- De kan bare gå og henge seg

Mugabe ber Norge om penger, men skjeller ut de som setter betingelser for bistanden.

BREIAL MUGABE TIGGER PENGER: Den til dels diktatoriske presidenten i Zimbabwe trygler Erik Solheim og representantene for andre giverland om penger, men er ikke særlig ydmyk av den grunn. Foto: SCANPIX
BREIAL MUGABE TIGGER PENGER: Den til dels diktatoriske presidenten i Zimbabwe trygler Erik Solheim og representantene for andre giverland om penger, men er ikke særlig ydmyk av den grunn. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Vi vil aldri knele for giverne, sier Zimbabwes president og nekter å innfri flere av giverlandenes krav. Samtidig ber han Norge åpne lommeboka.

Som den første vestlige ministeren på en årrekke fikk miljø- og utviklingsminister Erik Solheim (SV) onsdag møte Zimbabwes omstridte president Robert Mugabe på hans kontor i presidentpalasset i Harare.

Omgitt av blodrøde tepper og champagnefarget plysj, med to utstoppede løver voktende foran inngangen, holder den aldrende presidenten fortsatt et fast grep om makten i Zimbabwe.

Mugabe lot Solheim vente en god stund før han kom susende i sin kortesje, godt beskyttet av politifolk og soldater. Etter et halvtimes langt møte, kom de to ut for å møte pressen.

Viker ikke

I kjent retorikk nekter Mugabe å vike en tøddel fra sitt politiske program.

- Dersom Vesten ikke aksepterer at vi er en suveren stat, vil vi ikke ha noe med dem å gjøre. De kan bare henge seg, sier han, vel vitende om at han senest i forrige uke tryglet giverlandene om å oppheve sanksjonene og gjenoppta bistanden. Alle ministrene Solheim hittil har møtt i Zimbabwe, har fremført det samme budskapet: «Gi oss penger. Nå.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer