De kan bli Norges yngste ordførere

Kristin (17) og Marit (19) vil bli ordførere i hver sin kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no):- Mamma og pappa sier at de står hundre prosent bak meg, sier Kristine Espeland Rafdal til Dagbladet.no. Odelsjenta topper kandidatlista til Senterpartiet i Sauda.

- Hvorfor skal folk stemme på deg som ordfører?

- På grunn av den personen jeg er, og det jeg står for, sier Rafdal, som kommer til å fylle 18 år etter kommunevalget. Hun sier at hun ønsker å være et talerør for de unge i Sauda.

- Men jeg ønsker også å jobbe for andre land som ikke har det så godt, sier den 17 år gamle jenta, som ønsker å studere juss eller jobbe i FN når hun er ferdig på videregående.

Gamlingspartiet

En ny gjennomgang Statistisk Sentralbyrå har gjort av kandidatene til kommunestyrevalget, viser at det er de gamle som dominerer listene.

Hele hver fjerde kandidat, 25 prosent, er over 60 år. Og hele 51 prosent er over 50 år. Til sammenligning er bare 9 prosent under 30.

- Dette er svært overraskende. Men det skyldes vel at det er lettere å spørre veteranene om å være listefyll enn de unge, sier valgforsker Frank Aarebrot til Dagbladet.no. Det eldste partiet er Kristelig Folkeparti, hvor 31 prosent av kandidatene er over 60 år.

VIL GJERNE BLI ORDFØRER: Som listetopp for Fremskrittspartiet i Surnadal er Marit Kringlebotn (19) en av de som vil sloss om ordførerkjede til høsten. Foto: ARVE HOEM
VIL GJERNE BLI ORDFØRER: Som listetopp for Fremskrittspartiet i Surnadal er Marit Kringlebotn (19) en av de som vil sloss om ordførerkjede til høsten. Foto: ARVE HOEM Vis mer

Russelua og ordførerkjede

En av de unge som utfordrer «gamlishegemoniet» er Marit Kringlebotn fra Surnadal.

19 år er hun den yngste listetoppen i Møre og Romsdal.

- Jeg er ikke for ung til å bli ordfører, sier Kringlebotn selvsikkert i det Dagbladet.no ringer henne. Hun understreker at hun ikke er valgt av partiet til å bli ordførerkandidat.

- Den personen av Frp-kandidatene som får flest stemmer skal også være den som skal sloss om jobben, sier Kringlebotn.

Selv om Kringlebotn bare er 19 år har hun allerede en lang politisk karriere. 17 år gammel ble hun Fremskrittspartiets yngste lokalformann da hun ble leder for Surnadal Frp.

- Jeg er veldig opptatt av valgfrihet, og jeg har alltid ønsket å bekjempe overformynderiet, sier Kringlebotn.

På Fremskrittspartiets landsmøte i fjor fikk hun både Siv Jensen og Carl I. Hagen til å signere russelua.

De kan bli Norges yngste ordførere

- Det var veldig stort, sier Kringlebotn.

Les mer om kandidatene til kommune- og fylkestingsvalget hos SSB her!

TALERØR FOR DE UNGE: Odelsjenta Kristine Espeland Rafdal (17) kan kanskje bli Sauda-ordfører til høsten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer