugabe på en årrekke. Foto: SCANPIX
OMSTRIDT: Erik Solheim er den første vestlige ministeren som møter Mugabe på en årrekke. Foto: SCANPIX Vis mer