Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«De kan bare komme, hun har ingenting å skjule»

Den fornærmede 16-åringen frykter ikke forsvarets vitner.

KLAR FOR VITNENE: En rekke av forsvarets vitner skal forklare seg i retten denne uka, og flere av vitnemålene er ventet å dreie seg om jentas troverdighet. Hun har ikke noe imot at de skal forklare seg, ifølge hennes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen
KLAR FOR VITNENE: En rekke av forsvarets vitner skal forklare seg i retten denne uka, og flere av vitnemålene er ventet å dreie seg om jentas troverdighet. Hun har ikke noe imot at de skal forklare seg, ifølge hennes bistandsadvokat, Nina Emilie Braathen Hjortdal. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): Ti dager inn i overgrepssaken mot Vågå-ordfører Rune Øygard, gjenstår en lang rekke vitner som er kalt inn av hans forsvarere.

Flere av disse vitnemålene kommer til å dreie seg om troverdigheten til den fornærmede 16-åringen.

- Jenta har ingenting imot at disse vitnene skal forklare seg. Hun sier til meg at «De kan bare komme, jeg har ingenting å skjule», sier jentas bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal.

Åpnet for avskjæring Hun vil imidlertid gripe inn om noen av vitnene går over streken.

- Hvis det viser seg at de bare er i retten for å sverte henne, får vi ta det etterhvert. Dommeren åpnet jo også for å avskjære vitner på et senere tidspunkt, sier bistandsadvokaten.

Foreløpig vil imidlertid ikke tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg kutte noen av forsvarets vitner, på tross av aktoratets begjæring.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter ønsket i utgangspunktet å fjerne 11 av vitnene innkalt av Øygards forsvarere, blant annet fordi han mener flere av dem ikke har relevans for skyldspørsmålet.

I tillegg mente aktor at noen av vitnemålene vil dreie seg om fornærmedes troverdighet i sin alminnelighet - «noe det ligger klare begrensninger på i loven».

- For stor betydning Retten mener ikke at det finnes grunnlag for å fastslå at disse vitnene er uten betydning ennå.

Tingrettsdommer Torunn E. Kvisberg ønsker heller ikke å avskjære de av vitnene som skal uttale seg om troverdigheten til den fornærmede 16-åringen, fordi hun mener saken er så alvorlig, og betydningen av fornærmedes forklaring så stor, at de omstridte vitnene skal føres.

- Retten har kommet fram til at vitner som har betydning for fornærmedes generelle troverdighet, tillates ført, sa hun i retten i går.

- Ikke sverting Forsvarer Mette Yvonne Larsen er lettet over å ha fått medhold av dommeren.

- Det viktigste er at retten sier at denne vitneførselen er relevant og at dette ikke er sverting. Dette viser at ingen er ute etter å sverte noen, sier Larsen, som også er nøye med å påpeke at ingen av deres vitner er kalt inn bare for å belyse fornærmedes troverdighet.

- Jeg fører ikke vitner som skal snakke om troverdigheten hennes, jeg fører vitner som skal snakke om faktiske forhold fra fortida som er relevante, sier Larsen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media