- De kan bli liggende i måneder

De omkomne kan neppe hentes ut før snøen er smeltet.

DET ER TUNGT: Informasjonsansvarlig Börje Öhman synes det er tungt å være til stede på ulykkesplassen der fem offiserer fra Norge omkom da deres fly kolliderte med fjellet Kebnekaise. Foto: Per Flåthe/Dagbladet
DET ER TUNGT: Informasjonsansvarlig Börje Öhman synes det er tungt å være til stede på ulykkesplassen der fem offiserer fra Norge omkom da deres fly kolliderte med fjellet Kebnekaise. Foto: Per Flåthe/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NIKKALUOTKA (Dagbladet): Arbeidet med å finne og få ut de omkomne offiserene, kaptein Ståle Garberg (42), skvadronsjef Truls Audun Ørpen (46), lasteleder Bjørn Yngvar Haug (40), lasteleder Siw Robertsen (45) og flytryggingsoffiser Steinar Utne (35) kan ta lang tid.

- Ja, det er meget mulig at vi må avbryte alt arbeid og la tiden gjøre jobben, forteller informasjonsansvarlig Börje Öhman til Dagbladet.

Han legger til at snøskredet som ble utløst av ulykken er så omfattende at det er vanskelig å måle størrelsen på det. Ikke minst hvor dypt de omkomne ligger i snømassene.

Sperret av Det er lagt betydelige restriksjoner på farting i området rundt ulykkesplassen.

Ifølge Öhman er det sperret av et område på en mil alle veier. Kun de som har lovlig ærend får lov til å nærme seg vrakplassen.

Det er et møysommelig arbeid som gjøres. Hunder blir brukt til å markere der hvor det ligger levninger etter de døde. I de tilfellene der det finnes konkrete ting, blir disse samlet inn og sendt til Umeå for videre identifisering. Men trolig ligger mye dypt begravet i enorme snømasser.

Veldig tungt Søndag var Öhmans første dag inne ved ulykkesplassen. Han forklarer at det var et tungt møte med en dramatisk ulykke.

- Hvordan var din reaksjon?

- Den var todelt. Først hadde vi håpet om at de skulle bli funnet i live. Nå er det konstatert at det ikke er noen overlevende. Dette er tung og jeg har en sorg. Og det hjelper ikke at jeg er vant med dramatikk, sier han.

Minneplass Samtidig med minnemarkeringen over de omkomne soldatene fant sted på Evenes flyplass ved Harstad, ble også gjennomført en minnemarkering ved Nikkaluokta fjellstue.

Bilder av de omkomne ble plassert på reinsdyrskinn ved siden av det norske flagget som vaiet på halv stang.

Öhman forteller at det var en verdig markering med mange til stede. Han legger til at det også er opprettet en minneplass i et telt ute ved Kenbnekaise fjellstue.

Ikke glemmes Før mørket falt på ute ved Nikkaluokta fjellstue ble bilder og reisndyrskinn flyttet inn i ei stue. Der ble alt rigget til, slik at folk kan fortsette med minnemarkeringer. Ifølge en soldat som ønsker å være anonym, ble dette gjort fordi bilder og flagg over døde mennesker ikke skal glemmes.

- Vi kan ikke la dem gå inn i mørket, sier han.

Også Öhman synes dette er en grei ordning. På den måten kan flere få vite hvem det var som omkom på fjellet den skjebnesvangre torsdagen.

MINNET: Bilder av de omkomne og svensk og norsk flagg på halv stang ute ved letebasen Nikkaluokta fjellstue.  Foto: Per Flåthe/Dagbladet
MINNET: Bilder av de omkomne og svensk og norsk flagg på halv stang ute ved letebasen Nikkaluokta fjellstue. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer