KLAR FOR VITNENE: En rekke av forsvarets vitner skal forklare seg i retten denne uka, og flere av vitnemålene er ventet å dreie seg om jentas troverdighet. Hun har ikke noe imot at de skal forklare seg, ifølge hennes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen
KLAR FOR VITNENE: En rekke av forsvarets vitner skal forklare seg i retten denne uka, og flere av vitnemålene er ventet å dreie seg om jentas troverdighet. Hun har ikke noe imot at de skal forklare seg, ifølge hennes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum MonsenVis mer

«De kan bare komme, hun har ingenting å skjule»

Den fornærmede 16-åringen frykter ikke forsvarets vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Ti dager inn i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard, gjenstår en lang rekke vitner som er kalt inn av hans forsvarere.

Flere av disse vitnemålene kommer til å dreie seg om troverdigheten til den fornærmede 16-åringen.

- Jenta har ingenting imot at disse vitnene skal forklare seg. Hun sier til meg at «De kan bare komme, jeg har ingenting å skjule», sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Åpnet for avskjæring Hun vil imidlertid gripe inn om noen av vitnene går over streken.

- Hvis det viser seg at de bare er i retten for å sverte henne, får vi ta det etterhvert. Dommeren åpnet jo også for å avskjære vitner på et senere tidspunkt, sier bistandsadvokaten.

Foreløpig vil imidlertid ikke tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg kutte noen av forsvarets vitner, på tross av aktoratets begjæring.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter ønsket i utgangspunktet å fjerne 11 av vitnene innkalt av Øygards forsvarere, blant annet fordi han mener flere av dem ikke har relevans for skyldspørsmålet.

I tillegg mente aktor at noen av vitnemålene vil dreie seg om fornærmedes troverdighet i sin alminnelighet - «noe det ligger klare begrensninger på i loven».

- For stor betydning Retten mener ikke at det finnes grunnlag for å fastslå at disse vitnene er uten betydning ennå.

Tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg ønsker heller ikke å avskjære de av vitnene som skal uttale seg om troverdigheten til den fornærmede 16-åringen, fordi hun mener saken er så alvorlig, og betydningen av fornærmedes forklaring så stor, at de omstridte vitnene skal føres.

- Retten har kommet fram til at vitner som har betydning for fornærmedes generelle troverdighet, tillates ført, sa hun i retten i går.

- Ikke sverting Forsvarer Mette Yvonne Larsen er lettet over å ha fått medhold av dommeren.

- Det viktigste er at retten sier at denne vitneførselen er relevant og at dette ikke er sverting. Dette viser at ingen er ute etter å sverte noen, sier Larsen, som også er nøye med å påpeke at ingen av deres vitner er kalt inn bare for å belyse fornærmedes troverdighet.

- Jeg fører ikke vitner som skal snakke om troverdigheten hennes, jeg fører vitner som skal snakke om faktiske forhold fra fortida som er relevante, sier Larsen.